Απώλειες άνω του 3% καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές αντιδρούν στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί σημαντικής προόδου στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας περιορισμού του πυρηνικού του προγράμματος — γεγονός που αναζωπυρώνει τις προσδοκίες για άρση των αμερικανικών κυρώσεων και αύξηση της προσφοράς αργού.
Το Brent έφτασε να χάνει έως και 3,7%, αγγίζοντας τα 63,68 δολάρια το βαρέλι, πριν περιορίσει ελαφρώς τις απώλειές του, στα 63,98 δολάρια. Το αμερικανικό αργό WTI σημείωσε πτώση 3,2%, διαπραγματευόμενο στα 61,11 δολάρια.
«Βρισκόμαστε σε πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για μακροχρόνια ειρήνη», δήλωσε ο Τραμπ από τη Ντόχα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στον Κόλπο. «Το Ιράν έχει κατά κάποιον τρόπο αποδεχθεί τους όρους… πλησιάζουμε σε συμφωνία».
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν μετά από τέταρτο γύρο συνομιλιών μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου του, Στιβ Γουίτκοφ, και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στο Ομάν. Η Τεχεράνη χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «δύσκολες αλλά χρήσιμες».
Τι δέχεται η Τεχεράνη
Σύμφωνα με το NBC, το Ιράν εμφανίζεται πρόθυμο να δεχθεί περιορισμούς στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Ωστόσο, ο Γουίτκοφ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ ζητούν «πλήρη αποσυναρμολόγηση» των τριών βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ενώ ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρξει πρόοδος, «θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετική πορεία».
Η Τεχεράνη αντιδρά έντονα, υποστηρίζοντας πως ως υπογράφουσα του Συμφώνου Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο εντός των συνόρων της. Ο Αραγτσί δήλωσε πρόσφατα ότι, αν και ενδέχεται να δεχθούν περιορισμούς στο επίπεδο και στην ποσότητα εμπλουτισμού για ένα διάστημα, «δεν θα υπάρξει συμβιβασμός στο δικαίωμα του Ιράν».
Η αγορά βλέπει χαλάρωση κυρώσεων και αύξηση προσφοράς
Η προοπτική επίτευξης συμφωνίας με το Ιράν ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για μελλοντική αύξηση των ιρανικών εξαγωγών, ιδίως καθώς τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου κατέγραψαν μη αναμενόμενη άνοδο. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε αύξηση 3,5 εκατ. βαρελιών την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου, με τα συνολικά αποθέματα να ανέρχονται σε 441,8 εκατ. βαρέλια. Η πρόβλεψη των αναλυτών ήταν για μείωση 1,1 εκατ. βαρελιών.
Παράλληλα, και τα στοιχεία του American Petroleum Institute έδειξαν αύξηση 4,3 εκατ. βαρελιών στα εμπορικά αποθέματα, εντείνοντας τις ανησυχίες για υπερπροσφορά.
Ο Γιούκι Τακασίμα, οικονομολόγος της Nomura Securities, σχολίασε: «Η αγορά προεξοφλεί ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα χαλαρώσει τις αμερικανικές κυρώσεις, γεγονός που θα ενισχύσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου».
Ο ΟΠΕΚ, αν και αυξάνει την παραγωγή μέσω της ομάδας ΟΠΕΚ+, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση της προσφοράς από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ το 2025.
Στήριξη από Σαουδική Αραβία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε ότι το Ριάντ στηρίζει τις συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν και ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν, στοχεύοντας την εγχώρια παραγωγή εξαρτημάτων για βαλλιστικούς πυραύλους και ένα δίκτυο 20 εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα.
Πρόβλεψη για πτώση ακόμη και στα 50 δολάρια
Ο αναλυτής Τόνι Σάικαμορ της IG προειδοποιεί: «Η αγορά πετρελαίου θα κινηθεί εντός στενού εύρους (55–65 δολάρια) για τις επόμενες εβδομάδες. Όμως, εάν σπάσει αυτό το εύρος, πιθανότατα θα κινηθεί καθοδικά, προς τα 50 δολάρια το βαρέλι, εκτός αν υπάρξει απρόσμενη γεωπολιτική αναταραχή».