Βήμα – βήμα προς τον μεγάλο στόχο των 1.900 μονάδων πορεύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει την αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.
Ο Γενικός Δείκτης μετρά αθροιστικά κέρδη άνω του +4,1% από τις αρχές της εβδομάδας κι άνω του +10,4% από τις αρχές του Μαΐου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην περιοχή των 1.870 μονάδων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010.
Το δε ράλι από τις αρχές του έτους υπερβαίνει το +27%, με τις τράπεζες να είναι οι βασικές «πρωταγωνίστριες», προσφέροντας μια απόδοση της τάξης του +47%. Δεν είναι τυχαίο ότι η αθροιστική αξία των 5+2 τραπεζικών μετοχών υπολογίζεται σε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ.
Τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals, η ανθεκτική κερδοφορία του α’ τριμήνου, οι ικανοποιητικές μερισματικές διανομές, οι ελκυστικές αποτιμήσεις σε σχέση με το εξωτερικό και το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο της χώρας αποτελούν τα βασικά «ατού» της ελληνικής αγοράς.
Την ίδια στιγμή, επιπλέον στηρίγματα προσφέρει η συμφωνία της UniCredit στην Alpha Bank, με τους Ιταλούς να διπλασιάζουν το μετοχικό τους μερίδιο (από 9,7% σε 19,3%), αξιοποιώντας την απόφαση… εξόδου του Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh, ο οποίος έφυγε με μια σημαντική υπεραξία. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε τη UniCredit να αυξάνει περαιτέρω το ποσοστό της μέσα στους επόμενους μήνες, φθάνοντας έως και το 29,9%.
Στα θετικά έρχεται να προστεθεί και το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και τη Wall Street να έχει ανακάμψει αισθητά από το ναδίρ του Απριλίου.
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, η προσοχή στρέφεται στην Coca – Cola HBC, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης στο μέρισμα του 1,03 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 2,1%.
Παράλληλα, σήμερα οι μέτοχοι της Καρέλια Καπνοβιομηχανία κατοχυρώνουν το δικαίωμα είσπραξης στην ετήσια επιβράβευση των 14 ευρώ (dividend yield 4,3%).
Στο επίκεντρο, επίσης, τίθενται τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, ο οποίος στο α’ τρίμηνο του 2025 εμφάνισε αύξηση των καθαρών εσόδων κατά +8,5% (σε 595 από 549,7 εκατ. ευρώ) και της καθαρής κερδοφορίας κατά +8,9% (σε 123,4 από 113,3 εκατ. ευρώ).
Από την πλευρά της, η Lamda Development ανακοίνωσε ζημιές 11 εκατ. ευρώ (από κέρδη 0,6 εκατ. ευρώ πέρυσι), με ταυτόχρονη μείωση των πωλήσεων κατά -25% (σε 105,9 εκατ. ευρώ). Η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) υπολογίζεται σε 8,22 ευρώ/μετοχή, γεγονός που αποτυπώνει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο – Εναλλακτική Αγορά: ΕΝΑ: Ποιοι απογοητεύουν, ποιοι ενθουσιάζουν
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές ετοιμάζονται να χαιρετίσουν την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ για την αντισυνταγματικότητα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Μια εξέλιξη, η οποία ενισχύει τις προσδοκίες για μια πιθανή εξομάλυνση της εμπορικής πολιτικής του Λευκού Οίκου.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)