Άμυνα στο εξελισσόμενο profit taking «έπαιξε» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανακτούν τα «ηνία» των πρωτοβουλιών, βάζοντας «φρένο» στο τριήμερο αρνητικό σερί.
Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά, χάρη στα επιλεκτικά στηρίγματα, συνέχισε άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.800 μονάδων, παραμένοντας σε απόσταση βολής από τις πρόσφατες «κορυφές» των 1.876 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τα καλύτερα επίπεδα από την άνοιξη του 2010.
Μάλιστα, η -έστω και οριακή- ανοδική αντίδραση, η οποία επήλθε κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, κατάφερε να αντισταθμίσει την αυξημένη μεταβλητότητα τόσο από τις διαδοχικές αποκοπές στα δικαιώματα είσπραξης των μερισμάτων, όσο κι από την τάση για αφομοίωση των κεκτημένων.
Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά +0,14% και διαμορφώθηκε στις 1.824,48 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.822,00 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 1.810,46 έως 1.828,72 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 181,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα (7,9 εκατ. ευρώ από το placement της Alumil).
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική υποχώρησε κατά -1,5%, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,44 ευρώ (απόδοση 4,1%). Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,298 ευρώ (απόδοση 5%) κινήθηκε και η Πειραιώς, η οποία σταθεροποιήθηκε στα 5,5 ευρώ. Σε νέο limit up έκλεισε η Προοδευτική, ενώ ράλι +4% πέτυχε η Aktor. Από την άλλη πλευρά, η Autohellas, μετά τα αδύναμα στοιχεία του α’ τριμήνου, κατρακύλησε κατά σχεδόν -7%.
Χρηματιστήριο: Placement για το 5% της Alumil – 7,9 εκατ. ευρώ «σήκωσε» η οικογένεια Μυλωνά
Πιέσεις από ΕΤΕ στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από τις αποκοπές μερισμάτων, αναδίπλωσε στο -0,89% και τις 1.815 μονάδες, αν και το φετινό ράλι εξακολουθεί να υπερβαίνει το +41%.
Η μετοχή της Εθνικής, όπως προαναφέρθηκε, οπισθοχώρησε στο -2,76% και τα 10,20 ευρώ, χάνοντας ένα μέρος της ετήσιας επιβράβευσης. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Πειραιώς σταθεροποιήθηκε στα 5,5 ευρώ (-0,1%), καθώς σήμερα άνοιξε με προσαρμοσμένη τιμή (λόγω επιστροφής κεφαλαίου) στα 5,522 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +0,44% και τα 2,75 ευρώ, η μετοχή της Alpha σημείωσε πτώση στο -0,36% και τα 2,79 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τρ. Κύπρου κινήθηκε ανοδικά στο +0,99% και τα 6,10 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,13% και 4.563 μονάδες), η μετοχή της Aktor «πέταξε» στο +4,55% και έφθασε στα 5,52 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2024. Στο καλύτερο επίπεδο από τον περσινό Μάιο επέστρεψε η μετοχή της Aegean, η οποία αυξήθηκε στο +2% και τα 13,06 ευρώ, ανακτώντας το σύνολο των απωλειών από την πρόσφατη αποκοπή του μερίσματος. Coca – Cola, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil διευρύνθηκαν από +1% έως +2%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε σε νέο υψηλό 3ετίας (+0,9% και 17,5 ευρώ). Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύθηκε στο +1% και τα 19,2 ευρώ, καθώς το πρωί ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 29 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2025 (26 εκατ. ευρώ τα καθαρά), όσο δηλαδή και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024. Στα 44 ευρώ παρέμεινε η μετοχή της Metlen, στον απόηχο της σημερινής Γενικής Συνέλευσης.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,43% και 2.700 μονάδες), η μετοχή της Autohellas ξεχώρισε αρνητικά στο -6,9% και τα 10,7 ευρώ (χαμηλό 3μήνου), καθώς τα στοιχεία του α’ τριμήνου απογοήτευσαν τους αναλυτές (κέρδη 0,2 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ). Η μετοχή της Ideal, η οποία προτίθεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 48,8 εκατ. ευρώ, οπισθοχώρησε στο -2,5% και τα 6,1 ευρώ. Κατά -1,5% μειώθηκε η μετοχή της Alumil, η οποία το πρωί ολοκλήρωσε το placement για το 5%, με τους βασικούς μετόχους να αντλούν το ποσό των 7,9 εκατ. ευρώ (4,9 ευρώ/μετοχή). Βουτιά κατά -2,3% σημείωσε και η μετοχή της Noval, η οποία «έκοψε» το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,04 ευρώ (dividend yield 1,5%). Αντίθετα, η μετοχή της Quest ενισχύθηκε κατά +1,7% και προσέγγισε ξανά τα 7 ευρώ.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Προοδευτική, η οποία μετά το limit up της Δευτέρας, ως απόρροια της εξόδου από την Επιτήρηση, συνέχισε τις υψηλές πτήσεις, κλείνοντας στο +29,7% και το 0,41 ευρώ. Στο ιστορικό υψηλό των 3 ευρώ τερμάτισε και η μετοχή της ΙΛΥΔΑ, η οποία ενισχύθηκε κατά +4,5%. Ας σημειωθεί ότι χωρίς το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα διαπραγματεύονταν σήμερα και οι μετοχές των Performance Technologies (0,10 ευρώ/μετοχή με απόδοση 1,8%) – CNL Capital (συμπληρωματικό μέρισμα 0,15 ευρώ/μετοχή).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 48 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 124,3 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Τα μεγάλα ρεκόρ, οι ανορθογραφίες και η «προίκα» για υπόλοιπο του 2025
Αφομοίωση των κεκτημένων
Μπορεί οι αγοραστές να ανέκτησαν -έστω και δύσκολα- τον έλεγχο των κινήσεων κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αλλά είναι σαφές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε μια διαδικασία αφομοίωσης των κεκτημένων.
Ωστόσο, μετά το εντυπωσιακό ράλι του Μαΐου, η ελληνική αγορά έχει αποκτήσει αρκετό «λίπος», με αποτέλεσμα η τρέχουσα αναδίπλωση όχι μόνο να μην αναιρεί τα μεγάλα κέρδη του 2025 (+23%), αλλά και να θεωρείται υγιής, προκειμένου να αποφευχθεί η «υπερθέρμανση».
Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης ναι μεν απέχει περίπου 52 μονάδες από τις «κορυφές» 15ετίας των 1.876 μονάδων, αλλά την ίδια στιγμή παραμένει άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.800 μονάδων για 13 σερί συνεδριάσεις (από 14 Μαΐου).
Σίγουρα η εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό, όπου το ζήτημα των εμπορικών δασμών έχει επιστρέψει στην επικαιρότητα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διακυμάνσεις και στη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών.
Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι οι ανοδικοί καταλύτες παραμένουν σε πλήρη ισχύ: Ανθεκτικά οικονομικά μεγέθη, γενναιόδωρες μερισματικές διανομές, διαδοχικά επιχειρηματικά deals, σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον.
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, οι πολλαπλές αποκοπές μερισμάτων επηρεάζουν την πορεία της αγοράς, καθώς σήμερα χωρίς το δικαίωμα είσπραξης διαπραγματεύονταν οι Εθνική Τράπεζα (0,44 ευρώ/μετοχή με απόδοση 4,1%), Performance Technologies (0,10 ευρώ/μετοχή με απόδοση 1,8%), Noval (0,04 ευρώ/μετοχή με απόδοση 1,5%) και CNL Capital (συμπληρωματικό μέρισμα 0,15 ευρώ/μετοχή).
Από την πλευρά της, η Τρ. Πειραιώς «έκοψε» το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,298 ευρώ/μετοχή (απόδοση 5%).
Σήμερα, επίσης, ήταν προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση της Metlen, η οποία ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ/μετοχή (όσο και πέρυσι), το οποίο αντανακλά απόδοση 3,3%, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2025.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, παράλληλα, τέθηκε και η Ideal Holdings, η οποία χθες ανακοίνωσε την πρόθεση να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση έως 8 εκατ. μετοχών σε τιμές από 5,8 έως 6,1 ευρώ. Η διαδικασία θα «τρέξει» με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου.
Χρηματιστήριο: Τι (συνηθίζουν να) κάνουν οι επενδυτές τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού
Στασιμότητα σε Ευρώπη & ΗΠΑ
Στο εξωτερικό, τώρα, το ζήτημα των εμπορικών δασμών έχει επιστρέψει στην επικαιρότητα, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς στον χάλυβα (από 25% σε 50%) από τις 4 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν φαίνεται να εξελίσσονται με την επιθυμητή πρόοδο, κάτι το οποίο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον μιας εμπορικής συμφωνίας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ο οποίος είδε τον πληθωρισμό του Μαΐου να επιβραδύνεται στο 1,9%, είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 547 μονάδες (-0,1%), με τον γερμανικό DAX να συσσωρεύει δυνάμεις στην περιοχή των 24.000 μονάδων (+0,2%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Dow Jones και S&P 500 παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, δίνοντας συνέχεια στην αδύναμη εκκίνηση του Ιουνίου.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)