Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ρίχνει… ρυθμούς, χωρίς να χάνει έδαφος

Στάσιμος ο Γενικός Δείκτης στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Συνέχεια στην εικόνα στασιμότητας δίνει και στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να επιδίδονται σε αψιμαχίες στην περιοχή πέριξ των 1.410 μονάδων.

Η κόπωση από το συνεχές ράλι είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να σπεύδουν να αφομοιώσουν τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών.

Ωστόσο, τα επιλεκτικά στηρίγματα και το rotation στους τίτλους του «25άρη» δεν επιτρέπουν μια διολίσθηση προς τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων, διατηρώντας τη θετική βραχυπρόθεσμη τάση.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.411,84 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.413,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (1.411,60 έως 1.416,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 28 εκατ. ευρώ, ρίχνοντας αισθητά ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Πειραιώς, εν όψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αναδιπλώνεται στα 3,8 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1,5% εμφανίζει και η Motor Oil. Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ – Helleniq Energy – Τερνα Ενεργειακή ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%.

Γκινοσάτης: Η οικογένεια πίσω από τις πλαστικές συσκευασίες των 100 εκατ. ευρώ

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης περιορίζεται προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -0,70% και τις 1.223 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -1,73% και τα 3,852 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο -0,83% και τα 7,19 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,79% και το 1,8855 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αντιστέκεται στο +0,29% και το 1,7055 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 3.426 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διορθώνει από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα να ανέρχεται στο -1,7% και τα 26,7 ευρώ. Ελλάκτωρ, Aegean, Jumbo και Cenergy υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διευρύνεται στο +1,9% και τα 16,4, ο ΟΠΑΠ κερδίζει 1,4% και φθάνει στα 16,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Quest αντιδρά στο +1,7%. ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ κερδίζουν από 0,7% και 0,5%, αντίστοιχα, με τη Helleniq Energy να αυξάνεται κατά 1% και να αναρριχάται στις παρυφές των 8,3 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 2.394 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο -2% και το 1,17 ευρώ, στον απόηχο της ομολογιακής έκδοσης των 130 εκατ. ευρώ. Κάμψη κατά σχεδόν 3% παρουσιάζει, επίσης, η μετοχή της Epsilon, ενώ Fourlis – Austriacard χάνουν 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Κρι – Κρι σκαρφαλώνει στο +2,8% και τα 10,8 ευρώ (νέο ρεκόρ), με την Entersoft να διευρύνεται κατά +3% και να προσεγγίζει τα 7 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,4 δισ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία του Φεβρουαρίου

Στην τελική ευθεία του Φεβρουαρίου εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις -συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής.

Παρά τα κλιμακούμενη σημάδια… κόπωσης και στασιμότητας, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, απέχοντας ελάχιστα από τις πρόσφατες «κορυφές» (1.424 μονάδες).

Το συνεχές rotation στις δεικτοβαρείς μετοχές του «25άρη», τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα του 2023, οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα και τα σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα στην αγορά, μην επιτρέποντας μια διόρθωση κάτω των 1.380 μονάδων, κάτι το οποίο θα σηματοδοτούσε την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Από την άλλη πλευρά, το συνεχές ράλι (+3,5% στον Φεβρουάριο, +9,3% μέσα στο 2024), έχει αναμφισβήτητα προκαλέσει μια δικαιολογημένη κόπωση στους επενδυτές, η οποία αποτυπώνεται στη συσσώρευση και στη στασιμότητα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Εφόσον ο Φεβρουάριος «συντηρήσει» το θετικό πρόσημο έως το τέλος (29/2), τότε θα πρόκειται για τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος ήδη μετρά κέρδη της τάξης του 27% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου (1.111 μονάδες).

Η ατζέντα της εβδομάδας

Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν από τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς οι εισηγμένες συνεχίζουν τη δημοσίευση των εταιρικών μεγεθών, με τις κυριότερες ανακοινώσεις να αφορούν τη Helleniq Energy (29/2), την Ideal Holdings (28/2) και την Entersoft (29/2). Για σήμερα, δε, είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της MIG.

Παράλληλα με τις οικονομικές καταστάσεις, η αγορά συνεχίζει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετρά αντίστροφα για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό διάθεσης, όπως και για την τιμή του placement, θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στις αρχές Μαρτίου, με την 4η Μαρτίου να αποτελεί την επικρατέστερη ημερομηνία. Μην ξεχνάμε, δε, ότι μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης της Πειραιώς, τα στελέχη του ΤΧΣ θα στραφούν και στο εναπομείναν 18% της Εθνικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη (28/2) θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση το νέο εταιρικό ομόλογο της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ και απόδοσης 6%.

Την Πέμπτη (29/2) θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση στους δείκτες του MSCI. Παρότι για τον βασικό δείκτη Standard Greece δεν υπήρξαν τροποποιήσεις -με τις Εθνική, Eurobank, Mytilineos, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ ΟΤΕ και Motor Oil να παραμένουν ως έχουν- αλλαγές θα έχουμε στον Small Cap, με την είσοδο των Intrakat και Intralot.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «αντεπίθεση» της Helleniq Energy και το «αύριο» της MIG

Οριακή πτώση στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,22% και τις 496 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,30%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,28% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,29%. Ο γερμανικός DAX, δε, είναι αμετάβλητος στις 17.424 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones προαναγγέλλουν μικρές απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει ήπια πτώση. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,37% και τα 81,3 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,29% και τα 76,2 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,38% και τα 2.041 δολάρια/ουγγιά.