Τους αποκαλούν συχνά «μαρίδα» σε αντιπαραβολή με τις «φάλαινες», δηλαδή τα μεγάλα κεφάλαια που επενδύουν στην αγορά. Ο λόγος βεβαίως για τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι μέσα στο 2025 αποτελούν την βασική κινητήριο δύναμη για τη Wall Street, σύμφωνα με νέα ανάλυση της JPMorgan.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προβλέπει εισροές – μαμούθ ύψους 500 δισ. δολαρίων στο δεύτερο μισό του έτους – αρκετές για να δώσουν νέα ώθηση 5% έως 10% στους αμερικανικούς δείκτες.
Όπως επισημαίνει η ομάδα στρατηγικής υπό τον Νικόλαο Πανηγυρόπουλο, οι μικροεπενδυτές έχουν ήδη «φορτώσει» μετοχές στο πρώτο εξάμηνο, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε καθαρές εισροές. Με βάση τις εκτιμήσεις, από τα συνολικά 630 δισ. δολάρια που αναμένονται για το έτος, απομένουν ακόμα 360 δισ. καθαρών τοποθετήσεων μόνο από την πλευρά των μικροεπενδυτών.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις του Μαΐου και Ιουνίου δεν υποδηλώνουν αποστροφή για τις μετοχές αλλά μάλλον κατοχύρωση κερδών έπειτα από την αντίδραση των αγορών την άνοιξη. «Εκτιμούμε ότι από τον Ιούλιο και μετά οι μικροεπενδυτές θα επανέλθουν δυναμικά στην αγορά μετοχών και θα συμβάλουν στην ανοδική της πορεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η JPMorgan.
Οι υπόλοιποι παίκτες
- Τα hedge funds αύξησαν την καθαρή έκθεσή τους μετά από φάση απομόχλευσης νωρίτερα φέτος, αλλά δεν έχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω αγορές.
- Τα ποσοτικά επενδυτικά κεφάλαια μείωσαν την έκθεση τους τον Μάιο και Ιούνιο και ενδέχεται να την αυξήσουν ξανά προσεχώς.
- Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία συνεχίζουν να μεταφέρουν κεφάλαια από τις μετοχές προς τα ομόλογα και αναμένεται να προχωρήσουν σε καθαρές πωλήσεις 360 δισ. δολ. φέτος.
Το «κλειδί» των ξένων επενδυτών και του δολαρίου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της JPMorgan για την επιστροφή των ξένων επενδυτών στην Wall Street. Παρά τη λεγόμενη «απεργία αγορών» που παρατηρείται από τον Φεβρουάριο, η τράπεζα εκτιμά ότι αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει: «Δεν είναι βιώσιμο για τους ξένους επενδυτές να αγνοούν το σημαντικότερο τμήμα ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς μετοχών – το S&P 500 και τις ‘Magnificent 7’».
Για να αρθεί όμως το πάγωμα των αγορών, θα πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί το δολάριο, καθώς η πτώση του λειτουργεί αποτρεπτικά. Σύμφωνα με την JPMorgan, υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, καθώς ο δείκτης ICE Dollar Index κυμαίνεται κοντά στα χαμηλά τέλους Απριλίου, στην περιοχή του 98. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η σταθεροποίηση, ενδέχεται να ακολουθήσει νέο κύμα αγορών ύψους 50 έως 100 δισ. δολαρίων.