Θέμα ημερών είναι να υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το Euronext η προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της ΕΧΑΕ που ελέγχει το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ μόλις λάβει γνώση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης θα πρέπει να συνεδριάσει για να προσλάβει σύμβουλο, ο οποίος θα γνωμοδοτήσει αν η δημόσια πρόταση είναι συμφέρουσα για τους μετόχους.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που από μόνο του το Δ.Σ. μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει μια τέτοια πρόταση.
Το μείζον θέμα για τη χρηματιστηριακή κοινότητα είναι τι ποσοστό αποδοχής επιθυμεί το Euronext ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη η δημόσια πρόταση. Θα είναι 33% (καταστατική πλειοψηφία), θα είναι 51% (αυξημένη πλειοψηφία), 67% (ισχυρή πλειοψηφία) ή πάνω από 90%; Η μεγάλη διασπορά της μετοχής ευνοεί και χαμηλά ποσοστά αποδοχής, καθώς και με 33% το Euronext θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Το κρίσιμο 33%
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΧΑΕ, οι θεσμικοί επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αθροιστικά το 53% του μετοχικού κεφαλαίου, οι ιδιώτες το 40% και οι τράπεζες το 5,7%. Όπως προκύπτει, ο ρόλος των θεσμικών θα είναι κομβικός για την έκβαση της δημόσιας πρότασης. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν πως ενδεχομένως να έχει υπάρξει συνεννόηση του Euronext με ορισμένους από αυτούς, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να μπορεί να αποδειχθεί.
Το Euronext, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα είναι ικανοποιημένο με ποσοστό άνω του 33%, το οποίο θα επιτρέψει να ελέγχει την καταστατική πλειοψηφία. Άρα θα μπορεί να διορίζει και μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ, χωρίς να αποκλείουν οι ίδιες πηγές την τοποθέτηση μελών στο πρότυπο του ΟΤΕ και τη διαχείριση που ασκεί η Deutsche Telekom.
Το τίμημα
Ακόμη ένα ερώτημα που απασχολεί την αγορά είναι εάν και πόσο μπορεί να βελτιωθεί το τίμημα της δημόσιας πρότασης, καθώς η εξαγορά θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών. Η πρόταση του Euronext ορίζεται στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή (6,96 ευρώ χθεσινό κλείσιμο, ρεκόρ 11ετίας – Ιούλιος 2014), με ανταλλαγή μετοχών και σταθερή αναλογία μετατροπής 21,029 μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε μία νέα μετοχή του Euronext.
Οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι ήδη στα επιτελεία της ΕΧΑΕ και του Euronext εξετάζονται όλες οι παράμετροι για να βελτιωθεί το τίμημα, που πιθανότατα να είναι πάνω από τα 8 ευρώ, καθώς η ελληνική αγορά είναι στο τελικό στάδιο της αναβάθμισής της από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο συμπεριφέρεται πλέον σαν ώριμη αγορά και αυτό έχει διαφανεί την τελευταία τριετία. Καταρχάς, η συναλλακτική δραστηριότητα είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με περασμένα έτη. Όλοι θα θυμούνται ότι πριν από λίγα χρόνια… ψάχναμε τα 50 και τα 60 εκατ. ημερήσιο τζίρο, ενώ πλέον σηκώνουμε εύκολα πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι αποτέλεσμα αφενός του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος, αφετέρου της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων και της εισόδου νέων παικτών, άσχετα με τον αριθμό των τεμαχίων.
Τι λένε οι αναλυτές
Θετικά αντιμετωπίζεται η πρόταση του Euronext να εξαγοράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών με βάση τις εκθέσεις των ξένων οίκων.
Ωστόσο, οι αποτιμήσεις και η απουσία μετρητών στην προσφορά συνθέτουν ένα σκηνικό με πολλές παραμέτρους, που μένει να αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα.
Ο αμερικανικός οίκος Citi αναφέρει στην έκθεσή του ότι «η εξαγορά της EXAE ταιριάζει στρατηγικά με τη φιλοδοξία του Euronext να εδραιώσει τον ρόλο του ως “πρωταθλητή” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ένωση των κεφαλαιαγορών». Θεωρούμε ότι η συναλλαγή «έχει βάσιμη στρατηγική λογική, καθώς προσθέτει το κύριο ελληνικό Χρηματιστήριο, τον οργανισμό εκκαθάρισης και τον κεντρικό αποθετήριο τίτλων στην υπάρχουσα πανευρωπαϊκή πλατφόρμα του Euronext, με αποτίμηση 23 φορές τον δείκτη trailing P/E».
Η Jefferies υιοθετεί πιο επιφυλακτική στάση, επισημαίνοντας ότι το deal προσφέρει ισχυρότερα στρατηγικά και οικονομικά πλεονεκτήματα για το ίδια το Euronext -που αποκτά νέα γεωγραφική παρουσία και αυξάνει το μερίδιό του στις αγορές κεφαλαίων- παρά για τους μετόχους της EXAE. Εκτιμά ότι η προσφορά δεν αφήνει σημαντικό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της EXAE και θέτει ερωτήματα για το κατά πόσο οι μέτοχοι θα προτιμήσουν μια all-share πρόταση χωρίς μετρητά. Παράλληλα, η Jefferies δεν αποκλείει να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις ή διαφοροποιήσεις στους όρους.
Η Kepler Cheuvreux χαρακτηρίζει την πιθανή εξαγορά ως «οριακά θετική» για τη μετοχή του Euronext, σημειώνοντας ότι η EXAE θα μπορούσε να συμβάλει κατά περίπου 4% στα λειτουργικά κέρδη EBITDA του ομίλου. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν το πλεονέκτημα γεωγραφικής διαφοροποίησης που προσφέρει η είσοδος στην ελληνική αγορά και εκτιμούν ότι ενδέχεται να βελτιωθεί η προσφορά.
H Alpha Finance χαρακτηρίζει το προσφερόμενο τίμημα «εύλογο», λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη μεγέθη της EXAE, με το implied P/E για το 2025 να ανέρχεται στις 16,1 φορές και τον δείκτη P/BV στη 1,7 φορά. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή τονίζει πως η στάση του ΤΧΣ, το οποίο κατέχει περίπου 5% του μετοχικού κεφαλαίου, θα είναι καθοριστική, όπως επίσης και το κατά πόσο οι Έλληνες επενδυτές επιθυμούν να ανταλλάξουν μια μετοχή με ισχυρό μέρισμα με τη μετοχή του Euronext, που έχει μικρότερη απόδοση.
Η Eurobank Equities βλέπει την πρόταση του Euronext ως στρατηγικά θετική για το ελληνικό Χρηματιστήριο, επισημαίνοντας ότι η ένταξη στον Όμιλο Euronext θα μπορούσε να ενισχύσει την τεχνολογική υποδομή, τη διεθνή προβολή και την προσβασιμότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Η Optima bank υπογραμμίζει στην έκθεσή της ότι «η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών στο πλαίσιο του Euronext είναι θετική, καθώς θα προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και σε μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτών».
Η ΑΧΙΑ τονίζει στην έκθεσή της ότι «αν η συμφωνία προχωρήσει, η ΕΧAΕ θα γίνει το 8ο μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου του Euronext, προσχωρώντας σε χρηματιστήρια από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και όχι μόνο, προσφέροντας πρόσβαση σε ένα πανευρωπαϊκό οικοσύστημα αξίας 6,3 τρισ. ευρώ».
Σύμφωνα με την Pantelakis χρηματιστηριακή «το ενδιαφέρον του Euronext για το Χ.Α. αντικατοπτρίζει την ισχυρή εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην αναπτυξιακή δυναμική που απορρέει από την περαιτέρω ενσωμάτωση των ελληνικών κεφαλαιαγορών στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Euronext σε αριθμούς
Το Euronext έχει κεφαλαιοποίηση που πλησιάζει τα 6,6 τρισ. ευρώ και βρίσκεται σε πορεία δυναμικής ανόδου από τις αρχές του 2024. Φέτος κερδίζει 33% και σε βάθος 12 μηνών η άνοδός του είναι της τάξεως του 60%. Από τις αρχές του 2024, η άνοδός του πλησιάζει το 85%.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 το Euronext συνέχισε την ανοδική του πορεία, με έσοδα 458,5 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 14,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Τα έσοδα από τις συναλλαγές και εκκαθαρίσεις σταθερού εισοδήματος (fixed income) σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση 32,4% το πρώτο τρίμηνο του 2025, υποστηριζόμενα από ευνοϊκές συνθήκες αγοράς. Η εταιρεία διατήρησε επίσης την ηγετική της θέση στις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs), με 8 νέες εισαγωγές το πρώτο τρίμηνο του 2025.