Στασιμότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατεβάζουν… ρυθμούς και να αφομοιώνουν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.
Η ελληνική αγορά, άλλωστε, «μετρά» μια αθροιστική άνοδο άνω του +20% μέσα στο 2025 κι άνω του +21% από τα χαμηλά του Απριλίου, κάτι το οποίο ευνοεί την εκδήλωση ορισμένων κινήσεων κατοχύρωσης, ιδίως σε μετοχές που έχουν προσφέρει μεγάλες αποδόσεις.
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον είναι κυρίως στραμμένο, εκτός των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το α’ τρίμηνο, αλλά και στην αποψινή ανακοίνωση του MSCI για το πιθανό rebalancing του Standard Greece.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, εν μέσω συχνών εναλλαγών στο πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά -0,14% και διαμορφώνεται στις 1.772,50 μονάδες, χάνοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.774,96 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.772,39 έως 1.779,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, ελάχιστες είναι οι μετοχές, οι οποίες καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, ενόσω οι τράπεζες κινούνται κατά κύριο λόγο σταθεροποιητικά. Η ΕΧΑΕ αυξάνεται σε νέο υψηλό έτους (5,8 ευρώ), ενώ η Coca – Cola, μετά το χθεσινό -3,8%, ανακάμπτει στα 44,5 ευρώ.
Συσσώρευση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης επιλέγει να συσσωρεύσει δυνάμεις κοντά στα υψηλά έτους και 9ετίας των 1.722 μονάδων, καθώς αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο +0,24% και τις 1.719 μονάδες.
Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ενισχύεται στο +0,85% και τα 5,45 ευρώ, τα οποία αποτελούν τις νέες «κορυφές» 4ετίας. Κατά +0,55% αυξάνεται η μετοχή της Alpha, η οποία πετυχαίνει «φρέσκο» υψηλό 9ετίας στα 2,564 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 10,1 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα ρεκόρ 10ετίας των 10,2 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank παραμένει σταθερή στις παρυφές των 2,6 ευρώ.
Στα ιστορικά υψηλά των 6,2 ευρώ διατηρείται η μετοχή της Τρ. Κύπρου, η οποία χθες «πέταξε» κατά +4%, χάρη στην κερδοφορία 117 εκατ. ευρώ του α’ τριμήνου. H μετοχή της Optima Bank, παράλληλα, διευρύνεται στο +0,6% και τα 16,3 ευρώ, τα οποία συνιστούν νέο ιστορικό ρεκόρ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 4.414 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία χθες βρέθηκε στα 17,1 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022, διολισθαίνει σήμερα στο -1,1% και τα 16,9 ευρώ. Κατά -1% περιορίζεται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ η μετοχή της Jumbo περιορίζεται κατά -1,3% και πέφτει στα 28,5 ευρώ. Cenergy, Lamda, Aegean, ΔΕΗ και Sarantis χάνουν από περίπου -0,50%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola αντιδρά στο -3,8% της Δευτέρας κι αυξάνεται κατά +1,3%, με αποτέλεσμα να ανακτά τα 44,5 ευρώ. Κατά +1% βελτιώνεται και η Titan Cement, η οποία επιστρέφει στα 41 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 2.656 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ενισχύεται στο +0,8% και τα 5,8 ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν με νέο υψηλό έτους. Trade Estates, ΑΔΜΗΕ, Intracom Holdings και Ideal αυξάνονται πέριξ του +1%, ενώ η μετοχή της Quest Συμμετοχών συνεχίζει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (6,8 ευρώ). Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ οπισθοχωρεί στο -0,8% και τα 42 ευρώ, αφομοιώνοντας τα ιστορικά υψηλά. Intralot, Profile, Lavipharm και Fourlis περιορίζονται κατά -0,8%, με τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής να χάνει -1,3%.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Ευρώπης Holdings, η οποία πραγματοποιεί άλμα στο +4,8% και το 1,7 ευρώ, καθώς σήμερα εκπνέει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ των 68,3 εκατ. ευρώ. Η τιμή του δικαιώματος, από την πλευρά της, εκτινάσσεται στο +9,2% και το 0,273 ευρώ, σε μια ένδειξη του υψηλού ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην εισηγμένη.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 120,5 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Οι 25 billionaires που ελέγχουν το 86% της αγοράς
Σταθερά στα υψηλά 15ετίας
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2010 συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι διανύει μια ιδιαιτέρως θετική περίοδο, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του τρέχοντος έτους.
Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων και οι «γενναίες» μερισματικές διανομές προς τους μετόχους, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές εξελίξεις στο εξωτερικό (αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, προσδοκίες εκεχειρίας στην Ουκρανία κ.α.), συνθέτουν ένα αισιόδοξο κλίμα για την ελληνική αγορά.
Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» ένα ράλι άνω του +21% από το ναδίρ της 7ης Απριλίου κι άνω του +20% από τις αρχές του 2025, ρίχνοντας το «φράγμα» των 1.750 μονάδων και οδεύοντας ολοταχώς προς τις 1.800 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010.
Βέβαια, σ’ αυτήν την ανοδική πορεία είναι αδύνατο να απουσιάζουν οι σποραδικές κινήσεις αφομοίωσης και κατοχύρωσης, ιδίως από τη στιγμή που οι επενδυτές εξακολουθούν να συναντούν αρκετούς άγνωστους «Χ» στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίοι ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι ικανοί να «χαλάσουν» το κλίμα.
Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, τα οποία παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε κερδοφορία 117 εκατ. ευρώ από 107 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο ΔΑΑ είδε τα καθαρά κέρδη να «πέφτουν» από 28,5 σε 26,2 εκατ. ευρώ, αν και η μείωση σχετίζεται με μη λειτουργικούς παράγοντες.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος καλύφθηκε κατά 89,2%, με αποτέλεσμα η διοίκηση του αεροδρομίου να αντλήσει το ποσό των 84,7 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, σήμερα περιμένουμε τα αποτελέσματα τριμήνου της Κρι – Κρι, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης εκπνέει η προθεσμία διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης για τη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρώπη Holdings.
Tέλος, μην ξεχνάμε ότι το βράδυ ο MSCI πρόκειται να προχωρήσει στο τακτικό rebalancing των δεικτών, με το ενδιαφέρον εύλογα να στρέφεται στον Standard Greece. Μέχρι σήμερα στον δείκτη – βιτρίνα της ελληνικής αγοράς συγκαταλέγονται οι εννέα μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Metlen, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ.
Ο επενδυτικός κουμπαράς των εισηγμένων: Αυξημένη μόχλευση με «τσεκ» στην ασφάλεια κεφαλαίων
Στασιμότητα στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα είναι αισθητά βελτιωμένο χάρη στη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για το προσωρινό «πάγωμα» των εμπορικών δασμών, η οποία πυροδότησε ένα μεγάλο ράλι στη χθεσινή συνεδρίαση. Σήμερα, η προσοχή στρέφεται στα μηνιαία στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία αποτελούν ακόμη ένα «τεστ» για την πορεία της Νο.1 οικονομίας.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 544 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (>23.500 μονάδες). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χθεσινό ράλι, τα futures της Wall Street ετοιμάζονται για ένα οριακά αρνητικό ξεκίνημα.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)