Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι 8+3 εισηγμένες που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το φετινό ράλι

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ ôçí ÄåõôÝñá 8 Ïêôùâñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

Με απώλειες έως 14% από τις αρχές του έτους.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να μετρά κέρδη της τάξης του 10% μέσα στο 2024, αλλά υπάρχουν ορισμένες εισηγμένες της μεσαίας (κυρίως) και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον ρυθμό της υπόλοιπης αγοράς. Φυσικά, η κάθε μία για διαφορετικό λόγο.

Η χειρότερη επίδοση μέσα στο τρέχον έτος ανήκει, μέχρι στιγμής, στην ΑΒΑΞ, η μετοχή της οποίας χάνει τουλάχιστον 14% και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, με κεφαλαιοποίηση κάτω των 250 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το 2023 είχε προηγηθεί ένα εντυπωσιακό ράλι άνω του 100%, γεγονός το οποίο εν μέρει εξηγεί τη φετινή καθίζηση.

Με διψήφιες απώλειες ακολουθεί και η μετοχή της Αλουμύλ, η οποία από τις περσινές κορυφές των 4 ευρώ έχει πλέον αναδιπλωθεί κάτω των 3 ευρώ, αδυνατώντας να διασπάσει τις επίμαχες αντιστάσεις. Από τις αρχές του 2024, δε, η κάμψη αγγίζει το -12,5%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να υπολείπεται των 90 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αρνητικό είναι το πρόσημο για τις δύο εταιρείες ακινήτων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, Dimand και Premia, οι οποίες χάνουν 7% και 2%, αντίστοιχα, μέσα στο έτος. Η ευρύτερη αδυναμία στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την καθοδική πορεία, η οποία έχει φέρει την κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα των 185 εκατ. ευρώ για την πρώτη και στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη.

Ταυτόχρονα οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, AustriaCard, Epsilon και ΕΥΑΘ παρουσιάζουν σχεδόν μηδενική μεταβολή για φέτος, αδυνατώντας να καβαλήσουν το κύμα της ανόδου. Βέβαια, AustriaCard και ΕΥΑΘ φαίνεται ότι βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερο «φεγγάρι», καθώς ο Μάρτιος ήταν ένας αρκετά κερδοφόρος μήνας γι’ αυτές, παρουσιάζοντας σημάδια… ζωής (+7% η AustriaCard και +4,5% η ΕΥΑΘ). Για την Epsilon, δε, η φετινή απόδοση, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στο -7% του Μαρτίου, το οποίο έσβησε τα μέχρι πρότινος οφέλη από το re-rating στον κλάδο Πληροφορικής/Τεχνολογίας.

Υψηλή κεφαλαιοποίηση

Όσον αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων βρίσκεται σε θετικό έδαφος εντός του 2024, εντοπίζεται μια τριάδα μετοχών, με κοινό χαρακτηριστικό τη στασιμότητα. Πρόκειται για τις Lamda Development, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos, των οποίων η φετινή μεταβολή καθορίζεται σε 0%, -2% και -2,5%, αντίστοιχα.

Φυσικά και εδώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Η ΕΥΔΑΠ, έπειτα από μια πολύμηνη εσωστρέφεια, δείχνει διάθεση να ανακάμψει (+7% τον Μάρτιο), ενώ η Lamda αναζητά τους παράγοντες, οι οποίοι θα συνδράμουν στη διάσπαση των 7 ευρώ. Τέλος, το -2,5% στη Mytilineos μόνο ανησυχία δεν προξενεί, αν λάβουμε υπόψη της μετεωρικές ανοδικές κινήσεις των τελευταίων ετών.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη υστέρηση έναντι του Γενικού Δείκτη

• ΑΒΑΞ -14%
• Alumil -12,5%
• Dimand -7%
• Mytilineos -2,5%
• ΕΥΔΑΠ -2%
• Premia -2%
• Πλαστικά Θράκης -1%
• Αustriacard +2%
• Εpsilon +0,5%
• Lamda 0%
• ΕΥΑΘ +1,5%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)