Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση – Στο επίκεντρο η Jumbo

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άνω των 1.370 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση προσπαθεί να δώσει σήμερα (18/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν τα ηνία, έχοντας ως πρώτο στόχο την ανάκτηση των 1.370 μονάδων.

Το διεθνές κλίμα έχει εν μέρει βελτιωθεί, κάτι το οποίο βοηθά την ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, σε συνδυασμό φυσικά με τα εύρωστα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα και η αστάθεια παραμένουν ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μια μικρή αποκλιμάκωση τις τελευταίες ώρες.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη αύξηση κατά 0,76% και διαμορφώνεται στις 1.375,90 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.365,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.368,23 έως 1.376,32 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Jumbo ενισχύεται άνω των 26 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το προτεινόμενο μέρισμα του 1 ευρώ/μετοχή (επιπλέον της έκτακτης διανομής του 0,60 ευρώ). ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos, επίσης, κινούνται σε θετικό έδαφος, με τις τράπεζες να κερδίζουν έως 0,7%.

Υποαποδίδουν οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, αν και βρίσκεται σε θετικό έδαφος, συνεχίζει να υποαποδίδει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, καθώς ενισχύεται μόλις στο +0,45% και τις 1.169 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,75% και το 1,547 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,46% και τα 3,753 ευρώ, η μετοχή της Eurobank κινείται στο +0,31% και το 1,8075 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,06 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,57% και 3.330 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ενισχύεται δυναμικά στο +1,5% και τα 26,2 ευρώ, χάρη στα ισχυρά μεγέθη του 2023 και το γενναιόδωρο μέρισμα του 1 ευρώ, το οποίο έρχεται επιπλέον της έκτακτης διανομής του 0,60 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η Aegean σκαρφαλώνει στο +2% και τα 11,7 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,36% και 2.206 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συνεχίζει σε θετικό έδαφος (+5% χθες), με αποτέλεσμα να διευρύνεται στο +1,3% και τα 2,22 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο ΑΒΑΞ αυξάνεται στο +2,6% και το 1,39 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Κρι – Κρι, Intracom, EXAE, Lavipharm και Fourlis «ξεπετάγονται» τουλάχιστον στο +1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 68 μετοχές κινούνται ανοδικά, 10 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 95,1 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο: 7+6 μετοχές που εξακολουθούν να έχουν διψήφιες αποδόσεις

Αντίδρασης συνέχεια

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, σε μια απόπειρα ανάκτησης των πρόσφατων απωλειών και επαναπροσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκανε χθες (17/4) ένα πρώτο βήμα, βάζοντας «φρένο» στις αρνητικές συνεδριάσεις και επιστρέφοντας άνω των 1.360 μονάδων, οι οποίες αποτελούν βασικό «ανάχωμα» σε περιόδους καθοδικών πιέσεων.

Επομένως, η διεύρυνση και η εδραίωση της ανοδικής αντίδρασης αποτελούν το βασικό ζητούμενο, ιδίως από την στιγμή που απομακρύνεται το σενάριο μιας άμεσης και ραγδαίας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Σύμμαχο στην προσπάθεια ανόδου αποτελούν τα εύρωστα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, οι οποίες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τις υψηλές «πτήσεις» του προηγούμενου έτους χρήσης.

Χθες, για παράδειγμα, οι διοικήσεις των Lamda Development – Jumbo – ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών παρουσίασαν εξαιρετικά μεγέθη για το 12μηνο του 2023, τα οποία αναμένεται να αποτυπωθούν και στο ταμπλό, ενώ σήμερα είναι η σειρά των Ελλάκτωρ και Ideal Holdings.

Αυτήν την στιγμή, η απόσταση του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά έτους των 1.434 μονάδων υπολογίζεται σε περίπου -5% και, παρά την πρόσφατη διόρθωση, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει θετική για όσο χρονικό διάστημα η αγορά βρίσκεται άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος τοποθετείται στην περιοχή των 1.300 μονάδων.

Την ίδια ώρα, από τις αρχές του 2024 η συνολική μεταβολή εξακολουθεί να υπερβαίνει το +5%, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σε ανοδική τροχιά για 4ο συνεχόμενο έτος. Επομένως, είναι σαφές ότι το σενάριο της διόρθωσης δεν θα πρέπει να τρομάζει τους επενδυτές, καθώς η αγορά έχει το περιθώριο να κατοχυρώσει ένα μέρος των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 1 δισ. ευρώ της Aegean και τα χαμηλά 12μήνου στην ΕΧΑΕ

Μικρά κέρδη στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να ενισχύεται μόλις στο +0,25% και τις 499 μονάδες. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,26%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,52%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,45% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,37%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις, ενόσω ο S&P 500 προσπαθεί να ανακόψει το 4ήμερο καθοδικό σερί.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)