Skip to main content

Γιατί οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στο ελβετικό φράγκο

Το ελβετικό νόμισμα έχει ήδη υποτιμηθεί 4% έναντι του ευρώ φέτος και η πτώση του ίσως θα έχει συνέχεια

Λίγες, αλλά σημαντικές επενδυτικές τράπεζες, εκτιμούν ότι η Ελβετία θα κάνει την έκπληξη και θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δηλαδή κατά τη συνεδρίασή της αύριο, Πέμπτη.

Οικονομολόγοι των Barclays, Citigroup, Julius Baer είναι μεταξύ εκείνων που περιμένουν άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της SNB, την ώρα που οι περισσότεροι ειδικοί «βλέπουν» την πρώτη μείωση επιτοκίων να έρχεται τρεις μήνες αργότερα.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα έχει, είναι η αλήθεια, παράδοση στις εκπλήξεις και στο να κινείται πρώτη, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Πριν από λιγότερο από δύο χρόνια άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πριν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εκτιμήσεις που τη θέλουν να ανοίγει και τον κύκλο της χαλάρωσης νωρίτερα, ασκούν σημαντική πίεση στο ελβετικό νόμισμα.

«Αν είναι να ποντάρω κατά ενός νομίσματος αυτή την εβδομάδα, θα είναι το ελβετικό φράγκο» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Σάμιουελ Ζιφ, head of global FX strategy στην JPMorgan. «Αρέσει στην SNB να πετάει βόμβες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τι φέρνει πιο κοντά τη μείωση επιτοκίων

Η λογική πίσω από το να έρθει η μείωση αυτή την εβδομάδα στηρίζεται και στο γεγονός ότι η SNB συνεδριάζει μία φορά το τρίμηνο και όχι μία φορά τον μήνα όπως άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

O Μαξίμ Μπότερον της UBS προβλέπει ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Ιούνιο, αλλά αναγνωρίζει πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας έκπληξης αύριο, από τη στιγμή μάλιστα που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά στο 1,2%. «Σίγουρα η πιθανότητα μίας μείωσης επιτοκίων αυτή την εβδομάδα δεν είναι μηδέν», λέει ο Μπότερον. «Οι πιέσεις στις τιμές έχουν περιοριστεί αισθητά».

Σε τροχιά υποτίμησης το φράγκο

Σημειώνεται ότι το ελβετικό φράγκο έχει ήδη υποτιμηθεί φέτος 4% έναντι του ευρώ (αν και παραμένει 7% ισχυρότερο σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2022 – τον τελευταίο μήνα πριν αρχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων η SNB).

Οι αγορές των swaps προσδιορίζουν στο 37% τις πιθανότητες χαλάρωσης της πολιτικής στην αυριανή συνεδρίαση. Αν τελικά το επιτόκιο μειωθεί, το φράγκο ίσως διολισθήσει στα 0,90 έναντι του δολαρίου και 0,97 έναντι του ευρώ, υπολογίζει η JPMorgan Chase.