Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αφομοιώνει τις νέες «κορυφές» – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Σταθερά στις 1.430 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Σε αφομοίωση των νέων «κορυφών» επιδίδονται οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, εξασφαλίζοντας μια μέση απόδοση της τάξης του 11% για το 2024.

Πωλητές και αγοραστές ανταλλάζουν… χτυπήματα στη ζώνη των 1.430 μονάδων, με τα επιλεκτικά στηρίγματα να απορροφούν τις προσπάθειες κατοχύρωσης των υψηλών κερδών του τρέχοντος έτους.

Κι όλα αυτά, ενόσω το βλέμμα των traders παραμένει στραμμένο στην αποεπένδυση της Τρ. Πειραιώς, όπου το βιβλίο προσφορών για το 27% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ανοιχτό για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Παράλληλα, η προσοχή εστιάζει και στην Entersoft, η οποία χθες «ταρακούνησε» το ταμπλό, μετά τη συμφωνία για την πώληση του 53% στην Olympia Group του Πάνου Γερμανού στην τιμή των 8 ευρώ (αποτίμηση για το 100% στα 240 εκατ. ευρώ).

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 1.434,83 μονάδες, σημειώνοντας ανεπαίσθητες μεταβολές σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.434,87 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (1.432,03 έως 1.436,44 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα 17 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Εθνικής κάνει τζίρο 8 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο, χάρη σε ένα πακέτο – μαμούθ 1 εκατ. τεμαχίων, ενώ κοντά στα 3 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των συναλλαγών και στην Entersoft, η οποία βρίσκεται στα 8 ευρώ, δηλαδή ακριβώς στην τιμή του deal. H Πειραιώς, από την πλευρά της, υποχωρεί ελαφρώς κατά 1%, ενώ η Quest σπεύδει να προσεγγίσει τα 6 ευρώ, αξιοποιώντας τις υψηλότερες αποτιμήσεις στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά και την προοπτική πώλησης της ACS.

Οι τράπεζες «χωνεύουν» τα υψηλά

O τραπεζικός δείκτης σπεύδει να «χωνέψει» τα νέα πολυετή υψηλά, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται σήμερα στο -0,43% και τις 1.261 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -0,96% και τα 4,178 ευρώ, αφομοιώνοντας το χθεσινό ράλι (+5%). Ταυτόχρονα, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,57% και το 1,923 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο -0,19% και τα 7,256 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,20% και το 1,77 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,08% και 3.488 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται κατά 1% και επιστρέφει στα 29 ευρώ. Ράλι σχεδόν 5% πραγματοποιεί η Quest Συμμετοχών, η οποία αναρριχάται στα 6 ευρώ (υψηλό 6μηνου), λαμβάνοντας ώθηση αφενός με τις υψηλότερες αξίες που δημιουργεί το deal της Entersoft, αφετέρου από το υπαρκτό ενδιαφέρον για τη θυγατρική ACS. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΥΔΑΠ κερδίζουν από 0,9% και 1,4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΠΑΠ οπισθοχωρεί στο -0,7% και τα 17,1 ευρώ, με τις ΔΕΗ, Aegean, Lamda και Cenergy να χάνουν έως 0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,30% και 2.456 μονάδες), η μετοχή της Entersoft παραμένει σταθερά στα 8 ευρώ, έχοντας διακινήσει τεμάχια αξίας σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, Profile και Epsilon συνεχίζουν ανοδικά στο +1,7% και στο +0,6%, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Αλουμύλ συρρικνώνεται κατά 2,2%. Απώλειες 0,8% παρουσιάζει και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,9 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι ίδιες μετοχές του Titan και το «σβήσιμο» στη Mytilineos

Στο ορόσημο των 100 δισ. ευρώ

Tο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, ενώ σήμερα προσπαθεί να αφομοιώσει τα επίπεδα των 1.430 μονάδων, τα οποία «κατακτήθηκαν» στη χθεσινή συνεδρίαση και τα οποία αγνοούνταν από τον Απρίλιο του 2011.

Πλέον, η συνολική απόδοση του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2024 ανέρχεται στο +11%, με τη μεταβολή από τα χαμηλά των 1.111 μονάδων στις αρχές Οκτωβρίου να ξεπερνά το +29%. Και το βασικότερο; Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, η αγορά αγνοεί… επιδεικτικά τη λέξη διόρθωση.

Κάπως έτσι, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου απέχει ελάχιστα από το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Όλα αυτά συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αγορά έχει αλλάξει… πίστα και πλέον μπορεί να έχει βάσιμες ελπίδες για την επιστροφή στην κατηγορία των ώριμων – αναπτυγμένων, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί εντός του 2025. Αρκεί βέβαια σε λίγους μήνες ένας από τους τρεις διεθνείς οίκους να εντάξουν το Χ.Α. στην περιβόητη «watchlist».

Με όχημα τις Πειραιώς, Entersoft

Η τρέχουσα εβδομάδα βρίθει εξελίξεων, με κυριότερη όλων την εν εξελίξει αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς, η οποία ξεκίνησε χθες (4/3) και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο το απόγευμα (6/3). Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τεράστιο, με το βιβλίο των προσφορών να έχει ήδη υπερακαλυφθεί. Κι όλα αυτά, ενόσω η μετοχή της Πειραιώς στο ταμπλό έφθασε στα 4,2 ευρώ (υψηλό 3ετίας), ξεπερνώντας σε όρους κεφαλαιοποίησης τα 5,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, την παράσταση κλέβει και το deal της Entersoft με την Olympia Group, η οποία έχει δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση του 53% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής στην τιμή των 8 ευρώ. Το αντίτιμο ανεβάζει την αποτίμηση της Entersoft στα 240 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει P/E 33x και P/BV 10x. Αυτές οι αποτιμήσεις, εύλογα, δίνουν ώθηση και στις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, οι οποίες τη Δευτέρα έκαναν σημαντικό ράλι.

Τα εταιρικά αποτελέσματα

Πέραν τούτων, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο και στη ροή δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 12μηνο του 2023. Χθες, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ΤτΕ ανακοίνωσαν την επίτευξη κερδοφορίας (231 εκατ. ευρώ για τον ΔΑΑ και 77 εκατ. ευρώ για την ΤτΕ), με τις διοικήσεις να προχωρούν στη διανομή ικανοποιητικού μερίσματος (0,33 ευρώ για τον ΔΑΑ και 0,67 ευρώ για την ΤτΕ).

Σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη ακολουθούν οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy, Optima, Attica Bank, Autohellas, Eurobank και Alpha Bank, ενώ η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τον χρησμό του DBRS, ο οποίος ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους οίκους που επανέφερε την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,31% και τις 495 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,30%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,45%, ο γαλλικό CAC 40 κατά 0,19% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,02%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν μια ήπια πτώση κατά 70 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται προς χαμηλότερα επίπεδα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,28% και τα 82,5 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,44% και τα 78,3 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,15% και τα 2.129 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)