Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νέα αναρρίχηση στις «κορυφές» 15ετίας – Κέρδη έως +4% στις τράπεζες

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στις 1.774 μονάδες με άνοδο +1,4% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Σε νέα υψηλά 15ετίας αναρριχήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν τον έλεγχο του ταμπλό, να μοιάζουν… ασταμάτητοι και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη άνω των 1.770 μονάδων.

Η ελληνική αγορά, η οποία «τρέχει» ένα ράλι άνω του +21% από τα χαμηλά του Απριλίου κι άνω του +20% από τις αρχές του έτους, έλαβε σημαντική ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, όπου ξεχωρίζει η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για 90ήμερο «πάγωμα» των εμπορικών δασμών.

Την ίδια στιγμή, επιπλέον ώθηση παρείχαν τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του α’ τριμήνου, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανθεκτικότητα των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων, λίγες ημέρες μετά την επίτευξη κερδοφορίας – ρεκόρ για το 12μηνο του 2024 (11,5 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, στην πρώτη ημέρα της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο κατά +1,40% και διαμορφώθηκε στις 1.774,96 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 24 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.750,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων κυμάνθηκε σε 19 μονάδες (από 1.761,41 έως 1.780,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να βελτιώνεται αισθητά και να φθάνει στα 229 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Alpha – Eurobank – Εθνική ενισχύθηκαν κατά έως +4%, με την Τρ. Κύπρου, η οποία ανακοίνωσε βελτιωμένη κερδοφορία 117 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο, να διευρύνεται κατά +4,3% και να «πιάνει» νέα ρεκόρ (6,2 ευρώ). Άνοδο της τάξης του +2% εμφάνισαν και οι Motor Oil, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ.

Νέο ράλι στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε την προσπάθεια ανάκτησης των «κορυφών» του Μαρτίου (1.722 μονάδες), καθώς με όχημα τα ανθεκτικά μεγέθη του α’ τριμήνου και το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, τερμάτισε στο +3,32% και τις 1.714 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής αναρριχήθηκε στο +3,11% και τα 10,105 ευρώ, προσεγγίζοντας το ρεκόρ 10ετίας (10,29 ευρώ), ενώ η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο +4,02% και τα 2,59 ευρώ. Η μετοχή της Alpha, η οποία την Παρασκευή έκανε ράλι +7%, σκαρφάλωσε περαιτέρω στο +4,51% και τα 2,55 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 9ετίας.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +1,96% και τα 5,404 ευρώ, ισοφαρίζοντας τα υψηλά 4ετίας (από την ΑΜΚ του ’21). Άλμα στο +4,3% και τα 6,26 ευρώ πραγματοποίησε η μετοχή της Τρ. Κύπρου, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 117 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο (από 107 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,56% και 4.407 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ «ξεπετάχθηκε» στο +6,97% και τα 2,15 ευρώ, με τις μετοχές των συγγενικών Viohalco και Cenergy να έπονται στο +1,79% και στο +2,79%, αντίστοιχα. Η μετοχή του ΟΤΕ κέρδισε +2,26% και έφθασε στα 17,1 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022, ενώ η μετοχή της Metlen αυξήθηκε στο +1,59% και τα 42,1 ευρώ. Στο +2,36% και τα 22,5 ευρώ διευρύνθηκε η μετοχή της Motor Oil, με τη μετοχή της ΔΕΗ να κλείνει στο +1,97% και τα 13,97 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Helleniq Energy, Jumbo, Titan Cement και Aegean ακολούθησαν τουλάχιστον στο +1,5%. Πτώση στο -3,8% και τα 44 ευρώ, αντίθετα, σημείωσε η μετοχή της Coca – Cola HBC, η οποία αφομοίωσε τα διαδοχικά ρεκόρ. Lamda και ΟΠΑΠ απώλεσαν από -0,9%, ενώ η Ελλάκτωρ έπεσε στο -1,5% και το 1,26 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,01% και 2.652 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχώρισε θετικά στο +5,1% και τα 5,75 ευρώ, αγγίζοντας τις φετινές «κορυφές» των 5,77 ευρώ. Κέρδη στο +2,3% και τα 2,04 ευρώ παρουσίασε η μετοχή της AVAX. Οι μετοχές των Autohellas, Fourlis, Lavipharm, Κρι Κρι και Noval αυξήθηκαν από τουλάχιστον +1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ, μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, επέλεξε την αφομοίωση, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο -1% και τα 42,3 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Κυριακούλης Α.Ε., η οποία πραγματοποίησε άλμα στο +16,9% και το 1,12 ευρώ (υψηλό 8μήνου), μετά την απόφαση των βασικών μετόχων, δηλαδή των Αρετής, Θεοφάνη και Σπύρου Κυριακούλη, να διαθέσουν το 26,75% του μετοχικού κεφαλαίου ή αλλιώς 2.031.681 μετοχές στην εταιρεία Indigo Marine, η οποία ελέγχεται εξ ημισείας από τους Ρήγα και Παναγιώτη Τζώρτζη. Από την πλευρά της, η μετοχή της Unibios ενισχύθηκε στο +2,2% και το 1,605 ευρώ (υψηλό 4μήνου), χάρη στην υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου για την πώληση ενός ακόμη τμήματος από το μεγάλο ακίνητο στη ΒΙ.ΠΕ. του Βόλου ανακοίνωσε η Unibios. Το αντίτιμο καθορίστηκε στα 3,4 εκατ. ευρώ, με την εισηγμένη να γράφει λογιστικό κέρδος περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 82 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 32 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 120,7 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: Οι 7+2 μετοχές που έφεραν τα υψηλά 15ετίας

Νέα ρεκόρ σε 21 συνεδριάσεις

Είκοσι ένα. Αυτός είναι ο αριθμός των συνεδριάσεων, τις οποίες χρειάστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών για να κάνει… μπλακ τζακ και να βρεθεί από το ναδίρ στο ζενίθ ή αν προτιμάτε από την κόλαση των «δασμών Τραμπ» στον παράδεισο των νέων ρεκόρ 15ετίας.

Ήταν 7 Απριλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης βούλιαξε έως τις 1.455 μονάδες, χάνοντας μέσα σε λίγες ώρες όλα τα κέρδη του 2025. Όμως, από την αμέσως επόμενη ημέρα ξεκίνησε μια εντυπωσιακή ανάβαση, η οποία «κορυφώθηκε 21 συνεδριάσεις αργότερα, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, με την τιμή του βασικού δείκτη να «κατακτά» τις 1.750 μονάδες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2010.

Πρόκειται για ένα αθροιστικό ράλι άνω του +21%, χάρη στο οποίο η ελληνική αγορά όχι μόνο έχει ανακτήσει τις βαριές απώλειες από το παγκόσμιο σοκ του εμπορικού πολέμου, αλλά έχει καταφέρει να ξεπεράσει και τα μέχρι πρότινος υψηλά έτους του Μαρτίου (1.746 μονάδες).

Φυσικά σ’ αυτή τη διαδρομή έχει ως βασικό «συνοδοιπόρο» τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες πραγματοποιούν ένα δυναμικό comeback της τάξης του +34% από το ναδίρ της 7ης Απριλίου, παρά το γεγονός ότι ο κλαδικός δείκτης μέχρι και σήμερα δεν έχει «πιάσει» τις φετινές «κορυφές» των 1.722 μονάδων (-1%).

Τα κέρδη – ρεκόρ του 2024 (11,5 δισ. ευρώ), οι προσδοκίες για μερίσματα 5 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος, τα ευοίωνα μεγέθη των τραπεζών για το α’ τρίμηνο του 2025 (κέρδη 1,19 δισ. ευρώ), οι ελκυστικές αποτιμήσεις μιας σειράς εισηγμένων, το discount της Αθήνας έναντι των βασικότερων αγορών της Ευρώπης, το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο και η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών/deals συνιστούν τους βασικούς «πυλώνες» της ανοδικής κίνησης των τελευταίων ημερών -σε συνδυασμό φυσικά με τη βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό και την αποκλιμάκωση στο μέτωπο των δασμών- οι οποίοι μπορούν υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσουν ως «εγγυητές» για την περαιτέρω αναρρίχηση της αγοράς.

Βέβαια, τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα παραμένουν αρκετά, καθώς ναι μεν η τρέχουσα κατάσταση απέχει παρασάγγας από την αντίστοιχη των πρώτων ημερών του Απριλίου, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα μια εκ νέου αύξηση της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας, δεδομένων των πολλαπλών και αστάθμητων παραγόντων ιδίως στο διεθνές σκηνικό.

«Παρά την ευελιξία και τη θετική ατμόσφαιρα που φαίνεται να επικρατεί στους ελληνικούς τίτλους, το βλέμμα δεν μπορεί παρά να παραμένει και στην πορεία των διεθνών αγορών, στις οποίες κόντρα στο πρόσφατο ράλι ανακούφισης δεν απουσιάζουν οι φόβοι για ξαφνική επιδείνωση» παρατηρεί με νόημα ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, ο οποίος θεωρεί ως πιθανό σενάριο ορισμένα χαρτοφυλάκια να πάνε «ταμείο» και να μειώσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο, με φόντο και την επικείμενη θερινή ραστώνη.

Εισηγμένες: Προσέλαβαν μια ολόκληρη… Ηγουμενίτσα μέσα στο 2024

Η ατζέντα της εβδομάδας

Εξετάζοντας τώρα την ατζέντα της νέας εβδομάδας, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.

Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να παρουσιάζουν ένα ιδιαιτέρως θετικό σετ αποτελεσμάτων (καθαρά κέρδη 1,19 δισ. ευρώ), ο κλήρος «πέφτει» σήμερα στην Τρ. Κύπρου, η οποία στο τέλος του πενθήμερου (16/5) θα διεξαγάγει και την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, με στόχο να δοθεί η απαιτούμενη έγκριση στη διανομή μερίσματος 0,48 ευρώ/μετοχή.

Την ίδια στιγμή, Optima Bank και Attica Bank θα ενημερώσουν τους μετόχους για την πορεία του α’ τριμήνου την Τετάρτη (14/5) και την Πέμπτη (15/5), αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, τα τριμηνιαία αποτελέσματα ανακοινώνει σήμερα η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με την Κρι Κρι να ακολουθεί αύριο (13/5) και τον ΟΤΕ να έπεται την Τετάρτη (14/5). «Γεμάτο» είναι το πρόγραμμα της Πέμπτης (15/5), καθώς την ίδια ημέρα (εκτός της Attica Bank) θα γνωστοποιήσουν την κερδοφορία τους οι Helleniq Energy, Austriacard και Lavipharm.

Όσον αφορά τις Γενικές Συνελεύσεις, το καλεντάρι της εβδομάδας, πέραν της Τρ. Κύπρου την Παρασκευή, περιλαμβάνει τον ΟΛΘ την Τετάρτη και την Performance Technologies την Πέμπτη.

Παράλληλα, η Premia «κόβει» το δικαίωμα είσπραξης στο μέρισμα του 0,03 ευρώ/μετοχή την Πέμπτη (15/5), ενώ το ίδιο θα κάνει και ο ΟΛΘ την αμέσως επόμενη ημέρα (16/5) για το μέρισμα των 2 ευρώ/μετοχή.

Στα «έξτρα» της εβδομάδας, τώρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών περιμένει αύριο την ενημέρωση του MSCI για το τακτικό rebalancing των δεικτών, με το ενδιαφέρον εύλογα να στρέφεται στον Standard Greece. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στον δείκτη – βιτρίνα της ελληνικής αγοράς συγκαταλέγονται οι εννέα μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Metlen, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Μέσα στην εβδομάδα δε θα «τρέξουν» οι εξελίξεις στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ευρώπης Holdings, καθώς την Τρίτη (13/5) ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης και την Παρασκευή (16/5) λήγει η προθεσμίας άσκησης και προεγγραφής.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη (15/5) κάνει «ντεμπούτο» στο ταμπλό της Κύριας Αγοράς η μετοχή της Qualco, η οποία στην Αρχική Δημόσια Προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές αξίας περίπου 563 εκατ. ευρώ (δείκτης κάλυψης στο 5x), με την τελική τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 5,46 ευρώ, τα οποία θα είναι και η τιμή εκκίνησης της μετοχής στο Χ.Α.

Χρηματιστήριο: H ευχάριστη έκπληξη έχει… ονοματεπώνυμο

Ράλι στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η επίτευξη προσωρινής (για 90 ημέρες) εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παρέχει ώθηση στις διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν ανακάμψει εντυπωσιακά από τα χαμηλά του Απριλίου. Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν και εξελίξεις από το μέτωπο της Ουκρανίας, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για το ενδεχόμενο μιας οριστικής εκεχειρίας.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,80% και τις 542 μονάδες, αν και ο γερμανικός DAX είναι σχεδόν αμετάβλητος, παρά τα ισχυρά πρωινά κέρδη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones «τρέχει» ένα ράλι άνω των 1.000 μονάδων (+2,4%), με τον S&P 500 να αυξάνεται κατά +2,6% και τον Nasdaq να εκτοξεύεται κατά +3,5%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)