Χωρίς τη συνηθισμένη δυναμική των προηγούμενων ετών κινούνται φέτος οι μετοχές των εταιρειών Πληροφορικής & Τεχνολογίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Είναι ενδεικτικό ότι ενόσω η απόδοση του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το +16%, την ίδια στιγμή όλες οι εισηγμένες του κλάδου βλέπουν τη μεταβολή του 2025 να περιορίζεται σε μονοψήφια επίπεδα, ενώ δεν απουσιάζουν και οι αρνητικές τιμές.
Γιατί συμβαίνει αυτό, παρά τα ξεκάθαρα πλεονεκτήματα, όπως είναι για παράδειγμα οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης και τα έργα ψηφιοποίησης της οικονομίας;
Τα «γιατί»
Μία από τις πιθανές εξηγήσεις είναι οι «αλμυρές» αποτιμήσεις σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, καθώς το P/E (Price to Earnings) του κλάδου κινείται αισθητά άνω του κοινά αποδεκτού ορίου του 10x. Βέβαια, αυτό επ’ ουδενί μπορεί να συγκριθεί με το σαφώς πιο «φουσκωμένο» P/E στις ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού. Ωστόσο, και πάλι αυτήν την στιγμή υπάρχουν στο ελληνικό ταμπλό αρκετές μετοχές άλλων κλάδων, οι οποίες έχουν ελκυστικότερες αποτιμήσεις σε σχέση με τις tech-εταιρείες. Κι αυτό δεν λειτουργεί υπέρ τους.
Την ίδια στιγμή, ναι μεν το «pipeline» των μελλοντικών έργων είναι γεμάτο, όπως προκύπτει από τις οικονομικές εκθέσεις των βασικών «παιχτών», αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, όταν τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα εξαντληθούν, είναι ένα αδιαμφισβήτητο ερώτημα, στο οποίο η αγορά θα πρέπει να βρει πειστικές απαντήσεις.
Tέλος, ακόμη μία παράμετρος, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι η εικόνα του Nasdaq στη Wall Street. Ο αμερικανικός δείκτης τεχνολογίας συνιστά βασική «πυξίδα» για τις ροές κεφαλαίων και επομένως το γεγονός ότι βρίσκεται σε διορθωτική πορεία δεν ευνοεί τις εγχώριες μετοχές.
Η εικόνα των «10»
Κάπως έτσι, βλέπουμε από τις αρχές του έτους τη «μεγάλη» Quest, η οποία αποτελεί βαρόμετρο, να κερδίζει μόλις +5,5%, διστάζοντας να δοκιμάσει τη διάσπαση των αντιστάσεων των 6,7 ευρώ (ιστορικό υψηλό). Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ideal Holdings, της οποίας η μετοχή ενισχύεται συγκρατημένα κατά +7,0% μέσα στο 2025, μένοντας κάτω των περσινών «κορυφών» των 6,69 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Profile, αν και φιγουράρει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, βλέπει την απόδοση να μην ξεπερνά το +7,6%.
Η εικόνα των φετινών μεταβολών είναι αρκετά πιο δυσμενής –πάντα συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά- στους μικρότερους «παίχτες» του κλάδου. Συγκεκριμένα, οι μετοχές των Austriacard και Space είναι σχεδόν αμετάβλητες ή καταγράφουν μονοψήφια άνοδο, ενώ με απώλειες από -1,0% έως και -11,5% κινούνται οι μετοχές των Performance Technologies, Logismos, ΙΛΥΔΑ, CPI και Q&R.
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές πηγαίνουν… κόντρα στον «τυφώνα Τραμπ»
Η μεταβολή των μετοχών Πληροφορικής & Τεχνολογίας μέσα στο 2025
• Profile +7,6%
• Ideal +7,0%
• Space +6,7%
• Quest +5,5%
• Austriacard +0,6%
• Performance Technologies -1,0%
• Logismos -3,0%
• ΙΛΥΔΑ -4,0%
• CPI -6,4%
• Q&R -11,5%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)