Με μικρά κέρδη ξεκινά στη νέα συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να συντηρούν τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά 15ετίας, παρά την κόπωση από το συνεχές ράλι.
Η ελληνική αγορά, η οποία καταγράφει άνοδο άνω του +4,2% μέσα στον Ιούλιο κι άνω του +32% μέσα στο 2025, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» ως βασικό στόχο τη σύγκλιση με το ορόσημο των 2.000 μονάδων, το οποίο αγνοείται από τον Απρίλιο του 2010. Άλλωστε, η εγχώρια ειδησεογραφία εξακολουθεί να είναι υποστηρικτική.
Την ίδια στιγμή, η αυξημένη πιθανότητα για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο ενός νέου κύματος δασμών μεταξύ των δύο εταίρων, κάτι το οποίο λειτουργεί θετικά προς την επενδυτική ψυχολογία στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο κατά +0,38% και διαμορφώνεται στις 1.954,37 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.946,88 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.949,50 έως 1.956,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 11,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 χιλ. αφορούν σε προσυμφωνημένο πακέτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η Optima Bank, παρά το split της μετοχής (3 νέες για κάθε 1 παλαιά), συνεχίζει ανοδικά στο +4,7%, με την Πειραιώς να έπεται στο +0,8% και να καταγράφει νέα υψηλά 4ετίας. Στα καλύτερα επίπεδα από το 2009 φιγουράρει και η ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά τουλάχιστον +1%.
Νέα υψηλά για τις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος «τρέχει» με τουλάχιστον +60% από τις αρχές του έτους, οδεύει προς νέο υψηλό 9,5 ετών, καθώς κινείται στο +0,45% και τις 2.076 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,89% και τα 6,346 ευρώ (νέο υψηλό 4ετίας), η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +0,37% και τα 3,272 ευρώ (νέο υψηλό 9,5 ετών), η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,19% και τα 3,106 ευρώ (νέο υψηλό 9,5 ετών), ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 11,5 ευρώ (υψηλό 9,5 ετών).
Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Optima σκαρφαλώνει στο +4,71% και τα 7,78 ευρώ, τα οποία σε προσαρμοσμένα επίπεδα (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη το split) αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Κύπρου υποχωρεί ελαφρώς στο -0,30% και τα 6,58 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,39% και 4.909 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα, καθώς φθάνει στο +1,04% και τα 14,64 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο υψηλό 15,5 ετών. Άνοδο στο +0,5% και τα 9,78 ευρώ σημειώνει η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ σε νέες «κορυφές» συσσωρεύουν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (20,5 ευρώ) και Metlen (46,72 ευρώ). Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Helleniq Energy αναδιπλώνουν ελεγχόμενα κατά -0,5%.
Όσον αφορά τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (+0,11% και 2.842 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ φθάνει τα 7 ευρώ (+0,1%) για πρώτη φορά από το 2014, ενόσω η επενδυτική κοινότητα περιμένει τις εξελίξεις από τη δημόσια πρόταση του Euronext. Κέρδη άνω του +1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των δύο λιμένων, με τον ΟΛΘ να αυξάνεται κατά +1,7% και τον ΟΛΠ να ενισχύεται κατά +1,1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών οπισθοχωρεί από τα πρόσφατα ρεκόρ, διολισθαίνοντας στο -1% και τα 3,20 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 130,7 δισ. ευρώ.
Γουάτσα – Metlen: Το προ 12ετίας «στοίχημα», οι τρεις αποφάσεις – σταθμοί και τα… 551 εκατ. ευρώ
Στον δρόμο προς τις 2.000 μονάδες
Σε πελάγη… ευτυχίας φαίνεται ότι πλέει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει την αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, έχοντα ως βασικό στόχο το ορόσημο των 2.000 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» ένα σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων, κάνοντας το απόλυτο μέσα στον Ιούλιο (6×6) και πετυχαίνοντας μια απόδοση άνω του +32% από τις αρχές του έτους κι άνω του +4,2% από τις αρχές του μήνα.
Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά όχι απλώς φιγουράρει σταθερά άνω των 1.900 μονάδων, αλλά πλέον βρίσκεται κοντά στις 1.950 μονάδες, ενδεχόμενη υπέρβαση των οποίων προλειαίνει το έδαφος για τις 2.000 μονάδες.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον 12 από τα blue chips, συμπεριλαμβανομένων και πέντε τραπεζών, διαπραγματεύονται σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά.
Όλα αυτά, μάλιστα, λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή που το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να κλείνει τα… μάτια στην υψοφοβία και στην κόπωση, αρνούμενη την οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση.
Οι «ζωηρές» επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μεγάλες μερισματικές αποδόσεις, τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη και οι ελκυστικές αποτιμήσεις φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του φετινού ράλι, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανησυχίες για τις διεθνείς προκλήσεις.
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, η μετοχή της ΕΛΤΟΝ «κόβει» το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,07 ευρώ (dividend yield 4%), ενώ σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για τους μετόχους να «κλειδώσουν» το δικαίωμα στην ετήσια επιβράβευση (0,17 ευρώ) της As Company (dividend yield 4,2%).
Εντός της ημέρας, παράλληλα, αναμένονται οι ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Jumbo και Aktor Group. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η μετοχή της Optima Bank διαπραγματεύεται πλέον χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split (αναλογία 3 νέες προς 1 παλαιά)
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στο διεθνές εμπόριο, ενόσω μετράμε αντίστροφα για την ενεργοποίηση ενός νέου γύρου δασμών εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης. Βέβαια, τα πράγματα μοιάζουν να είναι κάπως καλύτερα με την Ευρώπη, καθώς οι αναλυτές «ποντάρουν» ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 συσσωρεύει δυνάμεις στις 546 μονάδες (+0,1%), με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται στο +0,2% και τις 23.269 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures των Dow Jones και S&P 500 δείχνουν ένα ανεπαίσθητα πτωτικό άνοιγμα στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)