Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος η υπεράσπιση των 1.500 μονάδων

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων

Η σταθεροποίηση στην περιοχή των 1.500 μονάδων αποτελεί το νέο «στοίχημα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011.

Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος προσφέρει μια απόδοση της τάξης του 16% μέσα στο 2024, καλείται να υπερασπιστεί τα κεκτημένα, τα οποία συνιστούν ένα ιστορικό ορόσημο για την πορεία της εγχώριας αγοράς.

Μην ξεχνάμε ότι η εν εξελίξει ανοδική κίνηση, η οποία ξεκίνησε από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες), οδεύει προς τον 7ο διαδοχικό μήνα, έχοντας οδηγήσει σ΄ ένα εντυπωσιακό ράλι άνω του 35%.

Είναι βέβαιο ότι ορισμένοι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το momentum και να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών τους, «χωνεύοντας» τα υψηλά 13 ετών και προκαλώντας μια ευρύτερη μεταβλητότητα.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές αντιπαραθέτουν τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, τα οποία εξακολουθούν να παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα, δεδομένων των άκρως ικανοποιητικών ανακοινώσεων για το α’ τρίμηνο του 2024.

Παράσχης: Οι αγορές μετοχών, τα 28 χρόνια στο «Ελ. Βενιζέλος» και το πρώτο μέρισμα

Χθες, οικονομικά μεγέθη ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ενώ σήμερα το πρωί ήταν η σειρά της Optima Bank. Το απόγευμα περιμένουμε τη Fourlis, ενώ μέσα στην εβδομάδα έχουμε και τις Quest Συμμετοχών (22/5), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (22/5), Lavipharm (23/5) Ideal Holdings (23/5), Aegean (24/5).

Και μπορεί ορισμένες μετοχές να φιγουράρουν σε πολυετή υψηλά ή ιστορικά ρεκόρ, αλλά υπάρχουν αρκετές ακόμα, οι οποίες έχουν ομολογουμένως μείνει πίσω, διαθέτοντας επαρκή περιθώρια ανόδου. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι την Τετάρτη (29/5) αναμένονται και οι επίσημες αποφάσεις για τις αλλαγές στον δείκτη FTSE 25, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το θετικό momentum φαίνεται ότι αρχίζει να ξεθωριάζει, με τα διεθνή χρηματιστήρια να αφομοιώνουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, κάνοντας μια σύντομη στάση για «ανάσες».

Έτσι, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ σταθεροποιητική είναι η πορεία των futures στη Wall Street, όπου χθες ο Nasdaq πέτυχε ακόμη ένα ρεκόρ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα υψηλά 4ετίας της Coca Cola και οι «αντοχές» της Aegean

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)