Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ξαφνική αναδίπλωση μετά το πτωτικό γύρισμα στο εξωτερικό

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης απομακρύνεται από τα υψηλά ημέρας

«Μάχη» με τις εισαγόμενες πιέσεις από το εξωτερικό δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και νωρίτερα ξεπέρασε ακόμα και τις 1.470 μονάδες, αυτήν την στιγμή δέχεται τα απόνερα από το πτωτικό «γύρισμα» των διεθνών αγορών.

Είναι σαφές ότι η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών επηρεάζει άμεσα τον Γενικό Δείκτη, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής παρουσιάζει σημάδια ανθεκτικότητας στις εξωγενείς προκλήσεις, όπως για παράδειγμα συνέβη με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και οι διανομές μερισμάτων αποτελούν το βασικό «χαρτί» των εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι ταυτόχρονα στρέφουν το βλέμμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου Fed και πληθωρισμός μονοπωλούν την ατζέντα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.457,42 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.458,84 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες (από 1.457,40 έως 1.472,44 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες χάνουν όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και εμφανίζουν μικρές απώλειες έως -0,6%. ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από την πλευρά τους, υποχωρούν έως -1%, ενώ η Cenergy συνεχίζει τις υψηλές «πτήσεις», οδεύοντας προς νέο ρεκόρ.

«Γυρίζουν» οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τα πρωινά κέρδη, αυτήν την στιγμή υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,30% και τις 1.307 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank αναδιπλώνεται στο -0,68% και το 1,612 ευρώ, η μετοχή της Eurobank κινείται στο -0,42% και τα 2,155 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,16% και τα 8,819 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +0,24% και τα 8,35 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,11% και 3.542 μονάδες), η μετοχή της Cenergy αναρριχάται στα 9,4 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο άνω του 2% και φλερτάροντας με νέα ιστορικά υψηλά. Κέρδη της τάξης του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Quest, Titan, ΔΕΗ και Motor Oil. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης χάνει 1,7%, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να οπισθοχωρούν κατά 1%. Helleniq Energy, Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Τέρνα Ενεργειακή ακολουθούν στο -0,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,22% και 2.316 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει ελαφρώς στο +0,9% και τα 11 ευρώ, με τις μετοχές των Αλουμύλ και ΑΒΑΞ να διευρύνονται κοντά στο +1%. Η μετοχή της Lavipharm, ταυτόχρονα, ενισχύεται στο +1,4% και το 0,93 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης διολισθαίνει κατά 1,2%, ενώ οι μετοχές των Intracom, EXAE, Ideal και Austriacard έπονται στο -0,7%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,0 δισ. ευρώ.

Χαϊδά: Η περιπέτεια στην Κίνα, η βουτιά κατά -70% και το comeback του ελληνικού μαρμάρου

Σταθερότητα στο Χρηματιστήριο

«Τέρας ψυχραιμίας» αποδεικνύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όχι μόνο δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις πιέσεις στο εξωτερικό, αλλά προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, η οποία ήδη μετρά ένα σερί 4×4.

Παρά το γεγονός ότι η ευρω-κάλπη στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αυτό επ’ ουδενί προκαλεί τριγμούς στη μεσο-μακροπρόθεσμη σταθερότητα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Γαλλία ή στη Γερμανία.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης δηλώνεις σίγουρος για την επόμενη ημέρα και συνεχίζει την προσπάθεια αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά των 1.424 μονάδων (κλείσιμο στις 4/6) και επιστρέφοντας έως την περιοχή των 1.470 μονάδων.

Το βασικό στήριγμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε κάθε περίπτωση, παραμένει στην περιοχή των 1.420 μονάδων, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1.502 μονάδες (κλείσιμο στις 20/5), οι οποίες συμπίπτουν με το φετινό υψηλό.

Παπακωνσταντίνου: Τα deals – σταθμός για τον «αναμορφωτή» της Ideal – Από τα Three Cents έως το Άττικα

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, η προσοχή είναι στραμμένη στην Τέρνα Ενεργειακή, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως βασικός μέτοχος ετοιμάζεται να ανακοινώσει το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, το οποίο θα συνοδεύεται κι από δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους.

Την ίδια στιγμή, η Eurobank βρίσκεται εκ νέου σε υψηλά 8,5 ετών, με τη μετοχή να σκαρφαλώνει άνω του 2,1 ευρώ, κάτι το οποίο ανεβάζει την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας άνω του ψυχολογικού ορίου των 8 δισ. ευρώ, χαρίζοντάς της την 2η θέση στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων.

Απώλειες σε Ευρώπη, Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης, το ενδιαφέρον εστιάζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου περιμένουμε την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, αλλά και τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου.

Οι επενδυτές δεν αναμένουν μείωση των επιτοκίων πριν τον Σεπτέμβριο, αν και η επίδοση του πληθωρισμού για τον προηγούμενο μήνα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα futures της Wall Street εμφανίζουν μικρές απώλειες, με τους δείκτες να αφομοιώνουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στη Γαλλία συντηρούν τις πιέσεις, καθώς ο Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,63% και τις 518 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει στις 7.830 μονάδες (-0,8%).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 8άρικο της Eurobank, το στήριγμα της Intrakat και τα χαμηλά της Τεχνικής Ολυμπιακής

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)