Skip to main content

Το πιο γνωστό ρητό της Wall Street τώρα δοκιμάζεται: Σωσίβιο ή παγίδα για τους επενδυτές;

Τι δείχνουν τα ιστορικά δεδομένα για την περίοδο Μαΐου–Οκτωβρίου και γιατί η στρατηγική «μακριά από τις αγορές» ίσως φέτος βρει περισσότερους υποστηρικτές

Κάθε Μάιο επιστρέφει η ίδια ερώτηση: ήρθε η ώρα να «πουλήσουμε και να εξαφανιστούμε»; Το περίφημο χρηματιστηριακό ρητό “Sell in May and go away” βασίζεται σε δεκαετίες δεδομένων, σύμφωνα με τα οποία οι αποδόσεις των αγορών είναι αισθητά χαμηλότερες την περίοδο Μαΐου–Οκτωβρίου σε σχέση με το χειμερινό εξάμηνο.

Ωστόσο, το 2025, με τον S&P 500 ήδη σε αρνητικό έδαφος για τη χρονιά και το γεωπολιτικό τοπίο να θυμίζει ναρκοπέδιο, η δύναμη της εποχικότητας αμφισβητείται όσο ποτέ.

Η ιστορία

Από το 1950 και μετά, η περίοδος Νοεμβρίου – Απριλίου αποδίδει κατά μέσο όρο +7,1% για τον S&P 500. Αντίθετα, οι μήνες από Μάιο έως Οκτώβριο δίνουν μόλις +1,8%, σύμφωνα με την ανάλυση του Carson Group. Στον Dow Jones, η διαφορά είναι ακόμη πιο έντονη: +7,4% έναντι +0,8%.

Και σε σωρευτικό επίπεδο, τα νούμερα εντυπωσιάζουν. Αν κάποιος επένδυε μόνο τους «καλούς» μήνες (Νοέμβριος–Απρίλιος) από το 1950, θα είχε συγκεντρώσει υπεραπόδοση πολλαπλάσια από ό,τι εάν έμενε στην αγορά το θερινό εξάμηνο.

Η σεζόν των χαμένων προσδοκιών

Ωστόσο, φέτος το φαινόμενο δείχνει να μην λειτουργεί. Με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες 2,5% από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, η πολυδιαφημισμένη «καλή περίοδος» δεν επιβεβαιώθηκε. Αντί να ενισχυθούν, οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, αφήνοντας τους επενδυτές εκτεθειμένους σε μια αγορά που δεν ακολουθεί τα παλιά της μοτίβα.

Σύμφωνα με τον Jeffrey Hirsch, εκδότη του Stock Trader’s Almanac, που μίλησε στο CNBC, σε 14 από τις 16 περιπτώσεις από το 1950 όπου η «καλή σεζόν» ήταν αρνητική, η αγορά μπήκε ή συνέχισε σε bear market. «Όταν δεν βλέπεις άνοδο εκεί που παραδοσιακά υπήρχε, σημαίνει πως άλλες δυνάμεις έχουν πάρει το πάνω χέρι — και μπορεί να δείξουν τα δόντια τους στη συνέχεια», προειδοποιεί.

Μεταβλητότητα και πολιτικό ρίσκο

Το 2025 δεν είναι μια «ήσυχη» χρονιά για τις αγορές. Η αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική της Fed, η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και, κυρίως, η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή και το τσουνάμι δασμών που εξαπέλυσε (για να «μαζέψει» στη συνέχεια ένα μέρος τους μόνο), προκαλούν ισχυρούς κραδασμούς.

Ο Tyler Richey της Sevens Report Research σχολιάζει στο Bloomberg πως οι πιθανότητες είναι «υπέρ των πωλητών του Μαΐου», προειδοποιώντας για νέα πτώση του S&P 500, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε αρνητικό έδαφος (-5,5%) από τις αρχές του έτους.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX παραμένει υψηλός, ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται και η λήξη των παύσεων δασμών τον Ιούλιο, που μπορεί να πυροδοτήσει νέο γύρο αναταράξεων στο διεθνές εμπόριο. Όπως λέει ο Jay Woods της Freedom Capital Markets, «είμαστε πια όμηροι της Ουάσινγκτον και των δασμών, όχι των εποχικών μοτίβων».

Και τι γίνεται με το Bitcoin;

Το ρητό “Sell in May” δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα crypto. Παρότι το Bitcoin έχει σημειώσει άλμα 28% τον Απρίλιο, οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για τη συνέχεια. Η εποχικότητα δείχνει πως ο Μάιος είναι μεν θετικός μήνας (μέση απόδοση +7,95%), αλλά σαφώς χαμηλότερος από τους προηγούμενους.

Η τεχνική εικόνα παραμένει ισχυρή, και πολλοί θεωρούν πως το Bitcoin θα μπορούσε να κινηθεί προς τα ιστορικά του υψηλά, αν ευνοήσει το περιβάλλον. Ωστόσο, αυξάνεται και η πιθανότητα η τρέχουσα άνοδος να είναι προϊόν FOMO — φόβου μήπως χαθεί η ευκαιρία.

Καλύτερη η υπομονή

Η μεγάλη ερώτηση, φυσικά, είναι: πρέπει κανείς να στηριχθεί σε εποχικά μοτίβα για να «πιάσει την καλή»; Η απάντηση των περισσότερων έμπειρων διαχειριστών είναι “όχι”. Όχι επειδή δεν υπάρχουν στατιστικά που να στηρίζουν το ρητό, αλλά επειδή ο συγχρονισμός της αγοράς σπανίως λειτουργεί — και το κόστος του να χάσεις τις λίγες καλές ημέρες κάθε έτους μπορεί να είναι τεράστιο.

Μια απλή μελέτη δείχνει πως από το 1970 μέχρι το 2019, εάν ο επενδυτής απουσίαζε από τις 5 καλύτερες συνεδριάσεις κάθε χρονιάς, θα είχε απόδοση 35% χαμηλότερη. Κανείς δεν ξέρει πότε έρχονται αυτές οι ημέρες — και γι’ αυτό η στρατηγική της διακράτησης παραμένει ο χρυσός κανόνας.

Όπως το θέτει ο αναλυτής Larry Swedroe, ακόμη και οι «αδύναμοι» μήνες Μάιος–Οκτώβριος, μακροπρόθεσμα, αποδίδουν καλύτερα από τις επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια. Το κλειδί είναι να έχει κανείς σχέδιο, ανοχή στον κίνδυνο και πάνω από όλα…υπομονή.