Skip to main content

Hess: «Ναι» είπαν οι μέτοχοι στο deal 53 δισ. δολαρίων με τη Chevron

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Αίρεται ένα μεγάλο εμπόδιο, αν και παραμένει ερωτηματικό το τι θα γίνει στη διαιτησία με την Εxxon

Οι μέτοχοι της Hess ψήφισαν την Τρίτη υπέρ της συμφωνίας ύψους 53 δισ. δολαρίων για την πώληση της εταιρείας στη Chevron.

Το πράσινο φως των μετόχων αποτελεί την πρώτη καλή είδηση για τις εταιρείες εδώ και μήνες, καθώς έχουν εμπλακεί σε μια δημόσια διαμάχη με την Exxon Mobil που απειλεί ακόμη να ακυρώσει τη συμφωνία και ενδεχομένως να αναδιαμορφώσει το μέλλον της Chevron και της Hess.

Η συμφωνία απαιτεί ακόμη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και πρέπει να αντιμετωπίσει μια μακρά μάχη διαιτησίας με την Exxon και την CNOOC, τους εταίρους της Hess στη Γουιάνα. Tο πιο κρίσιμο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας, είπε, είναι η επίλυση της διαφοράς που κατέθεσαν η Exxon και η CNOOC, υποστηρίζοντας ότι έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης σε οποιαδήποτε πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Hess στη Γουιάνα.

Η Exxon λέει ότι έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την προσφορά της Chevron για τις μετοχές της Hess σε μια κοινοπραξία γεωτρήσεων στο κοίτασμα στην οποία συμμετέχει μαζί με την κινεζική Cnooc, και επιδιώκει τη διαιτησία.

Ο διευθύνων σύμβουλος John Hess δήλωσε ότι ανυπομονεί να ολοκληρώσει τη συγχώνευση με τη Chevron -τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Δύσης, με κεφαλαιοποίηση 293 δισ. δολάρια.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η πλειοψηφία των μετόχων μας αναγνωρίζει την επιτακτική αξία αυτής της στρατηγικής συναλλαγής και προσβλέπουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση της συγχώνευσής μας με τη Chevron», δήλωσε ο Hess.

Τι «παίζεται»

Η θετική ψήφος έχει τεράστιες επιπτώσεις και για τις δύο εταιρείες. Η απόκτηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Γουιάνα από τη Hess θα παράσχει στη Chevron ένα μέσο για να μετριάσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με το έργο TengizChevroil στο Καζακστάν, το οποίο μεταφέρει το πετρέλαιό του μέσω της Ρωσίας σε ένα λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Αρκετοί μεγαλομέτοχοι είχε πει ότι θα απόσχουν από την ψηφοφορία επειδή η συμφωνία μεταξύ της Chevron και της Hess δεν έλαβε υπόψη την καθυστέρηση που επέφερε η διαμάχη με την Exxon. Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας σημαίνει ότι οι μέτοχοι της Hess χάνουν το μέρισμα της Chevron, το οποίο είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Hess.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο John Hess προσπάθησε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις συνομιλίες με ορισμένους μεγάλους επενδυτές, επιμένοντας η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί.

Η σφραγίδα έγκρισης από τους μετόχους ισοδυναμούσε με ήττα για ορισμένα hedge funds που κατέχουν μερίδιο της Hess. Μερικοί από αυτούς τους επενδυτές θα κρατήσουν μερίδιο της Hess περισσότερο από όσο περίμεναν, ελπίζοντας να λάβουν και αποζημίωση.

Η μετοχή της Hess ενισχύθηκε κάτι λιγότερο από 1% την Τρίτη στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street. Η μετοχή της Chevron σημείωσε άνοδο περίπου 1%.