Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 8ετίας για την Εθνική – Ράλι 30% μέσα στο 2024

Shutterstock

Τη χωρίζουν μόλις 10 εκατ. ευρώ από την Eurobank

Σε νέα υψηλά 8,5 ετών αναρριχάται σήμερα (15/5) η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Δεκεμβρίου του 2015.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της τράπεζας κερδίζει σχεδόν 3% στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 8,40 ευρώ. Πρόκειται, μάλιστα, για το δεύτερο διαδοχικό πολυετές υψηλό, καθώς χθες έκλεισε στα 8,16 ευρώ.

Το εν εξελίξει ράλι συνοδεύεται από ικανοποιητικό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 962.570 τεμάχια, συνολικής αξίας 8 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Οι 16 μετοχές που οδηγούν τη φετινή κούρσα

Ράλι 30% στο 2024

Από τις αρχές του 2024 η σωρευτική μεταβολή της Εθνικής Τράπεζας ξεπερνά το 30%, εμφανίζοντας μια απόδοση διπλάσια του Γενικού Δείκτη.

Το αποτέλεσμα είναι η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να διαμορφώνεται πλέον στα 7,68 δισ. ευρώ, απέχοντας μόλις 10 εκατ. ευρώ από τη Eurobank, η οποία αξίζει 7,69 δισ. ευρώ και η οποία αποτελεί την πολυτιμότερη τράπεζα στο Χρηματιστήριο.

Είναι σαφές ότι η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί ένα δυναμικό comeback τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τα κέρδη στο 30ήμερο να υπερβαίνουν το 15%.

Φέσσας: Οι 13 χρυσοφόρες συμφωνίες του… Mr Dealmaker – Από την Apple έως τον «εθνικό κούριερ»

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της κερδοφορίας του α’ τριμήνου (358 εκατ. ευρώ με άνοδο 38%), αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS -η πρώτη από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Μέρισμα και αποεπένδυση

Πλέον, το επόμενο στοίχημα για την αγορά αφορά το ύψος του μερίσματος, το οποίο θα διανεμηθεί για το 2024, με τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών να λαμβάνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες-και σίγουρα πριν την τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Στο β’ εξάμηνο του 2024, δε, αναμένεται και η αποεπένδυση του εναπομείναντος 18% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μια κίνηση, η οποία αφενός θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία μ’ ένα ποσό της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ, αφετέρου θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της τράπεζας στα «χέρια» των ιδιωτών.

Η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών για το επόμενο 12μηνο καθορίζεται στα 9,06 ευρώ, κάτι το οποίο προσφέρει ένα ανοδικό περιθώριο της τάξης του 8%. 

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Tα ρεκόρ στην ΕΤΕ, η διόρθωση στην Titan και τα πακέτα στους Ευρωσύμβουλους

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)