Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Τέρας ψυχραιμίας» η αγορά – Στροφή στη Fed

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ο Γενικός Δείκτης δεν αποκλείεται να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση

«Τέρας ψυχραιμίας» αποδεικνύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όχι μόνο δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά καταφέρνει να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, η οποία πλέον ανέρχεται στο 4×4.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα δεδομένα, δεν αποκλείεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση το εν μέρει αισιόδοξο κλίμα να διατηρηθεί, θέτοντας τις βάσεις για την 5η συνεχόμενη θετική ημέρα.

Είναι σαφές ότι η ευρω-κάλπη στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά επ’ ουδενί προκαλεί τριγμούς στη μεσο-μακροπρόθεσμη σταθερότητα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Γαλλία ή στη Γερμανία.

Παπακωνσταντίνου: Τα deals – σταθμός για τον «αναμορφωτή» της Ideal – Από τα Three Cents έως το Άττικα

Κι αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο αποτιμούν οι αγοραστές και γ’ αυτόν τον λόγο είδαμε οι αρχικές πιέσεις της χθεσινής συνεδριάσεις εντέλει να εξανεμίζονται και το πρόσημο να κλείνει σε οριακά θετικό έδαφος.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την προσπάθεια αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά των 1.424 μονάδων (κλείσιμο στις 4/6) και επιστρέφοντας στην περιοχή των 1.460 μονάδων.

Το βασικό στήριγμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει στην περιοχή των 1.420 μονάδων, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1.502 μονάδες (κλείσιμο στις 20/5), οι οποίες συμπίπτουν με το φετινό υψηλό.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, η προσοχή είναι στραμμένη στην Τέρνα Ενεργειακή, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως βασικός μέτοχος ετοιμάζεται να ανακοινώσει το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, το οποίο θα συνοδεύεται κι από δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους.

Χαϊδά: Η περιπέτεια στην Κίνα, η βουτιά κατά -70% και το comeback του ελληνικού μαρμάρου

Την ίδια στιγμή, η Eurobank βρίσκεται εκ νέου σε υψηλά 8,5 ετών, με τη μετοχή να σκαρφαλώνει άνω του 2,1 ευρώ, κάτι το οποίο ανεβάζει την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας άνω του ψυχολογικού ορίου των 8 δισ. ευρώ, χαρίζοντάς της την 2η θέση στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων.

Στροφή στη Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης, το ενδιαφέρον εστιάζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου περιμένουμε την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, αλλά και τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου.

Οι επενδυτές δεν αναμένουν μείωση των επιτοκίων πριν τον Σεπτέμβριο, αν και η επίδοση του πληθωρισμού για τον προηγούμενο μήνα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα futures της Wall Street εμφανίζουν οριακές μεταβολές, με τους δείκτες να αφομοιώνουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, τα προσυμβόλαια δείχνουν ένα επιφυλακτικά ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 8άρικο της Eurobank, το στήριγμα της Intrakat και τα χαμηλά της Τεχνικής Ολυμπιακής

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)