Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εδραίωση στις 1.500 μονάδες, με το βλέμμα σε Mytilineos

Nikos Libertas / SOOC

Σήμερα τα οικονομικά μεγέθη των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Quest

Γεμάτη συγκινήσεις αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα αφενός στις εταιρικές εξελίξεις, αφετέρου στον νέο Κανονισμό Λειτουργίας.

Το mega – γεγονός, φυσικά, αφορά το ξαφνικό placement στη Mytilineos, με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να προχωρά στη διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 5%, σε μια στρατηγική κίνηση, η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες εισόδου στην αγορά του Λονδίνου.

Η παραχώρηση των 7,2 εκατ. μετοχών (οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν για 4,5 εκατ. μετοχές) έγινε με εύλογο discount (35,5 ευρώ η τελική τιμή διάθεσης), με τον βασικό μέτοχο να βλέπει το ποσοστό του να μειώνεται από το 26,5% στο 21,5%, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διασποράς.

Την ίδια στιγμή, εντός της ημέρας περιμένουμε τα κρίσιμα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Quest Συμμετοχών, ενώ αύριο (23/5) και μεθαύριο (24/5) είναι η σειρά των Lavipharm – Ideal και Aegean Airlines, αντίστοιχα.

Χθες το βράδυ, παράλληλα, στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου δημοσιεύθηκε ο νέος κανονισμός, ο οποίος αφορά μια σειρά αλλαγών σε θέματα αναστολής, διαγραφής και επαναδιαπράγματευσης, συμπεριλαμβανομένων και των ελάχιστων ορίων διασποράς.

Χρηματιστήριο: Στα ύψη η απόδοση κεφαλαίων για τα blue chips – Δείκτης ROE έως και 55%

Εδραίωση στις 1.500 μονάδες

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η σημερινή συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών αποκτά ένα αυξημένο ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να έχουν ως βασική επιδίωξη την εδραίωση στην περιοχή των 1.500 μονάδων.

Από τις αρχές του έτους η συνολική απόδοση του Γενικού Δείκτη προσεγγίζει το άκρως ικανοποιητικό +16%, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει ορισμένες κινήσεις κατοχύρωσης, όπως είδαμε και χθες (-0,43%).

Ωστόσο, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, οι χαμηλές αποτιμήσεις σε ορισμένες μετοχές, το μπαράζ εταιρικών εξελίξεων και το θετικό κλίμα στο εξωτερικό δεν αφήνουν τους αγοραστές σε… ησυχία. Κάπως έτσι, κάποιοι traders ήδη αναζητούν την επόμενη κορυφή – στόχο.

Μην ξεχνάμε ότι η αγορά «τρέχει» ένα ράλι – διαρκείας, το οποίο ξεκίνησε από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου και το οποίο μέχρι στιγμής έχει προσφέρει κέρδη της τάξης του 35% στους επενδυτές.

Τανισκίδης: Το πρόσωπο πίσω από το ράλι του +63%

Άνοδος στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τη χθεσινή αφομοίωση των ιστορικών υψηλών, το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια βελτιώνεται εκ νέου, εν αναμονή και των στοιχείων για τον βρετανικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να υποχωρήσει κάτω του ορίου του 2%.

Κάπως έτσι, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου χθες ο S&P 500 βρέθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, τα futures της Wall Street παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μεταβολές.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα υψηλά 4ετίας της Alpha, τα πακέτα στην ΕΤΕ και ο καταλύτης του ΑΔΜΗΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)