Skip to main content

Η Ημέρα της Κρίσεως για τις αγορές: 4 εξελίξεις, που μπορεί να ανατρέψουν τα πάντα

Η 9η Ιουλίου θα κρίνει πολλά - Οι επενδυτές ίσως δεν έχουν την πολυτέλεια στο εξής να αγνοούν τους κινδύνους

Οι επενδυτές μπαίνουν σε μια εβδομάδα – ορόσημο για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές. Είναι μία εβδομάδα στην οποία ίσως κριθεί εάν το πάρτι των ρεκόρ θα έχει συνέχεια ή θα φτάσει στο τέλος του με τα φώτα να σβήνουν απότομα.

Τέσσερα κρίσιμα γεγονότα – τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς, τα πρακτικά της Fed, τα αποτελέσματα του Prime Day και η σύνοδος του ΟΠΕΚ – συμπίπτουν μέσα σε λίγες ώρες.

Όλα αυτά, ενώ ο S&P 500 έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά, κυρίως λόγω της εισόδου πληθώρας μικροεπενδυτών στην αγορά, αλλά και μεγάλων προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών από επιχειρήσεις, την ώρα που οι θεσμικοί παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο χρησμός του Τραμπ

Η Τρίτη και η Τετάρτη θα κρίνουν αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επαναφορά των λεγόμενων «ανταποδοτικών δασμών» σε εταίρους όπως η Ινδία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ε.Ε.

Το «παράθυρο» των 90 ημερών που είχε δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλιο λήγει στις 9 Ιουλίου και μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο δύο συμφωνίες: με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ.

Η πιθανότητα επέκτασης της διορίας δεν έχει αποκλειστεί, αλλά οι αγορές δεν μπορούν να αγνοήσουν τον κίνδυνο: το φάσμα δασμών 50% σε εισαγόμενα προϊόντα όπως φάρμακα, φορτηγά, αεροσκάφη και χαλκό πλανάται ξανά πάνω από το διεθνές εμπόριο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήδη προειδοποίησε ότι «πλήρης συμφωνία είναι αδύνατη έως τότε» και στόχος είναι απλώς μια «συμφωνία αρχών».

Junk rally με θεμέλια αβεβαιότητας

Παρά τα νέα ιστορικά υψηλά, η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι θέσεις σε μετοχές είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου. «Πρόκειται για μια πιο κερδοσκοπική άνοδο, με ισχυρή συμμετοχή από ιδιώτες και λιγότερη από θεσμικούς», εξηγεί η Lisa Shalett της Morgan Stanley Wealth Management.

Ο δείκτης Trade Policy Uncertainty των πανεπιστημίων Northwestern και Stanford έδειξε τη 16η υψηλότερη τιμή από το 1985 την περασμένη εβδομάδα. Η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει σε επίπεδα-ρεκόρ, παρά την επιφανειακή ευφορία.

Fed και πληθωρισμός: Τι φοβούνται οι αγορές

Την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά την εκπνοή της διορίας των δασμών, η Federal Reserve δημοσιεύει τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν κάθε ένδειξη για το πότε –και αν– θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος μειώσεων επιτοκίων.

Παράλληλα, κρίσιμα στοιχεία για την καταναλωτική πίστη και τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας θα λειτουργήσουν ως θερμόμετρο για τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, καθώς πλησιάζει η καρδιά της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο καταναλωτής και το βαρέλι στο μικροσκόπιο

Η Amazon δίνει το σήμα εκκίνησης για το δεύτερο εξάμηνο με το Prime Day, που φέτος διαρκεί τέσσερις ημέρες.

Οι αναλυτές θα παρακολουθούν προσεκτικά αν ο καταναλωτής συνεχίζει να ξοδεύει ή αν έχει αρχίσει να μαζεύεται.

Ταυτόχρονα, την Τετάρτη και Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει στη Βιέννη για την επόμενη απόφαση παραγωγής. Μετά από έναν μήνα αστάθειας στις τιμές του πετρελαίου, οι αγορές περιμένουν αν θα υπάρξει νέα αύξηση παραγωγής, ενώ στο περιθώριο της συνόδου αναμένονται και σημαντικές τοποθετήσεις από τους CEOs των BP και Shell.

Οι αγορές γιόρτασαν το α’ εξάμηνο – Ώρα για ρευστοποίηση κερδών;

Μια απρόσμενη θετική παρενέργεια της γεωπολιτικής αστάθειας είναι η αύξηση δημοσίων επενδύσεων. Η Ε.Ε. επέτρεψε μεγαλύτερο δανεισμό για αμυντικές δαπάνες, με τη Γερμανία να ανακοινώνει πρόσθετα 500 δισ. ευρώ. Οι αμυντικές μετοχές στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί: ο Stoxx Aerospace & Defense σημείωσε άνοδο 54% το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Με τον S&P 500 να έχει ήδη ενισχυθεί κατά 26% από τις 8 Απριλίου, η Morgan Stanley εκτιμά ότι «οι θεσμικοί πλησιάζουν στο σημείο που πρέπει να αποφασίσουν: πιστεύουν την άνοδο ή όχι;». Την ίδια στιγμή, πολλοί επενδυτές σκέφτονται να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών, φοβούμενοι ότι η αβεβαιότητα –είτε εμπορική είτε γεωπολιτική– δεν μπορεί να είναι για πάντα ευνοϊκή.

Ο συνδυασμός εμπορικών διαπραγματεύσεων, επιτοκίων, καταναλωτικής συμπεριφοράς και πετρελαίου δημιουργεί έναν εκρηκτικό καμβά. Αν όλα πάνε καλά, η αγορά ίσως βρει νέο καύσιμο. Αν όμως υπάρξει στραβοπάτημα έστω και σε ένα από τα μέτωπα, η πολυαναμενόμενη διόρθωση μπορεί να έρθει απότομα.