Skip to main content

Wall: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq με οδηγό τα κέρδη της μετοχής της Nvidia και άλλων τεχνολογικών. Mε οριακή άνοδο 0,1% τερμάτισε και ο S&P 500.  Αντίθετα, ο Dow Jones διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος με τις απώλειες να καθοδηγούνται από τη JPMorgan Chase.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,65% αγγίζοντας ρεκόρ ενδοσυνεδριακά και κλείνοντας επίσης σε ιστορικό υψηλό στο επίπεδο των 16.794,87 μονάδων. Ο S&P 500 έκλεισε στις 5.308,13 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%. Ο Dow υποχώρησε 196,82 μονάδες ή 0,49% στις 39.806,77 μονάδες.

H μετοχή της JPMorgan υποχώρησε 4,5%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον σηματοδότησε στη διάρκεια της ετήσιας επενδυτικής συνάντησης της τράπεζας ότι η συνταξιοδότησή του μπορεί να έρθει νωρίτερα απ΄ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί. Ο Ντάιμον ανέφερε ακόμη ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να επαναγοράσει ιδίες μετοχές στα σημερινά επίπεδα. Η μετοχή της έχει ενισχυθεί 15% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Τα μεγάλα ονόματα της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να κλέψουν την παράσταση αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Nvidia την Τετάρτη το βράδυ, τα οποία θα αποτελέσουν βαρόμετρο για τη δυναμική του ράλι που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η μετοχή της Nvidia ενισχύθηκε περισσότερο από 2% καθώς αρκετές εταιρείες της Wall Street έχουν αυξήσει την τιμή στόχο για την κατασκευάστρια τσιπ εν αναμονή των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετοχή της μπορεί να ενισχυθεί επιπλέον 30% από τα σημερινά επίπεδα.

Η μετοχή είναι ενισχυμένη περίπου 92% φέτος, ενώ το τελευταίο 12μηνο έχει καταγράψει κέρδη 203,9%.

Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη μεγαλύτερη στο δείκτη S&P 500 στα 2,3 τρισ.δολάρια.

Ο S&P 500 έχει καταγράψει αλλεπάληλα ιστορικά υψηλά το 2024 καθώς η Wall Street έχει προσθέσει 12 τρισ.δολάρια στην αξία της από τα τέλη Οκτωβρίου. Εν μέρει αυτό αποδίδεται στην ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και εν μέρει στον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη. Συνολικά, Microsoft, Amazon.com, Meta Platforms και Alphabet εκπροσωπούν το 53% της ανόδου του δείκτη, που σημαίνει ότι η άνοδος προέρχεται από μόλις πέντε μετοχές.