Skip to main content

Wall: Οι φόβοι για την πορεία των επιτοκίων έκαμψαν τον ενθουσιασμό από τα εταιρικά αποτελέσματα

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε λίγο περισσότερο από έξι μονάδες βάσης στο 4,67%, ενώ στο διετές έφθασε μία ανάσα από το 5%

Οριακές μεταβολές παρουσίασαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι φόβοι για την πορεία των επιτοκίων έκαμψαν τον ενθουσιασμό από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε οριακά 0,02% κλείνοντας στις 5.071,63 μονάδες, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε 0,11% στις 38.460,92 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1% στις 15.712,75 μονάδες.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε λίγο περισσότερο από έξι μονάδες βάσης στο 4,67%, ενώ στο διετές έφθασε μία ανάσα από το 5%.

«Το αρνητικό για τις μετοχές είναι ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει ενισχυθεί φέτος 70 μονάδες βάσης, που αποτελεί σημαντική άνοδο. Εάν η άνοδος συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να σπάσει το φράγμα του 5% και αυτό θα είναι άκρως αρνητικό για την χρηματιστηριακή αγορά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει ο Τοντ Μόργκαν, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Bel Air Investment Advisors.

Oι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους στα σημαντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται έως το τέλος της εβδομάδας: τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου που θα δημοσιοποιηθούν αύριο το πρωί, όπως και ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών – τον οποίο παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία του πληθωρισμού – την Παρασκευή.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Bloomberg εκτιμούν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5% στο πρώτο τρίμηνο με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν.

Τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα

Η μετοχή της Tesla ενισχύθηκε 12% αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει στην αγορά πιο προσιτά στους καταναλωτές ηλεκτρικά μοντέλα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον πλανήτη δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στους στόχους για τα κέρδη και τα έσοδα πρώτου τριμήνου. Επίσης και η Boeing γύρισε σε αρνητικό έδαφος μετά την αρχική αντίδραση στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Μέχρι στιγμής, τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της Wall Street. Περισσότερες από το 25% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη, εκ των οποίων το 79% καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet.

«Σε μία συνολική εκτίμηση, τα σημάδια είναι θετικά. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η προσοχή είναι επικεντρωμένη στα μεγαλύτερα ονόματα και οι αγορές περιμένουν τα αποτελέσματα της Meta σήμερα το βράδυ και των Microsoft και Google αύριο», αναφέρει ο Αγιάκο Γιοσίκα, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Wealth Enhancement Group.