Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κυρίαρχη η μεταβλητότητα, χαμηλός ο τζίρος

INTIME – NEWS

Στην περιοχή των 1.450 μονάδων ο Γ.Δ.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διαθέτουν οριακό προβάδισμα έναντι των πωλητών, στη σκιά της πρόσφατης επιδείνωσης των ομολογιακών αποδόσεων.

Παρότι η ελληνική αγορά δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης προς τις βασικές στηρίξεις των 1.420 μονάδων, εντούτοις δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει την πρόθεση επαναπροσέγγισης των αντιστάσεων των 1.502 μονάδων.

Κάπως έτσι, η μεταβλητότητα αναδεικνύεται σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τον επόμενο καταλύτη, ο οποίος θα διαμορφώσει τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.450,17 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.448,75 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.448,06 έως 1.456,39 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 321.464 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, με τη Eurobank να ξεχωρίζει ελαφρώς στο +0,8%. Από εκεί και πέρα, Motor Oil και Jumbo οπισθοχωρούν κατά 1% και 2%, αντίστοιχα, ενώ η Coca – Cola σκαρφαλώνει άνω των 32 ευρώ.

Πάνος Γερμανός: Το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα, το εργοστάσιο της Sunlight και τα deal των πολλών εκατομμυρίων

Μικρές μεταβολές στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συσσωρεύει δυνάμεις γύρω από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,22% και τις 1.299 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank διευρύνεται στο +0,84% και τα 2,149 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,787 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,48% και τα 8,252 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,56% και το 1,5895 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,20% και 3.525 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά 1,9% και επιστρέφει άνω των 32 ευρώ, έχοντας σε απόσταση βολής τα 32,8 ευρώ (υψηλό 4ετίας). Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Quest και Viohalco. Την ίδια στιγμή, οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ αυξάνονται κατά 0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει κατά 1,5%, ενώ η μετοχή της Jumbo χάνει 2,2% και αναδιπλώνεται στα 26,2 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,08% και 2.307 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει θετικά στο +1,2% και το 1,13 ευρώ, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Τεχνικής Ολυμπιακής να διευρύνονται κατά περίπου 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Austriacard περιορίζεται κατά 1%, απομακρυνόμενη εκ νέου από το ψυχολογικό όριο των 6 ευρώ. Intrakat, Lavipharm και Intracom συρρικνώνονται από 1% έως 1,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,8 δισ. ευρώ.

Χαϊδά: Η περιπέτεια στην Κίνα, η βουτιά κατά -70% και το comeback του ελληνικού μαρμάρου

Προσπάθεια επιστροφής των αγοραστών

Προσπάθεια επιστροφής στα θετικά πρόσημα καταβάλλει σήμερα (13/6) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρουσιάζουν μικρή αποκλιμάκωση μετά τη χθεσινή σημαντική αναρρίχηση.

Εάν και το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης δεν αλλάζει το μεσο-μακροπρόθεσμο status της ελληνικής αγοράς, εντούτοις οι ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα πρωτίστως στη Γαλλία και δευτερευόντως στη Γερμανία, δείχνουν να επηρεάζουν το σύνολο της Ευρώπης.

Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια σημαντική επιδείνωση στο κόστος δανεισμού, με το γαλλικό 10ετές ομόλογο να φθάνει στο 3,3% και το ελληνικό στο 3,8%, κάτι το οποίο επέδρασε αρνητικά και στις μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να μην ξεφεύγει από το πτωτικό κλίμα.

Σήμερα, πάντως, οι ομολογιακές αποδόσεις παρουσιάζουν σημάδια αποκλιμάκωσης, κάτι το οποίο βελτιώνει την αγοραστική διάθεση των επενδυτών, επαναφέροντας τα θετικά πρόσημα στην Αθήνα.

Ο Γενικός Δείκτης, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται στην περιοχή των 1.450 μονάδων, με τις 1.420 – 1.430 μονάδες να αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις και τις 1.502 μονάδες να συνιστούν τις επόμενες αντιστάσεις.

Ας σημειωθεί ότι παρά την πρόσφατη αναδίπλωση και την τρέχουσα μεταβλητότητα, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κερδίζει 12% από τις αρχές του 2024, προσφέροντας άκρως ικανοποιητικές αποδόσεις στους επενδυτές.

Στο μεταξύ, η προσοχή παραμένει στραμμένη στον Όμιλο ΤΕΡΝΑ, καθώς η ανακοίνωση για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή θεωρείται ζήτημα χρόνου, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, προς ολοκλήρωση βαίνει η συμφωνία πώλησης της Ηλέκτωρ από την Ελλάκτωρ στη Motor Oil, καθώς έχουν απομείνει τα τελευταία διαδικαστικά προκειμένου η εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων να γυρίσει σελίδα.

Ελεγχόμενα ανοδικά η Ευρώπη

Στο εξωτερικό τώρα, η επενδυτική κοινότητα εστιάζει στις ΗΠΑ, όπου το απόγευμα θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός για τον Μάιο, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων.

Η Federal Reserve, εκτός απροόπτου, θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα (5,25% – 5,50%), ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και στη συνεδρίαση του Ιουλίου, με αποτέλεσμα η πρώτη μείωση των επιτοκίων να εκτιμάται για τον Σεπτέμβριο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα futures στη Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,53% και τις 520 μονάδες, ενόσω ο γαλλικός CAC 40 προσπαθεί να ανακάμψει μετά τις διήμερες απώλειες (+0,4%).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 50% στην Optima και οι βίοι… αντίθετοι για Cenergy & ΕΛΧΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)