Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νέο ράλι στις τράπεζες και… νέα υψηλά 15ετίας

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις μετρά ο Γενικός Δείκτης

Νέα υψηλά 15ετίας «έγραψε» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανεβάζουν αισθητά ρυθμό και να συμπληρώνουν την 6η διαδοχική επικράτηση έναντι των πωλητών, οι οποία περιορίστηκαν ξανά σε ρόλο… κομπάρσου.

Ο τραπεζικός κλάδος αποδείχθηκε και πάλι ο «πρωταγωνιστής» των εξελίξεων, με την ελληνική αγορά να δίνει συνέχεια στη μεγάλη «κούρσα» του 2025, όπου τα αθροιστικά κέρδη ξεπερνούν το 32%, καθιστώντας ολοένα και πιο πιθανή τη σύγκλιση με τον μεγάλο στόχο των 2.000 μονάδων.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή παρέμεινε στραμμένη στον διεθνή παράγοντα, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζει στο ζήτημα των αμερικανικών δασμών και κυρίως στις αυξημένες -όπως φαίνεται τις τελευταίες ώρες- πιθανότητες για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέα άνοδο κατά +1,44% και διαμορφώθηκε στο υψηλό ημέρας των 1.946,88 μονάδων, κερδίζοντας περισσότερες από 27,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 32 μονάδες (από 1.914,79 έως 1.946,88 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 326,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 41,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Optima συνέχισε την αναρρίχηση σε αχαρτογράφητα εδάφη (22,3 ευρώ) εν όψει της αυριανής αποκοπής του δικαιώματος για το split. Άνοδο από +2,4% έως +4,1% κατέγραψαν και οι Eurobank – Alpha – Πειραιώς – Εθνική, οι οποίες βρέθηκαν σε νέες «κορυφές», ενώ η ΔΕΗ σκαρφάλωσε σε «φρέσκο» υψηλό 15,5 ετών και η Cenergy έκανε άλμα +5,3%.

Νέο υψηλό στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος «τρέχει» με τουλάχιστον +60% από τις αρχές του έτους, εκτοξεύθηκε σε νέο υψηλό 9,5 ετών, καθώς τερμάτισε στο +3,20% και τις 2.067 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε στο +3,136% και τα 3,26 ευρώ (υψηλό 9,5 ετών), η μετοχή της Πειραιώς «πέταξε» στο +4,14% και τα 6,29 ευρώ (υψηλό 4ετίας), η μετοχή της Eurobank τερμάτισε στο +2,48% και τα 3,10 ευρώ (υψηλό 9,5 ετών), ενώ η μετοχή της Εθνικής αυξήθηκε στο +3,32% και τα 11,5 ευρώ (υψηλό 9,5 ετών).

Η μετοχή της Optima Bank διευρύνθηκε κατά +3,72% και έφθασε στα 22,3 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό. Υπενθυμίζεται ότι από αύριο η τράπεζα θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο επικείμενο split (3 νέες προς 1 παλαιά). Στα 6,6 ευρώ επέστρεψε και η μετοχή της Κύπρου, η οποία ενισχύθηκε κατά +2,1%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,58% και 4.890 μονάδες), η μετοχή της Metlen τερμάτισε στο +0,78% και τα 46,68 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό, λαμβάνοντας ώθηση από την τιμή – στόχο της BNP Paribas (58 ευρώ). Στο +2,51% και τα 2,65 ευρώ βελτιώθηκε η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία έφθασε σε επίπεδα που αγνοούνταν από το 2008, χάρη και στην επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Η μετοχή της Cenergy έκανε ράλι στο +5,3% και τα 10,4 ευρώ (νέο ιστορικό ρεκόρ), ενώ οι μετοχές των Helleniq Energy και Aegean ακολούθησαν στο +3,1% και στο +2,2%, αντίστοιχα. Lamda Development, Titan Cement και Aktor Group διευρύνθηκαν πέριξ του +1%. Η μετοχή της ΔΕΗ, ταυτόχρονα, κινήθηκε στο +0,8% και τα 14,47 ευρώ, «γράφοντας» νέα υψηλά 15,5 ετών, ενώ η μετοχή της Motor Oil κάλυψε τις απώλειες από την πρόσφατη αποκοπή του μερίσματος και πέτυχε νέο υψηλό 13 μηνών (+0,8% και 25,2 ευρώ). Αντίθετα, η δεικτοβαρής μετοχής της Coca – Cola HBC αναδίπλωσε στο -1,97% και τα 45,7 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν και οι ΟΠΑΠ – Sarantis.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,70% και 2.839 μονάδες), η μετοχή της Intralot, εν αναμονή των σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων, σημείωσε νέα αύξηση στο +2,8% και το 1,098 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 2,6 εκατ. ευρώ. Ράλι της τάξης του +4,6% και του +3,7% παρουσίασαν οι μετοχές των AVAX και Alumil, αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των Autohellas, Ideal και Intracom κέρδισαν από τουλάχιστον +1%. Η μετοχή της ΕΧΑΕ, την ίδια στιγμή, συσσώρευσε στο +0,7% και τα 6,99 ευρώ, περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Euronext. Νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψε η μετοχή της Quest, η οποία έκλεισε στο +1,08% και τα 7,50 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Performance Technologies, η οποία έκανε άλμα στο +6,7% και τα 6,3 ευρώ, ανεβάζοντας στο +31% την αθροιστική άνοδο από το χαμηλό έτους του Απριλίου (4,8 ευρώ). Βέβαια, η εισηγμένη εξακολουθεί να υπολείπεται των ιστορικών υψηλών, τα οποία είχαν σημειωθεί κατά τη μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά (>7 ευρώ).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 70 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 40 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 130,6 δισ. ευρώ.

Στον δρόμο προς τις 2.000 μονάδες

Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις «μετρά» πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κρατά «ζωντανό» το σενάριο της σύγκλισης με το ορόσημο των 2.000 μονάδων, παραβλέποντας την αγοραστική κόπωση και «καταπνίγοντας» την επιθυμία για profit taking.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών (1.946 μονάδες), «τρέχοντας» ένα ράλι τουλάχιστον +32% από τις αρχές του έτους και τουλάχιστον +4,1% από τις αρχές του Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, αγνοεί τι εστί το «αρνητικό πρόσημο» από τις 30 Ιουνίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς να φιγουράρει άνω των 130 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2008, ενόσω ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να «πρωταγωνιστεί», βλέποντας τη φετινή απόδοση να υπερβαίνει το +60%.

Οι «πυκνές» εταιρικές εξελίξεις, τα αισιόδοξα θεμελιώδη μεγέθη, το θετικό μακροοικονομικό πλαίσιο και οι ελκυστικές αποτιμήσεις συνιστούν τον κινητήριο μοχλό της ανοδικής κίνησης, παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα κέρδη ευνοούν την εμφάνιση κινήσεων κατοχύρωσης και αφομοίωσης (profit taking).

Από την άλλη πλευρά, φυσικά, οι κίνδυνοι από το εξωτερικό εξακολουθούν να παραμονεύουν, με τον μεγαλύτερο να αφορά τους αμερικανικούς δασμούς, δεδομένου ότι σταδιακά εκπνέει η προθεσμία του Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη διμερών εμπορικών συμφωνιών.

Όσες χώρες δεν… συμμορφωθούν, τότε είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα τιμωρητικών μέτρων. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσμια (και ελληνική) επενδυτική ψυχολογία.

Στο μεταξύ, η προσοχή είναι στραμμένη και στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΧΑΕ για το πρώτο «τσεκάρισμα» της ελεύθερης διασποράς των εισηγμένων. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι οι «τιμωρίες» δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πριν τον Ιούλιο του 2026, καθώς όσες δεν ευθυγραμμίζονται με τα απαιτούμενα όρια (15% και 25%) έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δύο προθεσμίες εξάμηνης διάρκειας.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο του παγκόσμιου εμπορίου, με τους αναλυτές να «ποντάρουν» ολοένα και περισσότερο ότι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση εντέλει θα καταλήξουν σε διμερή συμφωνία, κάτι το οποίο θα αποτρέψει το σενάριο των εκατέρωθεν δασμών.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 543 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να συσσωρεύει δυνάμεις στην περιοχή άνω των 24.000 μονάδων (+0,3%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Dow Jones και S&P 500 καταγράφουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)