Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιστρέφει στη δράση μετά τη χθεσινή αργία της Πρωτομαγιάς.
Και μπορεί την Τετάρτη η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ να «τρόμαξε» τους επενδυτές, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.700 μονάδων, αλλά δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει προσπάθεια ανακατάληψης του κρίσιμου ψυχολογικού ορίου.
Σ’ αυτό το σενάριο συνηγορεί τόσο η βελτίωση του διεθνούς κλίματος, μετά τα βήματα σύγκλισης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο φλέγον ζήτημα του εμπορικού πολέμου, όσο και οι εγχώριοι θετικοί καταλύτες, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικοί προς την ελληνική αγορά.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι ευχάριστες εκπλήξεις του Απριλίου
Τα τελικά οικονομικά στοιχεία για τη χρήση του 2024 έδειξαν κερδοφορία – ρεκόρ 11,5 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες, οι οποίες ετοιμάζονται μέσα στο 12μηνο του 2025 να μοιράσουν έως και 5 δισ. ευρώ στους μετόχους με τη μορφή μερίσματος. Την ίδια στιγμή, η αγορά περιμένει αρκετά και σημαντικά deals, τα οποία είναι ικανά να προσφέρουν επιπλέον στηρίγματα.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης, παρά τη δεδομένη μεταβλητότητα στο εξωτερικό και τις υφέρπουσες προκλήσεις, βλέπει την απόδοση του ’25 να ξεπερνά το +15,5%, έχοντας στην «πλάτη» ένα σερί έξι συνεχόμενων ανοδικών μηνών –το καλύτερο από το 2019.
Σήμερα, στο μεταξύ, ξεκινά η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ των 68,3 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη Holdings. Η περίοδος αγοράς θα διαρκέσει έως τις 13/5, ενώ η περίοδος άσκησης θα κρατήσει έως τις 16/5.
Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,31 ευρώ (μικτό ποσό) διαπραγματεύεται η μετοχή της Sarantis, η οποία την Τετάρτη βρέθηκε στο πολυετές υψηλό των 13,5 ευρώ.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Το κλίμα στο εξωτερικό, παρά τα… σύννεφα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, παραμένει εν μέρει θετικό, καθώς η προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο ζήτημα του εμπορίου αποτιμάται ως ένα θετικό σημάδι από τους επενδυτές.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί το μεγάλο ανοδικό σερί του FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος «τρέχει» 14 διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις. Πρόκειται για το μακροβιότερο ράλι από το 2017.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)