Skip to main content

Wall: Πτώση για S&P 500 και Nasdaq- Το βλέμμα στα στοιχεία του πληθωρισμού

REUTERS/Brendan McDermid

Η προσοχή των επενδυτών είναι τώρα στραμμένη στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου που ανακοινώνονται αύριο στις ΗΠΑ

Mε πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες S&P 500 και Nasdaq, καθώς το ράλι που τους ώθησε σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά αρχίζει να κατεβάζει ταχύτητα.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,11% στις 5.117,94 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 16.019,27 μονάδες με πτώση 0,41%, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν έντονες πιέσεις. Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν κέρδη επί δύο συνεχείς συνεδριάσεις.

Ο Dow Jones ωστόσο πήγε κόντρα στην τάση, προσθέτοντας 46,97 μονάδες ή 0,12% και κλείνοντας στις 38.769,66 μονάδες.

Η μετοχή της εταιρείας τεχνολογίας πληροφορικής Super Micro Computer υποχώρησε περισσότερο από 5%, ενώ η Nvidia σημείωσε απώλειες 2%. Και οι δύο δέχθηκαν πλήγμα καθώς οι επενδυτές διερωτώνται εάν οι μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου μετά το πρόσφατο εκρηκτικό ράλι.

Απώλειες παρουσίασε και ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta. Εκτός του τεχνολογικού κλάδου, η φαρμακευτική Eli Lilly υποχώρησε περισσότερο από 3%.

Η προσοχή των επενδυτών είναι τώρα στραμμένη στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου που ανακοινώνονται αύριο στις ΗΠΑ. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Dow Jones αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου και 3,1% σε ετήσια βάση. Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3% στο μήνα και 3,7% σε ετήσια βάση.

Προς το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού. «Στο τέλος της ημέρας, πιστεύω ότι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για την ικανότητα της Fed να μειώσει τα επιτόκια σημαντικά το 2024», αναφέρει η Λάρα Ρέιμ, οικονομολόγος της FS Investments. «Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου θα τις προσγειώσει και θα τους υπενθυμίσει ότι η Fed θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά».