Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ο κίνδυνος διαγραφής για εισηγμένες της Επιτήρησης αξίας 85 εκατ. ευρώ

EUROKINISSI

Τι ισχύει για τις 10 εταιρείες, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε Καθεστώς Επιτήρησης.

Σχεδόν στα 85 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εταιρειών, οι οποίες βρίσκονται στην Κατηγορία της Επιτήρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι μ’ αυτές τις εισηγμένες, ιδίως μετά την παρουσίαση του νέου κανονισμού της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Σήμερα, στην Κατηγορία της Επιτήρησης υπάρχουν 10 μετοχές εταιρειών, των οποίων η συνολική χρηματιστηριακή αξία υπολογίζεται στα 84,5 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερη εξ αυτών να είναι της Frigoglass (26,2 κατ. ευρώ). Ακολουθούν των ΒΙΣ (11,8 εκατ. ευρώ), Μπήτρος (8,6 εκατ. ευρώ), Προοδευτική (7,7 εκατ. ευρώ), Τρία Άλφα (7,5 εκατ. ευρώ), Επίλεκτος (6,7 εκατ. ευρώ), Αγροτικός Οίκος Σπύρου (5,8 εκατ. ευρώ), ΒΙΟΤΕΡ (4,8 εκατ. ευρώ), SATO (3 εκατ. ευρώ) και ΥΑΛΚΟ (2,3 εκατ. ευρώ).

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, πλέον μία μετοχή έχει τη δυνατότητα παραμονής σε Καθεστώς Επιτήρησης για χρονικό διάστημα έως δύο ετών. Μετά την παρέλευση της διετίας, αμέσως θα τίθεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μέγιστο διάστημα έως 12 μηνών, προτού οδηγηθεί σε οριστική διαγραφή από το ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Τα πιο hot… δίδυμα στη «μάχη» των κεφαλαιοποιήσεων

Διαγραφές από τα τέλη του 2025

Τι σημαίνουν, τώρα, όλα αυτά στην πράξη; Σύμφωνα με πληροφορίες από το Χρηματιστήριο, οι αρμόδιες αρχές θα παράσχουν επίσημη ενημέρωση για τον νέο κανονισμό σ’ όλες τις εισηγμένες της Κατηγορίας Επιτήρησης τον προσεχή Μάιο. Μήνας που παραδοσιακά διεξάγεται ο έλεγχος των εν λόγω εταιρειών.

Από εκείνο το χρονικό διάστημα και μετέπειτα, οι εισηγμένες της Επιτήρησης θα έχουν περιθώριο ενός έτους, δηλαδή έως τον Μάιο του 2025, προκειμένου να παρουσιάσουν κάποια απτή πρόοδο.

Όσες δεν επιδείξουν βελτίωση και συγχρόνως έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στην Επιτήρηση, τότε αυτομάτως θα τεθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, έχοντας περιθώριο επιπλέον 6+6 μηνών προτού αφαιρεθούν τελεσίδικα από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Δηλαδή, είναι πιθανό κάποια ή κάποιες από τις υπάρχουσες 10 εταιρείες της Επιτήρησης να διαγραφούν οριστικά από το Χρηματιστήριο είτε στα τέλη του 2025 (δηλαδή σε περίπου 1,5 χρόνο από σήμερα), είτε στα μέσα του 2026 (δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα).

Χρηματιστήριο: Μερίσματα 700 εκατ. ευρώ μοιράζει φέτος η Ενέργεια

Αναμφίβολα, λοιπόν, αυτήν την στιγμή, ο χρόνος δεν φαίνεται να αποτελεί το μείζον πρόβλημα για όσες εισηγμένες τελούν σε Καθεστώς Επιτήρησης, καθώς έχουν ένα επαρκές περιθώριο δράσης 18 έως 24 μηνών. Το κύριο ζητούμενο, ωστόσο, είναι πόσες εξ αυτών πράγματι έχουν την προοπτική εξυγίανσης και επιστροφής στην Κύρια Αγορά;

Η σημερινή αξία των εταιρειών που βρίσκονται σε Επιτήρηση:

• Frigoglass 26,3 εκατ. ευρώ
• ΒΙΣ 11,8 εκατ. ευρώ
• Μπήτρος 8,6 εκατ. ευρώ
• Προοδευτική 7,7 εκατ. ευρώ
• Τρία Άλφα 7,5 εκατ. ευρώ
• Επιλεκτος 6,7 εκατ. ευρώ
• Αγροτικός Οίκος Σπύρου 5,8 εκατ. ευρώ
• ΒΙΟΤΕΡ 4,8 εκατ. ευρώ
• SATO 3,0 εκατ. ευρώ
• ΥΑΛΚΟ 2,3 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ 84,5 εκατ. ευρώ