Skip to main content

Χρηματιστήριο: Χάθηκε το ανοδικό σερί, αλλά όχι το εβδομαδιαίο κέρδος

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Πρώτη αρνητική συνεδρίαση μέσα στον Ιούλιο

Τέλος στο σερί των οκτώ διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων έβαλε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να «εκθρονίζουν» τους αγοραστές για πρώτη φορά από τις αρχές του Ιουλίου.

Η κόπωση από το συνεχές ράλι, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο, μετά την επιβολή των αμερικανικών δασμών στον Καναδά, επηρέασαν αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία, δίνοντας την ευκαιρία στους traders να αφομοιώσουν ένα μέρος των ισχυρών κεκτημένων.

Ωστόσο, η οπισθοχώρηση της ελληνικής αγοράς αποδείχθηκε σαφώς πιο ελεγχόμενη σε σχέση με την Ευρώπη (ο Stoxx 600 αυτήν τη στιγμή χάνει περισσότερο από -1%), κάτι το οποίο βοήθησε την Αθήνα να παραμείνει σε τροχιά σύγκλισης με το ιστορικό ορόσημο των 2.000 μονάδων.  

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά -0,44% και διαμορφώθηκε στις 1.960,17 μονάδες, χάνοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.968,74 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.954,36 έως 1.965,14 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 200,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο βασικό δείκτης της Αθήνας διατήρησε το θετικό πρόσημο, καθώς το πενθήμερο έκλεισε με κέρδη +2,1%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συνολική απόδοση του 2025 να «συντηρηθεί» στην περιοχή του +33%.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική οπισθοχώρησε κατά τουλάχιστον -1,2%, κατοχυρώνοντας τα πρόσφατα υψηλά, ενώ εύλογες πιέσεις ασκήθηκαν στην Optima Bank, η οποία «φρέναρε» στο -3,2%. Από την άλλη πλευρά, η Aktor συνέχισε την αναρρίχηση στα υψηλά 15,5 ετών, φθάνοντας στα 5,8 ευρώ.

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης έσπευσε να αναδιπλώσει από τα υψηλά 9,5 ετών, καθώς σήμερα περιορίστηκε στο -0,72% και τις 2.111 μονάδες, επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της αγοράς.

Η μετοχή της Εθνικής μειώθηκε στο -1,28% και τα 11,945 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολούθησε στο -0,28% και τα 3,24 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 6,54 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχώρησε στο -0,25% και τα 3,15 ευρώ, χωρίς να πιέζεται σημαντικά από τη μείωση του ποσοστού του Helikon κάτω του ορίου του 5%.

Κάμψη στο -3,23% και τα 7,5 ευρώ σημείωσε η μετοχή της Optima Bank, με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να διορθώνει στο -1,8% και τα 6,54 ευρώ, κατοχυρώνοντας τα χθεσινά ρεκόρ. Η μετοχή της Attica Bank «πέταξε» στο +3,7% και το 0,946 ευρώ (υψηλό από την ΑΜΚ του Νοεμβρίου), φθάνοντας σε αποτίμηση το 1,5 δισ. ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,45% και 4.926 μονάδες), η μετοχή της Metlen αναδίπλωσε στο -1,4% και τα 45,9 ευρώ, με τις μετοχές των Viohalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να χάνουν από -1,8% και -1,6%, αντίστοιχα, οπισθοχωρώντας από τις πρόσφατες «κορυφές». Πτώση στο -1,4% και τα 15,2 ευρώ σημείωσε και η μετοχή του ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aktor συνέχισε την αναρρίχηση στα υψηλά 15,5 ετών, καθώς τερμάτισε στο +2,1% και τα 5,82 ευρώ. Μίνι ράλι στο +3,5% και τα 13,4% «έτρεξε» η μετοχή της Sarantis, με τις ΕΥΔΑΠ και Helleniq Energy να κερδίζουν πέριξ του +1%. Στο +0,3% και τα 21 ευρώ (νέο υψηλό 25ετίας) αυξήθηκε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία χθες ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Motor Oil για τη σύμπραξη στον τομέα της προμήθειας ρεύματος.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 2.839 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχώρισε θετικά στο +1,8% και τα 7,13 ευρώ, επανερχόμενη στα ιστορικά υψηλά. Άνοδο στο +1,0% και τα 2,31 ευρώ παρουσίασε η μετοχή της AVAX, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών να κερδίζει +0,6% και να κλείνει στο 3,17 ευρώ, στον απόηχο της ανακοίνωσης προμερίσματος 0,121 ευρώ/μετοχή (αποκοπή 25 Σεπτεμβρίου), το οποίο θα προστεθεί στο συμπληρωματικό μέρισμα του 0,062 ευρώ (αποκοπή 25 Αυγούστου). Αντίθετα, η μετοχή της Quest Συμμετοχών «φρέναρε» από τα ιστορικά υψηλά, καθώς υποχώρησε στο -2,7% και τα 7,37 ευρώ. Πτώση άνω του -1% εμφάνισαν οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Trade Estates, Autohellas και Austriacard.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Π. Πετρόπουλος, η οποία «έκοψε» το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα του 0,30 ευρώ (dividend yield 3,1%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της εισηγμένης να κατρακυλήσει στο -4% και τα 9,1 ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, οι μετοχές των Κυριακούλης και Κέκροψ, εν μέσω των προσδοκιών για μια πιθανή πορεία ανάκαμψης, σκαρφάλωσαν κατά +9,9% και +8,2%, αντίστοιχα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 47 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 24 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 131,5 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τα μεσαία που «καβαλούν» το κύμα του φετινού ράλι

Κόπωση από το ράλι του Ιουλίου

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές, μετά το σερί των οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων και το +4,9% μέσα στον Ιούλιο, επέλεξαν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα, παίρνοντας τις απαραίτητες… ανάσες.

Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια σύγκλισης με το ορόσημο των 2.000 μονάδων, το οποίο αποτελεί τον βασικό στόχο της αγοράς και το οποίο αγνοείται από τον Απρίλιο του 2010 (δηλαδή τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια).

Δεν είναι τυχαίο ότι η φετινή απόδοση της Αθήνας συνεχίζει να ξεπερνά το +33%, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει ως ένα από τα καλύτερα ράλι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εδραίωση του θετικού κλίματος, παρά το σημερινό profit taking, συνιστά απόρροια της μαζικής εισροής ξένου χρήματος στις τράπεζες και στις υπόλοιπες εισηγμένες του MSCI Standard Greece, αν και η άνοδος το τελευταίο χρονικό διάστημα διαχέεται και προς επιλεγμένες μετοχές, οι οποίες δεν μας έχουν συνηθίσει σε μεγάλα ράλι.

Το σημαντικό είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι η υποστηρικτική εγχώρια ειδησεογραφία, σε συνδυασμό με τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τις υψηλές μερισματικές διανομές, συνθέτουν ένα ευοίωνο περιβάλλον, το οποίο κρατά την Αθήνα μακριά από τις… σκοτούρες των ξένων αγορών.

Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, η μετοχή της Π. Πετρόπουλος «έκοψε» το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα του 0,30 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε dividend yield της τάξης του 3,1%.

Σήμερα, επίσης, ήταν η τελευταία ευκαιρία για τους μετόχους των ΕΚΤΕΡ και ΕΛΙΝΟΙΛ να «κλειδώσουν» την επιβράβευση των 0,065 ευρώ και 0,1366 ευρώ, αντίστοιχα, καθώς τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η σχετική αποκοπή.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η επισημοποίηση του deal μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της σύμπραξης Ήρων και NRG.

Ο άνθρωπος που «έφτιαξε» τη μεγαλύτερη τράπεζα σε Ελλάδα και Κύπρο

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές τελούν εν αναμονή των εξελίξεων στο ζήτημα των εμπορικών δασμών, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει έξτρα φόρο 35% στις εισαγωγές από τον Καναδά, την ίδια στιγμή που η προσοχή στρέφεται και στις επικείμενες αποφάσεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,03% και τις 547 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει σχεδόν -0,9%, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα ρεκόρ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Dow Jones και S&P 500 έχουν ξεκινήσει με το… αριστερό στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, διολισθαίνοντας έως -0,7%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)