Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος και… ακόμη ένα βήμα προς τις 1.800 μονάδες

EUROKINISSI

Παρά την έντονη μεταβλητότητα, οι αγοραστές επικράτησαν στο τέλος της συνεδρίασης

Συνέχεια στο αισιόδοξο κλίμα έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να συσσωρεύουν δυνάμεις στις παρυφές των 1.800 μονάδων, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.

Η ελληνική αγορά, για ακόμη μία ημέρα, διατηρήθηκε σε ανοδική τροχιά, ανεβάζοντας άνω του +21% την αθροιστική αύξηση του 2025, παρά το γεγονός ότι δεν απουσίασαν και οι κινήσεις κατοχύρωσης, ιδίως σε μετοχές που έχουν προσφέρει μεγάλες αποδόσεις.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον εστίασε, εκτός των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό (εντός των εκτιμήσεων), αφενός στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το α’ τρίμηνο, αφετέρου στις προσδοκίες για την αποψινή αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, και κυρίως του Standard Greece.

Συγκεκριμένα, παρά τη μεταβλητότητα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ενισχυθεί κατά +0,77% και να διαμορφωθεί στις 1.788,57 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.774,96 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 21 μονάδες (από 1.767,29 έως 1.788,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 191,0 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική επέστρεψε στα υψηλά 10ετίας των 10,2 ευρώ, ο ΟΠΑΠ επανήλθε στα ρεκόρ 16ετίας των 20,1 ευρώ, ενώ η Titan Cement «πέταξε» άνω του +3%. Από την άλλη πλευρά, η Alpha Bank, μετά το διψήφιο ράλι του προηγούμενου διημέρου, αναδίπλωσε κατά -1,1%.

Συσσώρευση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, κόντρα τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, τελικά επέλεξε να συσσωρεύσει δυνάμεις στα «κορυφές» έτους και 9ετίας, καθώς έκλεισε στο +0,51% και τις 1.723 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής διευρύνθηκε στο +1,53% και τα 10,26 ευρώ, επανερχόμενη στα υψηλά της τελευταίας 10ετίας. Η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο +0,85% και τα 2,612 ευρώ, μένοντας σε τροχιά σύγκλισης με τα 2,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε στο +0,26% και τα 5,418 ευρώ (νέο υψηλό 4ετίας).

Στο -1,18% και τα 2,52 ευρώ περιορίστηκε η μετοχή της Alpha, η οποία αφομοίωσε τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας. Κατά -0,3% μειώθηκε η μετοχή της Τρ. Κύπρου, η οποία υποχώρησε από τις «κορυφές» των 6,2 ευρώ. Η μετοχή της Optima Bank έμεινε αμετάβλητη στα ρεκόρ των 16,2 ευρώ εν όψει της αυριανής δημοσίευσης των μεγεθών του α’ τριμήνου.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,68% και 4.437 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ σκαρφάλωσε στο +2,76% και τα 20,10 ευρώ, επανερχόμενη άνω του ψυχολογικού ορίου των 20 ευρώ (υψηλό 16ετίας) μόλις τέσσερις ημέρες μετά την αποκοπή του μερίσματος. Ράλι στο +4,6% και το 1,31 ευρώ «έτρεξε» η μετοχή της Ελλάκτωρ, με τη μετοχή της Titan Cement να κάνει άλμα +3% και να πλησιάζει τα 42 ευρώ, χάρη στις προσδοκίες για προσθήκη στον MSCI Standard Greece. Η μετοχή της Coca – Cola αντέδρασε στο -3,8% της Δευτέρας κι αυξήθηκε κατά +2%, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τα 45 ευρώ. Cenergy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενισχύθηκαν άνω του +1%, ενώ ο ΟΤΕ εν αναμονή των αυριανών αποτελεσμάτων βρέθηκε περίπου στο +1% και τα 17,3 ευρώ (υψηλό 3ετίας). Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo υποχώρησε από τα υψηλά 12μήνου, καθώς έκλεισε στο -1,5% και τα 28,4 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,12% και 2.682 μονάδες), η μετοχή της Intracom, εν μέσω των εξελίξεων στην Ευρώπη Holdings, ξεχώρισε στο +3,2% και τα 3,155 ευρώ. Μίνι ράλι στο +3,5% και τα 2,3 ευρώ πέτυχε και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, με τις μετοχές των Intralot, ΑΔΜΗΕ, Trade Estates, Fourlis και Autohellas να έπονται έως το +2%. Στα ρεκόρ των 43 ευρώ «σάλπαρε» η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία αυξήθηκε κατά +1,5%, ενώ η μετοχή της Κρι Κρι «καβάλησε» για πρώτη φορά τα 17 ευρώ, κλείνοντας στο +1,7% και τα 17,2 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Profile οπισθοχώρησε στο -0,8% και τα 5,6 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Ευρώπης Holdings, η οποία πραγματοποίησε άλμα στο +4,2% και το 1,73 ευρώ (κοντά στο υψηλό 15ετίας), καθώς σήμερα ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ των 68,3 εκατ. ευρώ. Η τιμή του δικαιώματος, από την πλευρά της, τερμάτισε στο +32% και το 0,33 ευρώ, σε μια ένδειξη του υψηλού ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην εισηγμένη.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 65 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 42 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 121,7 δισ. ευρώ.

Σταθερά στα υψηλά 15ετίας

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2010 συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι διανύει μια ιδιαιτέρως θετική περίοδο, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του τρέχοντος έτους.

Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων και οι «γενναίες» μερισματικές διανομές προς τους μετόχους, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές εξελίξεις στο εξωτερικό (αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, προσδοκίες εκεχειρίας στην Ουκρανία κ.α.), συνθέτουν ένα αισιόδοξο κλίμα για την ελληνική αγορά.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» ένα ράλι άνω του +22% από το ναδίρ της 7ης Απριλίου κι άνω του +21% από τις αρχές του 2025, ρίχνοντας το «φράγμα» των 1.750 μονάδων και οδεύοντας ολοταχώς προς τις 1.800 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010.

Βέβαια, σ’ αυτήν την ανοδική πορεία είναι αδύνατο να απουσιάζουν οι σποραδικές κινήσεις αφομοίωσης και κατοχύρωσης, ιδίως από τη στιγμή που οι επενδυτές εξακολουθούν να συναντούν αρκετούς άγνωστους «Χ» στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίοι ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι ικανοί να «χαλάσουν» το κλίμα.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, τα οποία παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε κερδοφορία 117 εκατ. ευρώ από 107 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο ΔΑΑ είδε τα καθαρά κέρδη να «πέφτουν» από 28,5 σε 26,2 εκατ. ευρώ, αν και η μείωση σχετίζεται με μη λειτουργικούς παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος καλύφθηκε κατά 89,2%, με αποτέλεσμα η διοίκηση του αεροδρομίου να αντλήσει το ποσό των 84,7 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σήμερα περιμένουμε τα αποτελέσματα τριμήνου της Κρι – Κρι, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης εκπνέει η προθεσμία διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης για τη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρώπη Holdings.

Tέλος, μην ξεχνάμε ότι το βράδυ ο MSCI πρόκειται να προχωρήσει στο τακτικό rebalancing των δεικτών, με το ενδιαφέρον εύλογα να στρέφεται στον Standard Greece. Μέχρι σήμερα στον δείκτη – βιτρίνα της ελληνικής αγοράς συγκαταλέγονται οι εννέα μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Metlen, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στασιμότητα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα είναι αισθητά βελτιωμένο χάρη στη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για το προσωρινό «πάγωμα» των εμπορικών δασμών, η οποία πυροδότησε ένα μεγάλο ράλι στη χθεσινή συνεδρίαση. Η προσοχή στρέφεται και στα μηνιαία στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,3% σε ετήσιο επίπεδο και σε 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 545 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (>23.500 μονάδες). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χθεσινό ράλι, Dow Jones και S&P 500 παρουσιάζουν μικτά πρόσημα, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)