Skip to main content

Χρηματιστήριο: Έτοιμο για νέες «κορυφές» με ώθηση από τα εταιρικά μεγέθη

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Με τις τράπεζες να… ξυπνούν στο τέλος και την Coca – Cola να παρέχει πολύτιμα στηρίγματα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε χθες να επανέλθει άνω των 1.400 μονάδων και να πετύχει ακόμα ένα υψηλό 13ετίας.

Μ’ αυτό τον τρόπο, η ελληνική αγορά όχι μόνο έβαλε «φρένο» στο τριήμερο πτωτικό σερί, αλλά πήρε πίσω και όσες ποσοστιαίες μονάδες (περίπου 20) απώλεσε μέσα σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η συνολική μεταβολή του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους, να ανέρχεται στο άκρως ικανοποιητικό +8,6%, αποτελώντας μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και το κλίμα στο εξωτερικό, δεν αποκλείεται η ανοδική κίνηση στην Αθήνα να συνεχιστεί και στη σημερινή συνεδρίαση, αν και αρκετοί πωλητές θα σπεύσουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών.

Ώθηση από τα εταιρικά

Τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες το πρωί, αναμφίβολα, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιστροφή των αγοραστών.

Η Coca – Cola, για παράδειγμα, πέτυχε την καλύτερη συνεδρίαση από τον Νοέμβριο του 2020 και έκανε ράλι άνω του 6%, λαμβάνοντας ώθηση από το μέρισμα του 0,93 ευρώ/μετοχή και τα άκρως ικανοποιητικά μεγέθη της προηγούμενης χρήσης.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς επανήλθε στις παρυφές των 4 ευρώ (3,93 ευρώ), χάρη στην ισχυρή κερδοφορία του 2023 (κέρδη σχεδόν 800 εκατ. ευρώ), αλλά και στις ευοίωνες προοπτικές της επόμενης 3ετίας. Μην ξεχνάμε ότι για την τράπεζα ακολουθεί η κρίσιμη διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία αναμένεται για τις αρχές Μαρτίου.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα και των υπόλοιπων «μεγάλων» της αγοράς, με τις προσδοκίες να είναι ιδιαίτερα υψηλές, χάρη στην πολύ καλή εικόνα του 9μηνου.

Από εκεί και πέρα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στις επικείμενες εκδόσεις, με την Intralot να προχωρά στην έκδοση εταιρικού ομολόγου, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα «τρέξει» από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Θα ακολουθήσει, όπως προαναφέρθηκε, η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ στην Πειραιώς, ενώ μην ξεχνάμε και τις δρομολογημένες εισαγωγές των Lamda Malls – Naval Properties στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Θετικό «γύρισμα» στο εξωτερικό

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο εξωτερικό φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί, καθώς τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έχουν ήδη μπει σε… δεύτερη μοίρα. Γι’ αυτόν τον λόγο χθες είδαμε τη Wall Street να επιστρέφει σε θετικό έδαφος και να προσεγγίζει εκ νέου τα ιστορικά υψηλά.

Το ανοδικό κλείσιμο στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα παράσχει ώθηση στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν στο «πράσινο».

Βέβαια, μένει να αποδειχθεί ο βαθμός επίδρασης από τις αρνητικές επιδόσεις στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο υποχώρησε κατά 0,3% στο δ’ τρίμηνο, στη δεύτερη διαδοχική πτωτική τριμηνιαία μεταβολή.

Στην Ασία, λίγο νωρίτερα, ο Nikkei έκλεισε άνω των 38.000 μονάδων για πρώτη φορά από το 1990, ενώ ο ASX 200 στην Αυστραλία επέστρεψε σε θετικό έδαφος, βάζοντας «φρένο» στο τριήμερο καθοδικό σερί.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)