Συνέχεια στην ανοδική κίνηση του Ιουλίου προσπαθεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, παρά την κόπωση από το συνεχές ράλι.
Η ελληνική αγορά, η οποία ήδη μετρά επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, βαδίζει σταθερά προς τον μεγάλο στόχο των 2.000 μονάδων, ο οποίος αγνοείται από τον Απρίλιο του 2010, την ίδια στιγμή που τα αθροιστικά κέρδη του 2025 ξεπερνούν το +33%.
Στο θετικό κλίμα συμβάλλει και ο διεθνής παράγοντας, καθώς οι αναλυτές «ποντάρουν» στο σενάριο ότι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο, αποτρέποντας το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου ανταλλαγής δασμών. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο γερμανικός DAX βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει νέα άνοδο κατά +0,28% και διαμορφώνεται στις 1.967,62 μονάδες, κερδίζοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.962,04 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.960,39 έως 1.968,97 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η Optima Bank δίνει συνέχεια στο ράλι, υπερβαίνοντας και τα 8 ευρώ, ενώ ανοδικά προς τα 5,5 ευρώ κινείται η Aktor Group, με τους επενδυτές να επιδοκιμάζουν τα όσα άκουσαν στη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Σε νέο ρεκόρ βρίσκεται η Cenergy, η οποία πλησιάζει πλέον τα 11 ευρώ.
Συσσώρευση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος «πρωταγωνιστεί» στο φετινό ράλι με κέρδη άνω του +63%, συσσωρεύει δυνάμεις στα υψηλά 9,5 ετών των 2.112 μονάδων, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση ενισχύεται κατά +0,65%.
Η μετοχή της Εθνικής αυξάνεται στο +0,94% και τα 11,815 ευρώ (νέο υψηλό 9,5 ετών), η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,64% και τα 3,131 ευρώ (νέο υψηλό 9,5 ετών), η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,50% και τα 6,444 ευρώ (νέο υψηλό 4 ετών), ενώ η μετοχή της Alpha είναι αμετάβλητη στα 3,31 ευρώ (υψηλό 9,5 ετών).
Η μετοχή της Optima Bank, η οποία διατηρεί τη δυναμική παρά το split, διευρύνεται στο +1% και τα 8,00 ευρώ, με τη μετοχή της Attica Bank να μπαίνει στο «κόλπο» της ανόδου, φθάνοντας στο +1,5% και το 0,93 ευρώ. Στο +0,3% και τα 6,62 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Κύπρου.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,30% και 4.946 μονάδες), η μετοχή της Aktor Group αναρριχάται στο +2,6% και τα 5,5 ευρώ, προσεγγίζοντας τα υψηλά 15,5 ετών των 5,6 ευρώ. Νέα άνοδο στο +1,5% και τα 10,82 ευρώ (ιστορικό ρεκόρ) καταγράφει η μετοχή της Cenergy, με τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να έπεται στο +1,6% και τα 9,9 ευρώ, σε μια προσπάθεια σύγκλισης με το ρεκόρ των 10,3 ευρώ. Στο αντίποδα, η μετοχή της Sarantis οπισθοχωρεί στο -1,06% και τα 13,04 ευρώ. Τις χθεσινές «κορυφές» σπεύδουν να αφομοιώσουν οι μετοχές των ΔΕΗ και Metlen, ενώ η μετοχή της Coca – Cola HBC συνεχίζει την αναδίπλωση στο -0,6% και τα 45,2 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,12% και 2.843 μονάδες), η μετοχή της Κρι – Κρι ξεχωρίζει στο +1,3% και τα 18,5 ευρώ, παραμένοντας σε απόσταση – βολής από τα πρόσφατα ρεκόρ. Noval, ΟΛΘ και ΟΛΠ κερδίζουν από +0,8%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΧΑΕ οπισθοχωρεί από τα υψηλά 11ετίας, καθώς περιορίζεται στο -0,85% και τα 7,02 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην As Company, η οποία «πέφτει» στο -3% και τα 3,82 ευρώ, λόγω της αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα του 0,17 ευρώ (dividend yield 4,2%). Πάντως, μέχρι και προχθές η εισηγμένη βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001 (3,99 ευρώ).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 35 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 131,8 δισ. ευρώ.
O Γάλλος τραπεζίτης που θέλει να αγοράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών
Βήμα – βήμα προς τις 2.000 μονάδες
Ακάθεκτο προς τον μεγάλο στόχο των 2.000 μονάδων, ο οποίος αγνοείται από τον Απρίλιο του 2010, συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετρά 7×7 ανοδικές συνεδριάσεις μέσα στον Ιούλιο.
Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος παρουσιάζει μια απόδοση άνω του +33% από τις αρχές του έτους κι άνω του +5% από τις αρχές του μήνα, φαίνεται ότι έχει καταστεί αγοραστικός «στόχος» των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να «σκουπίσουν» όλη την προσφορά.
Παρά τις δεδομένες προκλήσεις στο εξωτερικό, η υποστηρικτική εγχώρια ειδησεογραφία, σε συνδυασμό με τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τις υψηλές μερισματικές διανομές, συνθέτουν ένα ευοίωνο περιβάλλον, το οποίο παρέχει πολύτιμα «καύσιμα» στην επενδυτική ψυχολογία.
Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης απέχει πλέον λιγότερες από 40 μονάδες σε σχέση με το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, το οποίο μέχρι και πριν μερικούς μήνες φάνταζε… άπιαστο όνειρο.
Πάντως, ας έχουμε υπόψη ότι η ελληνική αγορά είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα παρουσιάσει συμπτώματα υψοφοβίας και κόπωσης, καθώς θεωρείται αδύνατο -και μη φυσιολογικό- το εξελισσόμενο ράλι να συνεχιστεί επ’ αόριστον, χωρίς να υπάρξει κάποια διορθωτική κίνηση.
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, η μετοχή της As Company «κόβει» το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα του 0,17 ευρώ (dividend yield 4,2%), την ίδια στιγμή που σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για τους μετόχους της Π. Πετρόπουλος να «κλειδώσουν» το δικαίωμα στην ετήσια επιβράβευση (0,3 ευρώ με dividend yield 3,1%).
Εντός της ημέρας, παράλληλα, είναι προγραμματισμένο να λάβουν χώρα οι ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Attica Bank, Ελλάκτωρ, ΒΙΟΤΕΡ, Κυριακούλης και Μαθιός Πυρίμαχα.
Σου Κιμ: Το «wonderkid» της Νέας Υόρκης που αλλάζει… πίστα στην Intralot
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, οι αναλυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν τις τελευταίες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο μέτωπο των εμπορικών δασμών, μετά και την επιβολή έξτρα φόρου 50% στις εισαγωγές χαλκού. Ωστόσο, όσον αφορά την Ευρώπη, οι αναλυτές εξακολουθούν να ποντάρουν στο σενάριο ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα αποτρέψει τα χειρότερα.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται επιφυλακτικά στο +0,4% και τις 552 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να συσσωρεύει δυνάμεις στα ιστορικά υψηλά των 24.588 μονάδων (+0,15%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures σε Dow Jones και S&P 500 δείχνουν οριακές απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)