Σε μία ημέρα κατά την οποία η εμπορική ανακωχή ΗΠΑ – Κίνας έχει πυροδοτήσει διεθνές κύμα ευφορίας στα χρηματιστήρια, υπάρχει ένας κλάδος που βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση. Αυτός δεν είναι άλλος από τις φαρμακευτικές.
Οι μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως δέχονται σφυροκόπημα, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι σκοπεύει να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για μειώσεις των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες – από 30% έως 80% – ώστε να εξισωθούν με τις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν σε άλλες χώρες. Οι αγορές αντέδρασαν έντονα, φοβούμενες σοβαρή μείωση της κερδοφορίας του κλάδου.
Στην Ευρώπη, εταιρείες όπως η Novo Nordisk, η AstraZeneca και η Roche παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες, χάνοντας τη δυναμική του ευρύτερου ανοδικού ρεύματος. Στο Τόκιο ο φαρμακευτικός κλάδος στον Topix κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Αύγουστο. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην προ-συνεδρίαση της Wall Street, όπου οι Eli Lilly, Pfizer, Bristol-Myers Squibb και Merck φαίνεται ότι θα είναι μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών.
Το προεδρικό διάταγμα και η αβεβαιότητα για τις λεπτομέρειες
Ο Τραμπ ανήγγειλε μέσω social media ότι θα υπογράψει το διάταγμα τη Δευτέρα στις 9 π.μ. στην Ουάσινγκτον, χωρίς όμως να δώσει σαφείς λεπτομέρειες για την εφαρμογή ή τους περιορισμούς του μέτρου. Το σχέδιο αναμένεται να αφορά κυρίως το Medicare, το Medicaid και ενδεχομένως τα νοσοκομεία, σύμφωνα με αναλυτές.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον κλάδο», σχολίασε στο Bloomberg ο Stefan Schneider της Bank Vontobel, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο για φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και η πιο κερδοφόρα για τη βιομηχανία. Ορισμένες από τις φαρμακευτικές που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι Takeda, Astellas και Otsuka στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τη Citigroup.
Αλλά και για τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς το πλήγμα μπορεί να είναι ισχυρό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ευρωπαϊκοί φαρμακευτικοί όμιλοι όπως οι Novo Nordisk, AstraZeneca, Roche, Novartis, GSK και Sanofi αντλούν από 40% έως και 60% των εσόδων τους από την αμερικανική αγορά.
Η Novo Nordisk υποχώρησε έως και 8,6% στις αρχές της συνεδρίασης, δεχόμενη διπλό πλήγμα μετά τη δημοσίευση μελέτης που έδειξε ότι το νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Eli Lilly (Zepbound) έχει καλύτερα αποτελέσματα από το δικό της (Wegovy).