Απώλειες για 2η διαδοχική συνεδρίαση καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την επιβολή δασμών 30% στις χώρες της Ε.Ε.
Ωστόσο, η ανησυχία των αναλυτών φαίνεται ότι παραμένει σε ελεγχόμενα πλαίσια, καθώς η πλειοψηφία εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σ΄ έναν συμβιβασμό για την επόμενη ημέρα.
Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε την εξελισσόμενη κάμψη να μην προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, την ίδια στιγμή που η Αθήνα διαθέτει αρκετό «λίπος» για κάψιμο, αν λάβουμε υπόψη τη σούπερ φετινή απόδοση, η οποία μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνούσε το +33%.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη ημέρα του νέου πενθήμερου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες κατά -0,80% και διαμορφώνεται στις 1.944,57 μονάδες, χάνοντας 15,6 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.960,17 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 16 μονάδες (από 1.938,35 έως 1.954,21 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική και Πειραιώς φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, καθώς υποχωρούν πέριξ του -2% Πιέσεις λόγω των δασμών δέχεται και η Viohalco, ενώ ΟΤΕ και Jumbo προσφέρουν πολύτιμα στηρίγματα.
«Καύσωνας» από… deals στις εισηγμένες – Οι 15 συμφωνίες του καλοκαιριού
Αναδίπλωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τα διαδοχικά πολυετή υψηλά, σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει στο -1,60% και τις 2.077 μονάδες.
Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς περιορίζεται στο -1,86% και τα 6,426 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -2,05% και τα 11,7 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -1,14% και τα 3,203 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,33% και τα 3,108 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Τρ. Κύπρου χάνει -2,1% και πέφτει στα 6,40 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να αντέχει στο +0,53% και τα 7,54 ευρώ, παρά την αυξημένη προσφορά από την εισαγωγή των νέων μετοχών. Την ανοδική κίνηση συνεχίζει η μετοχή της Attica Bank, η οποία βελτιώνεται στο +1,6% και το 0,96 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,86% και 4.884 μονάδες), η μετοχή της Viohalco, παρότι έχει περιορισμένη έκθεση στις ΗΠΑ, υποχωρεί στο -2,6% και τα 6,28 ευρώ. Πτώση της τάξης του -1,5% παρουσιάζει και η μετοχή της συγγενικής ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία επίσης έχει μικρή έκθεση στην αμερικανική ήπειρο. Την ίδια στιγμή, οι τίτλοι των Helleniq Energy, METLEN, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πιέζονται πέριξ του -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ «κρατά» στο +1,3% και τα 15,5 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να ενισχύεται στο +1,4% και τα 29,7 ευρώ, επανερχόμενη στις παρυφές του ψυχολογικού ορίου των 30 ευρώ. Νωρίτερα, η NBG Securities έδωσε τιμή – στόχο στα 35 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση σε buy.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 2.834 μονάδες), η μετοχή της AVAX ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,9% και τα 2,27 ευρώ, αφομοιώνοντας τα ισχυρά κεκτημένα του 2025. Απώλειες άνω του -2% εμφανίζουν οι μετοχές των Dimand και ΟΛΠ, ενώ οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Ideal ακολουθούν στο -1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, εν όψει του διπλού μερίσματος, ενισχύεται στο +1,8% και τα 3,23 ευρώ, πλησιάζοντας ξανά τα ιστορικά ρεκόρ των 2,26 ευρώ. Νέο υψηλό «γράφει» η μετοχή της Profile, η οποία διευρύνεται στο +1,4% και τα 7,23 ευρώ.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις μετοχές των ΕΛΙΝΟΙΛ και ΕΚΤΕΡ, οι οποίες «κόβουν» το δικαίωμα είσπραξης στο ετήσιο μέρισμα του 0,1366 (dividend yield 5,3%) και 0,065 ευρώ (dividend yield 3%), αντίστοιχα. H πρώτη υποχωρεί κατά -4,3%, ενώ η δεύτερη έπεται στο -3%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Κυριακούλης, στον απόηχο των διοικητικών αλλαγών, κάνει νέο ράλι στο +12,3% και το 1,55 ευρώ (υψηλό 15 μηνών).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 74 μετοχές κινούνται πτωτικά, 26 μετοχές σημειώνουν άνοδο, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 130,6 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Τα blue chips που…. σπριντάρουν τον Ιούλιο
Παραμένουν στο ραντάρ οι 2.000 μονάδες
Μια μέση απόδοση άνω του +33% εξασφαλίζει από τις αρχές του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποία δείχνει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις εξωγενείς προκλήσεις.
Το αποτέλεσμα είναι ο Γενικός Δείκτης να έχει εδραιωθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, έχοντας διασπάσει διαδοχικά τις αντιστάσεις των 1.500, των 1.600, των 1.700 και των 1.800 μονάδων. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, λίαν συντόμως να «καβαλήσει» και τις 2.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010.
Είναι σαφές ότι το… timing της υπέρβασης του συγκεκριμένου οροσήμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η πορεία των ξένων αγορών συνιστά έναν εκ των σημαντικότερων, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανησυχίες για το ζήτημα των εμπορικών δασμών έχουν επιστρέψει.
Την ίδια στιγμή, η δεδομένη «υπερθέρμανση» των στατιστικών, με την Αθήνα να βαδίζει ολοταχώς προς τον 9ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα (Νοέμβριος ’24 – Ιούλιος ’25), καλλιεργεί τις συνθήκες για την εκδήλωση μιας ουσιαστικής αφομοίωσης των κεκτημένων, μέσω ενός profit taking.
Ωστόσο, σε μια bull market, όπως αυτή που διανύουμε, η επιθυμία των επενδυτών να δουν τις 2.000 μονάδες μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, παραμερίζοντας τη σημασία και την ανάγκη για ορισμένες… ανάσες ξεκούρασης από τους αγοραστές.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αφενός για τη δυναμική της τάσης, αφετέρου για την “υπερθέρμανση” των στατιστικών, με ό,τι αυτά τα ρεκόρ μπορεί να σημαίνουν για επενδεδυμένους και εν δυνάμει νέους αγοραστές» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ναι μεν οι τραπεζικές μετοχές (άνοδος +64% από τις αρχές του έτους) και τα λοιπά «χαρτιά» του MSCI Standard Greece έχουν τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο στο φετινό ράλι, αλλά τελευταία έχει διαφανεί μια προσπάθεια διεύρυνσης της ανοδικής κίνησης τόσο προς επιλεγμένα blue chips, τα οποία μέχρι πρότινος δεν μας είχαν συνηθίσει σε έντονα ανοδικά ξεσπάσματα, όσο και προς μετοχές της μεσαίας ή της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες ήταν καταδικασμένες να βρίσκονταν στο περιθώριο.
Τι περιμένουμε στην εβδομάδα
Ρίχνοντας μια ματιά στην ατζέντα της νέας εβδομάδας, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις.
Την Τετάρτη, για παράδειγμα, εκπνέει η προθεσμία για τη δημόσια πρόταση της CD Media στην InterTech, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι δημόσιες προτάσεις σε Metlen (λήγει στις 25/7) και Μύλοι ΚΕΠΕΝΟΥ (λήγει στις 24/7).
Από εκεί και πέρα, εν αναμονή των εγκρίσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τελούν οι δημόσιες προτάσεις των βασικών μετόχων σε Κτήμα Λαζαρίδη και Intralot, την ίδια στιγμή που συγκεκριμένες εξελίξεις αναμένονται στο πολλά υποσχόμενο φλερτ της Euronext με την ΕΧΑΕ.
Ενεργό είναι και το «μέτωπο» των μερισμάτων, καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη η αποκοπή του δικαιώματος είσπραξης στην επιβράβευση των ΕΚΤΕΡ (0,065 ευρώ) και ΕΛΙΝΟΙΛ (0,1366 ευρώ). Την Πέμπτη θα ακολουθήσει η αποκοπή για τη Lavipharm, η οποία για πρώτη φορά από το 2007 πρόκειται να ανοίξει το ταμείο της, μοιράζοντας το ποσό του 0,02 ευρώ/μετοχή.
Όσον αφορά, τέλος, τις Γενικές Συνελεύσεις, η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει τις ετήσιες συναντήσεις των μετόχων σε AVAX – Minerva (15/7), Centric – Πλαστικά Κρήτης – ΕΥΔΑΠ (16/7) και ΙΛΥΔΑ – Τζιρακιάν (18/7).
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, όλη η προσοχή είναι η στραμμένη στους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει έξτρα φόρο 30% στις εισαγωγές από την Ευρώπη, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου. Πάντως, η αντίδραση των αγορών είναι προς το παρόν ψύχραιμη, καθώς οι αναλυτές «ποντάρουν» ότι υπάρχει περιθώριο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,3% και τις 545 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει -0,9% και να διορθώνει από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones και S&P 500 δείχνουν ένα συγκρατημένα πτωτικό ξεκίνημα στην εβδομάδα (-0,3%).
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)