Skip to main content

Wall Street: Πτώση μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό

REUTERS/Brendan McDermid

Οι traders τώρα στοιχηματίζουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κάνει την πρώτη κίνηση μείωσης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο

Mε πτώση έκλεισαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου ήταν καλύτερα του αναμενομένου, απομακρύνοντας τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed το Μάρτιο, καθώς υπογράμμισαν τις ανησυχίες των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός δεν κινείται αρκετά γρήγορα προς το στόχο του 2%.

Ο Dow Jones υποχώρησε 422,16 μονάδες ή 1,09% στις 38.461,51 μονάδες. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,95% στις 5.160,64 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 16.170,36 μονάδες με πτώση 0,84%.

Με εξαίρεση την ενέργεια, όλοι οι κλάδοι της αγοράς παρέμειναν στο «κόκκινο», με το real estate να υποχωρεί 4,1%. Ο δείκτης S&P 500 παρουσίαζε έντονη αστάθεια τον Απρίλιο εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό, παρότι από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη άνω του 10%, στο καλύτερο πρώτο τρίμηνο σε διάρκεια πέντε ετών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Μαρτίου αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,5% σε ετήσια έναντι προβλέψεων για 0,3% και 3,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με οικονομολόγους. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, παρότι οι προβλέψεις τον έβλεπαν σε χαμηλότερο επίπεδο.

Τώρα, οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων δίδουν μία πιθανότητα μόλις 17% για μείωση των επιτοκίων από την Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Οι traders τώρα στοιχηματίζουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κάνει την πρώτη κίνηση μείωσης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 4,5% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ στη διετία το κόστος δανεισμού έκανε άλμα κοντά στο 5%.

Οι μετοχές στον κλάδο τραπεζών και βιομηχανίας σημείωσαν πτώση – με τις JPMorgan Chase να υποχωρεί 0,9% και της Honeywell 1,4% – εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αρχίσουν να έχουν αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία. Σε υπαναχώρηση και οι μετοχές των Microsoft και Apple, που υποχώρησαν 0,7% και 1,1% αντίστοιχα. Ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 υποχώρησε 2,5%.

«Καθώς συνεχίζουμε να έχουμε στοιχεία υψηλότερα του αναμενομένου, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Κρις Ζακαρέλι της Independent Advisor Alliance.

Μολονότι οι αγορές κατάφεραν να απορροφήσουν τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, οι ενδείξεις για επίμονα υψηλές τιμές είναι αυτές που προκάλεσαν τη σημερινή πτώση, σημειώνει ο Έρικ Ντίτον, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της The Wealth Alliance.

«Δεν πιστεύω ότι είναι το τέλος της bull market. Όμως θεωρώ ότι ήταν μία καλή δικαιολογία για αρκετά άτομα να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους», συμπληρώνει.