Skip to main content

Ιστορικό ναδίρ για το δολάριο: Κατέγραψε το χειρότερο α΄ εξάμηνο από το 1973 έως σήμερα

Το δολάριο ΗΠΑ βίωσε το ιστορικά χειρότερο α’ πρώτο εξάμηνο έτους από το 1973 έως σήμερα, καθώς οι εμπορικές και οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζουν τους επενδυτές παγκοσμίως να επανεξετάσουν τον βαθμό έκθεσή τους στο κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι άλλων νομισμάτων, (λίρας, ευρώ και γιεν συμπεριλαμβανομένων σε αυτό) έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 10% μέχρι στιγμής το 2025, δημιουργώντας έτσι το χειρότερο ξεκίνημα έτους από την κατάρρευση του συστήματος ισοτιμιών που είχε αποφασιστεί στο Bretton Woods.

«Το δολάριο έχει καταστεί ο αποδιοπομπαίος τράγος όλων των αλλοπρόσαλλων πολιτικών» της δεύτερης θητείας του Τραμπ», εκτιμά ο Φρανσέσκο Πεζόλε, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην ING.

Δεν λέει κάτι καινιούριο άλλωστε: Ο εμπορικός πόλεμος, οι τεράστιες ανάγκες δανεισμού των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έχουν υπονομεύσει την ελκυστικότητα του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.

Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,2% τη Δευτέρα, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ετοιμάζεται για τις δύσκολες ψηφοφορίες επί των τροπολογιών που περιέχονται στο «μεγάλο, όμορφο» φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ.

Πρόκειται για το ιστορικό νομοσχέδιο που -πέραν της οργής του Μασκ- αναμένεται να προσθέσει και 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος των ΗΠΑ μέσα την επόμενη δεκαετία τροφοδοτώντας έτσι ανησυχίες και για τη βιωσιμότητα των δανείων της Ουάσινγκτον και πυροδοτώντας έξοδο από την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ.

Το δολάριο διαγράφει λοιπόν το χειρότερο πρώτο εξάμη έτους από το 1973, όταν είχε σημειώσει σωρευτικές απώλειες εξαμήνου 15%. Σημειώνει επίσης την πιο αδύναμη επίδοση με οποιαδήποτε εξάμηνη περίοδο από το 2009 και έπειτα και αν συγκριθεί

Τέλος στη συμβατική σοφία

Η πτώση του νομίσματος διέψευσε τη συμβατική κα ευρέως διαδεδομένη σοφία στις αρχές του έτους ότι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλούσε τη μεγαλύτερη ζημιά στις οικονομίες εκτός ΗΠΑ, τροφοδοτώντας παράλληλα τον αμερικανικό πληθωρισμό και ενισχύοντας το νόμισμα έναντι των ανταγωνιστών του.

Αντίθετα, το ευρώ, για το οποίο αρκετές τράπεζες της Wall Street προέβλεπαν ότι θα έρθει σε ισορροπία με το δολάριο φέτος, έχει ανατιμηθεί κατά 13%, με την ισοτιμία του να φθάνει το 1,17 δολάριο.

Οι επενδυτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους κινδύνους ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση για νέα και ασφαλή καταφύγια, όπως τα γερμανικά ομόλογα έχει αυξηθεί.

«Υπήρξε ένα σοκ την «ημέρα της απελευθέρωσης», δηλώνει ο Άντριου Μπολς, επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, αναφερόμενος στην ημέρα ανακοίνωσης των δασμών Τραμπ τον περασμένο Απρίλιο.

Σημαντική απειλή για την ιδιότητα του δολαρίου ως κατ’ εξοχήν του αποθεματικού νομίσματος του κόσμου, δεν υπήρξε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρζει σημαντική αποδυνάμωσή του», προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας ότι από μόνη της η στροφή των παγκόσμιων επενδυτών να αντισταθμίζουν την έκθεσή τους στο δολάριο, πιέζει το δολάριο χαμηλότερα.