Skip to main content

Πετρέλαιο: Τι έφερε τη νέα βουτιά στις τιμές

Γιατί διαψεύδονται όλα τα σενάρια ανόδου

Σε ένα περιβάλλον διαρκούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας, θα περίμενε κανείς να δει τις τιμές του πετρελαίου να ανεβαίνουν. Αλλά αυτές κινούνται εδώ και καιρό στο εύρος 70 – 75 δολαρίων και δεν λένε να ξεκολλήσουν από αυτό.

Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου οι τιμές τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού είχαν απώλειες άνω του 3%. Με το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να συμφωνούν σε μία έστω προσωρινή κατάπαυση πυρός, αλλά και τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση της προσφοράς μέσα στο 2025 – παρά τις πρωτοβουλίες του ΟΠΕΚ για περικοπές στην παραγωγή – οι πιέσεις ήταν αναπόφευκτες.

Το αργό Brent υποχώρησε 34 σεντς, ή 0,46%, για να διαμορφωθεί στα 72,94 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν 72 σεντς, ή 1,05%, για να διαμορφωθούν στα 68 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση το Brent υποχώρησε 3,1% ενώ το αμερικανικό αργό είχε απώλειες 4,8%.

Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν περίπου ένα δολάριο χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στις αρχές Νοεμβρίου.

Εκτιμήσεις για πλεόνασμα προσφοράς

Τέσσερα ισραηλινά τανκς μπήκαν σε χωριό στα σύνορα του Λιβάνου, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας την Παρασκευή. Παρά τις κατηγορίες για παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές, ωστόσο, η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός φαίνεται να έχει φέρει ηρεμία στην αγορά πετρελαίου.

Συνολικά η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει διαταράξει την προσφορά, η οποία αναμένεται να είναι πιο άφθονη το 2025. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιμένει πλεονάζουσα προσφορά άνω του 1  εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Η στάση του ΟΠΕΚ

Για την πορεία των τιμών πολλά θα κριθούν και από το πώς θα αντιδράσουν τα μέλη του ΟΠΕΚ και ειδικά η Σαουδική Αραβία. Το καρτέλ σχεδίαζε να συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου, αλλά μετέθεσε τη συνάντησή του για τις 5 Δεκεμβρίου και είναι αμφίβολο εάν θα το δούμε να παρεμβαίνει νωρίτερα, εκτός και εάν ο κατήφορος είναι τέτοιος που θα τρομάξει τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι υπήρχαν πριν από έναν μήνα πληροφορίες που ήθελαν το Ριάντ να αποφεύγει να περιορίσει την προσφορά του, κρίνοντας ότι προτιμά να δει τις τιμές χαμηλότερα από το να χάσει μερίδιο αγοράς. Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί τότε το μπρεντ θα μπορούσε να κινείται στα τέλη της χρονιάς στα 60 δολάρια ή και χαμηλότερα. Πιστεύεται όμως τελικά και η Σαουδική Αραβία αναθεωρεί τη στρατηγική της και δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή πετρελαίου αυτό το διάστημα βαίνει αυξανόμενη σε χώρες κλειδιά όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία, αλλά και σε μικρότερες παραγωγούς όπως η Αργεντινή και η Σενεγάλη.