Σταθερά στην περιοχή των 1.700 μονάδων παραμένει εδώ και πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση αφομοίωσης του πρόσφατου ράλι ανάκαμψης.
Έχοντας αφήσει αισθητά πίσω το ενδοσυνεδριακό ναδίρ της 7ης Απριλίου (1.455 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης έχει βρει «καταφύγιο» στο κρίσιμο ψυχολογικό όριο, το οποίο απέχει ελάχιστα από το υψηλό 15ετίας των 1.746 μονάδων.
Μάλιστα, η ελληνική αγορά, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Απρίλιο μ’ ένα οριακά θετικό πρόσημο, κάτι που σημαίνει ότι θα συμπληρώσει τον 6ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα -ένα σερί που έχει να καταγραφεί από το 2019.
Κι αυτό παρά το πτωτικό σοκ των πρώτων ημερών του Απριλίου, όταν η ελληνική αγορά «τραντάχτηκε» από τις διεθνείς ρευστοποιήσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλει εμπορικούς δασμούς σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.
Χρηματιστήριο: Οι δύο όψεις των «μεσαίων» – Αυτά που τρέχουν κι αυτά που φρενάρουν
Από τις αρχές του έτους, ο βασικός δείκτης της Αθήνας σημειώνει άνοδο κατά +16,3%, ενόσω η κεφαλαιοποίηση αγγίζει τα πολυετή υψηλά των 120 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια πιθανή νέα ανοδική κίνηση το επόμενο διάστημα, με «όχημα» τα τραπεζικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία θα αρχίσουν να δημοσιεύονται από την επόμενη εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η διεθνής μεταβλητότητα παραμένει επί τάπητος, κάτι το οποίο μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει την ελληνική αγορά, παρά τους εγχώριους ανοδικούς καταλύτες.
Στο μεταξύ, σήμερα εκπνέει η προθεσμία δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών του 2024, τα οποία αναμένεται να προσεγγίσουν την επίδοση – ρεκόρ του 2007 (11,3 δισ. ευρώ), ξεπερνώντας τα νούμερα του 2023 (10,5 δισ. ευρώ).
Χθες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 818,4 εκατ. ευρώ, ενώ AVAX και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών πέτυχαν καθαρό αποτέλεσμα 30,4 και 75,1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Εντός της ημέρας περιμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΥΔΑΠ, Yalco, Τζιρακιάν, Fais, Ιατρικό Αθηνών, Μοτοδυναμική, Μπλε Κέδρος, ΙΛΥΔΑ κ.α. Ταυτόχρονα, σήμερα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι επιδόσεις των Coca Cola – ΟΛΠ για το α’ τρίμηνο του 2025.
Υπερκέρδη βλέπουν οι εισηγμένες: Τα μηνύματα από τα αποτελέσματα του 12μήνου
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στα εταιρικά μεγέθη, τα οποία έχουν παράσχει πολύτιμα στηρίγματα στην προσπάθεια ανάκαμψης από την πρόσφατη βουτιά, παραμερίζοντας προς το παρόν τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο. Σήμερα, επίσης, αναμένονται και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)