Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι πωλητές – Βουτιά για την Jumbo

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Στις 1.380 μονάδες υπαναχωρεί ο Γενικός Δείκτης

Στους πωλητές επιστρέφει ο έλεγχος των κινήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την προσπάθεια ανάκτησης των μεγάλων απωλειών της Δευτέρας να αντιμετωπίζει τα πρώτα σοβαρά προβλήματα.

Και μπορεί μέσα στο προηγούμενο διήμερο η ελληνική αγορά να πήρε πίσω μια αξία της τάξης του 4%, αλλά η απόσταση από τα προ sell off επίπεδα παραμένει άνω του 5%.

Άλλωστε, οι παράγοντες της αβεβαιότητας και της αστάθειας εξακολουθούν να επηρεάζουν τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία δυσκολεύονται αισθητά να βρουν εκ νέου τα πατήματά τους, μετά την αιμορραγία των 6,4 τρισ. δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,80% και διαμορφώνεται στις 1.383,16 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.394,29 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.380,45 έως 1.388,86 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Jumbo κατρακυλά κάτω σχεδόν 4%, μετά την καθοδική αναθεώρηση του guidance για το 2024. Πτώση άνω του 1% καταγράφουν και οι Πειραιώς – Alpha – ΔΕΗ – Eurobank – Motor Oil, ενώ η Coca Cola ενισχύεται κατά σχεδόν 3%, χάρη στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις φετινές επιδόσεις.

Πτώση 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος προέρχεται από μια ανοδική αντίδραση της τάξης του +5%, αναδιπλώνεται στο -1,1% και τις 1.202 μονάδες, απέχοντας 11% από τις φετινές κορυφές.

Η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -1,18% και τα 3,696 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -1,71% και το 1,548 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,34% και το 1,953 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -0,94% και τα 7,36 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,06% και 3.363 μονάδες), η μετοχή της Jumbo τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, κατρακυλώντας στο -3,7% και υποχωρώντας κάτω των 23 ευρώ, εξαιτίας της καθοδικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τις φετινές πωλήσεις (+3% από +8% προηγουμένως). Απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Autohellas – ΕΥΔΑΠ, ενώ πέριξ του 1,5% καθορίζεται η κάμψη για τις μετοχές των Cenergy, Helleniq Energy, Lamda, Viohalco, Aegean, ΔΕΗ και Motor Oil.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,21% και 2.190 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει αρνητικά στο -2% και το 1,3 ευρώ, με τις μετοχές των Profile, Intracom και Πλαστικά Θράκης να έπονται με πτώση άνω του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Trade Estates ενισχύεται κατά 2%, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής – Κρι Κρι κερδίζουν από 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 95,9 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες συνεχίζουν να προσφέρουν αποδόσεις έως 41%

Ξεθωριάζει η ανοδική αντίδραση

Σε τουλάχιστον 5% εξακολουθεί να ανέρχεται η απόσταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα προ sell off επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. Μια απόσταση, η οποία διατηρεί τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.400 μονάδων, παρά την αξιοσημείωτη άνοδο των τελευταίων δύο ημέρων.

Ο Γενικός Δείκτης, αντιδρώντας στο sell off της Δευτέρας, κατάφερε την Τρίτη και την Τετάρτη να ανακτήσει το 4% των απωλειών, επιστρέφοντας άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200) και προσεγγίζοντας εκ νέου τα ψυχολογικά όρια των 1.400 μονάδων.

Ωστόσο, αυτή η ανοδική αντίδραση φαίνεται ότι αρχίζει να αντιμετωπίζει… προβλήματα, καθώς η εικόνα στο εξωτερικό καταδεικνύει τα πρώτα σημάδια «ξεθωριάσματος» και οπισθοχώρησης, επιτρέποντας στους πωλητές να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Σε κάθε περίπτωση, η γενικευμένη μεταβλητότητα και η εκτεταμένη αστάθεια φαίνεται ότι εξακολουθούν να κυριαρχούν, ναρκοθετώντας την προσπάθεια περαιτέρω ανάκαμψης όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία μην ξεχνάμε ότι υπέστη μια αιμορραγία αξίας 6,4 τρισ. δολαρίων.

Αυτήν την στιγμή, οι 1.375 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον ΚΜΟ-200, αποτελούν το βασικό στήριγμα για τον Γενικό Δείκτη, ενώ οι 1.400 μονάδες ισοδυναμούν με τις επόμενες αντιστάσεις, τυχόν διάσπαση των οποίων θα επαναφέρει μια σχετική ηρεμία στην επενδυτική κοινότητα.

Καραβίας: Μια… σταθερά αξίας 7 δισ. ευρώ και το περιθώριο για ράλι +36%

Στο μεταξύ, το σημερινό ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει η καθοδική αναθεώρηση του guidance της Jumbo, με τον -σχεδόν μόνιμα απαισιόδοξο- Απόστολο Βακάκη να «ρίχνει» μόλις στο +3% την πρόβλεψη για τη φετινή αύξηση των πωλήσεων (+8% η αρχική εκτίμηση).

Απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στους άγνωστους «Χ» της τρέχουσας περιόδου, δηλαδή τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, τον κίνδυνο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, αλλά και την πορεία των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σημαντικά στο -1,08% και τις 490 μονάδες, με τους FTSE 100, CAC 40 και FTSE MIB να χάνουν έως και 1,5%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Wall Street, όπου τα futures του Dow Jones περιορίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά το χθεσινοβραδινό αρνητικό «γύρισμα» της αγοράς.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ριμπάουντ 5% στις τράπεζες, το διήμερο +9% της Motor Oil και ο… ακάθεκτος ΟΛΠ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)