Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το ταμείο είναι… μείον – Οι 12 εισηγμένες με ζημιογόνο EBITDA

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Ποιες εισηγμένες είχαν αρνητικό EBITDA στη χρήση του 2024

Μπορεί η λειτουργική κερδοφορία των εισηγμένων να έφθασε στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ για τη χρήση του 2024, αλλά το κλίμα ευφορίας δεν αφορούσε συλλήβδην όλες τους «παίχτες» του Χρηματιστηρίου. Κι αυτό, διότι δεν έλειψαν κι αυτοί, οι οποίοι εμφάνισαν ζημιές στην τελική γραμμή, μη συμμετέχοντας στο «πάρτι» της μεγάλης πλειοψηφίας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση τουλάχιστον 12 εταιρειών, οι οποίες «έγραψαν» αρνητικό αποτέλεσμα σε επίπεδο EBITDA, δηλαδή σε επίπεδο προ τόκων, φόρων κι αποσβέσεων.

Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς δείκτες μέτρησης της λειτουργικής αποτελεσματικότητας μιας εισηγμένης, καθώς δεν περιλαμβάνει τα έκτακτα έσοδα ή τα υπόλοιπα μη ταμειακά στοιχεία.

Χρηματιστήριο: Ποιοι έφεραν τα κέρδη – ρεκόρ των 11,5 δισ. ευρώ

Στην πλέον δεινή θέση φαίνεται ότι βρίσκεται η ΒΙΟΤΕΡ, η οποία είδε τα EBITDA να διαμορφώνονται σε ζημιές 11,2 εκατ. ευρώ. Η ιστορική εταιρεία έχει μικρό τζίρο (1,2 εκατ.), ο οποίος σε συνδυασμό με το βαρύ χρηματοοικονομικό κόστος (10,9 εκατ.), δεν επιτρέπει προς το παρόν στην εισηγμένη να βρει τον απαιτούμενο βηματισμό στον δρόμο προς την ανάκαμψη. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εξυγίανσης με διαγραφές τραπεζικών δανείων και λοιπών υποχρεώσεων.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Μπήτρος, η οποία εμφάνισε αρνητικά EBITDA 5,8 εκατ. για το 2024, ενόσω η διοίκηση αναμένει εντός του 2025 τα πρώτα οφέλη από τη συμφωνία εξυγίανσης, η οποία έλαβε το πράσινο φως πριν λίγους μήνες.

Από εκεί και πέρα, τα EBITDA της Τζιρακιάν «γύρισαν» σε αρνητικό έδαφος μέσα στην προηγούμενη χρήση, καθώς ανήλθαν σε -1,8 από +1,2 εκατ. ευρώ το 2023, υπό το βάρος του αυξημένου κόστους παραγωγής και του μειωμένου όγκου πωλήσεων. Ο μικρότερος κύκλος εργασιών και το υψηλότερο κόστος επηρέασαν και τα EBITDA της Χαϊδεμένος, η οποία εμφάνισε λειτουργικές ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ.

MSCI, Γενικές Συνελεύσεις, Αποτελέσματα Α’ Τριμήνου: Οι κρίσιμες ημερομηνίες στο Χρηματιστήριο

Το γεγονός ότι τελεί σε δύσκολη θέση επιβεβαίωσε για ακόμη μία χρήση η Κέκροψ, με τα EBITDA να καθορίζονται σε ζημιές 1 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Λεβεντέρης, παρά τον «φουσκωμένο» τζίρο και τη βελτίωση του περιθωρίου μικτής κερδοφορίας, είδε τις λειτουργικές ζημιές όχι μόνο να μην περιορίζονται, αλλά και να διευρύνονται από 0,2 σε 0,6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα EBITDA της Centric «γύρισαν» σε αρνητικό έδαφος, από +0,3 σε -0,3 εκατ. ευρώ. Η Δούρος, ενόσω περιμένει τον «λευκό ιππότη», παρουσίασε λειτουργικές ζημιές 0,3 εκατ. για τη χρήση του 2024, ενώ αρνητικό αποδείχθηκε και το λειτουργικό αποτέλεσμα της Yalco (-0,2 εκατ. ευρώ), παρά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης με την απόσχιση του κλάδου εμπορίας.

Η Frigoglass, η οποία πριν λίγες ημέρες άναψε το πράσινο φως για την απόκτηση των πρώτων λειτουργικών δραστηριοτήτων, κατέγραψε EBITDA -0,2 εκατ. ευρώ. Τέλος, σε οριακά αρνητικό έδαφος έκλεισε η χρήση για τις Προοδευτική και Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, οι οποίες εμφάνισαν λειτουργικές ζημιές 0,1 εκατ. ευρώ.

Τα 5 turn-around-stories στο Χρηματιστήριο – Οι εισηγμένες που «γύρισαν» από ζημιές σε κέρδη

Οι εισηγμένες με αρνητικό EBITDA στο 12μηνο του 2024 (σε εκατ. ευρώ)

• ΒΙΟΤΕΡ -11,2
• Μπήτρος -5,8%
• Τζιρακιάν -1,8
• Χαϊδεμένος -1,1
• Κέκροψ -1,0
• Λεβεντέρης -0,6
• Centric -0,3
• Δούρος -0,3
• Yalco -0,2
• Frigoglass -0,2
• Προοδευτική -0,1
• Κλ. Ναυπάκτου -0,1

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)