Επιφυλακτικότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την κόπωση από το πρόσφατο ράλι να κάνει την εμφάνισή της και τους πωλητές να ανακτούν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά παραμένει άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.800 μονάδων, καθώς το profit taking εξελίσσεται σε ελεγχόμενα πλαίσια, μη θέτοντας σε δοκιμασία τα κεκτημένα και τις υψηλές αποδόσεις του 2025.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο, σε μια χρονική συγκυρία που το διεθνές περιβάλλον βρίθει αβεβαιοτήτων και προκλήσεων.
Συγκεκριμένα, στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά -0,21% και διαμορφώνεται στις 1.823,69 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.827,51 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.823,69 έως 1.826,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά τουλάχιστον -2,5% και πέφτει στα 13,4 ευρώ, στον απόηχο των εταιρικών μεγεθών του α’ τριμήνου (προσαρμοσμένο EBITDA 0,45 δισ. ευρώ). Από εκεί και πέρα, η Alpha αφομοιώνει τα χθεσινά υψηλά 9ετίας, ενώ μικρές πιέσεις ασκούνται και στην Eurobank.
Αφομοίωση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης σπεύδει να κατοχυρώσει τα χθεσινά υψηλά 9ετίας, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει ελεγχόμενα στο -0,18% και τις 1.780 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha, ενόσω συνεδριάζει η Γ.Σ. για το μέρισμα του 0,03 ευρώ, περιορίζεται στο -0,60% και τα 2,664 ευρώ, η μετοχή της Eurobank χάνει -0,6% και αναδιπλώνει στα 2,647 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 5,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής συσσωρεύει στο +0,24% και τα 10,375 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τρ. Κύπρου συνεχίζει την αναρρίχηση σε αχαρτογράφητα επίπεδα, καθώς ενισχύεται στο +0,6% και τα 6,64 ευρώ εν όψει της θεμελίωσης του δικαιώματος στο μέρισμα (0,48 ευρώ/μετοχή) την προσεχή Παρασκευή. Αμετάβλητη στα ρεκόρ των 17,9 ευρώ παραμένει η μετοχή της Optima Bank.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,42% και 4.524 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διολισθαίνει στο -2,5% και τα 13,4 ευρώ, καθώς τα οικονομικά μεγέθη μάλλον δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν κάτι καλύτερο από τα προσαρμοσμένα EBITDA 450 εκατ. ευρώ. Πάντως, η διοίκηση περιμένει βελτίωση στο β’ εξάμηνο. Την ίδια στιγμή, ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Viohaclo, Aktor, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά την αναδίπλωση των προηγούμενων ημερών, βγάζει αντίδραση στο +1% και το 1,298 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,06% και 2.715 μονάδες), η μετοχή της Ideal ξεχωρίζει θετικά στο +1,2% και τα 6,3 ευρώ, με τις μετοχές των Πλαστικά Θράκης και Trade Estates να έπονται στο +0,6% Από την πλευρά της, η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία το απόγευμα θα δημοσιεύσει τα μεγέθη του α’ τριμήνου, συνεχίζει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς βρίσκεται στο +0,27% και τα 7,3 ευρώ (13 σερί ανοδικές συνεδρίασης). Αντίθετα, οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Intralot, ΕΧΑΕ και Lavipharm περιορίζονται κατά έως -0,7%.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή των Μύλων ΚΕΠΕΝΟΥ, καθώς οι βασικοί μέτοχοι ετοιμάζονται για υποχρεωτική δημόσια πρόταση με σκοπό την απόκτηση του εναπομείναντος μετοχικού κεφαλαίου (7,68%) και την έξοδο από το Χ.Α. Άλλωστε, η εταιρεία θεωρούταν πολύ δύσκολο να «πιάσει» τον στόχο για μετοχική διασπορά άνω του 25%, όπως ορίζει ο νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ. Η τιμή της εταιρείας κάνει άλμα στο +10% και το 1,87 ευρώ, εν αναμονή του ύψους της δημόσιας πρότασης.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 124,5 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Πώς τα λιμάνια «φούσκωσαν» κατά 500 εκατ. ευρώ
Ανθεκτικότητα στις 1.800 μονάδες
Υψηλή ανθεκτικότητα παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει αισίως συμπληρώσει τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.800 μονάδων.
Με βασικό «όχημα» τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τις ικανοποιητικές μερισματικές διανομές αλλά και την παρατεταμένη τραπεζική ευφορία, ο Γενικός Δείκτης ξεκινά τη νέα συνεδρίαση από τις 1.827 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το καλύτερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010.
Η απόδοση της ελληνικής αγοράς ξεπερνά το +24% από τις αρχές του 2025, την ίδια ώρα που το ράλι ανάκαμψης από τα χαμηλά του Απριλίου ανέρχεται σε περισσότερο από +25%. Ταυτόχρονα, η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων προσεγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008.
Η Αθήνα, όπως καταδεικνύουν τα παραπάνω, συνεχίζει να βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές των ξένων αγοραστών, κάτι το οποίο αρχίζει να αποτυπώνεται όχι μόνο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και σ’ αυτές από τα χαμηλότερα κλιμάκια της μικρής και της πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης.
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η παρατεταμένη ανοδική κίνηση έχει αυξήσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο… «υπερθέρμανσης», γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την αγοραστική κόπωση, ευνοεί τις συνθήκες για ορισμένες κινήσεις αφομοίωσης των κεκτημένων.
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, η προσοχή στρέφεται στα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, με τις Quest Συμμετοχών και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να δημοσιεύουν εντός της ημέρας τις πρώτες επιδόσεις του 2025. Την ίδια στιγμή, σήμερα είναι προγραμματισμένη η τακτική Γενική Συνέλευση των Alpha Bank και Loulis.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία παρά τις μη ευνοϊκές συνθήκες κατάφερε να πετύχει προσαρμοσμένα EBITDA 0,45 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο, με τη διοίκηση να επαναλαμβάνει τον στόχο των 2 δισ. ευρώ για το σύνολο του 12μήνου.
Δελένδας: Aπό τα «made in GR» φωτοβολταϊκά έως τις φρεγάτες της Naval και το mall του Ελληνικού
Επιφυλακτικότητα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν τις επιλεκτικές κινήσεις, στη «σκιά» της μεγάλης επιδείνωσης στην εικόνα των ομολογιακών αποδόσεων. Η νέα κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής αξιολόγησης από τον Moody’s, δεν ευνοεί την ανάληψη μεγάλων ρίσκων, αναγκάζοντας τους traders να «παίζουν» σαφώς πιο επιφυλακτικά.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,19% και τις 552 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται στο -0,26% και τις 23.974 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street προμηνύουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, βάζοντας «φρένο» στο εξαήμερο ανοδικό σερί.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)