Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Βγάζει» ανθεκτικότητα στην κόπωση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Άνω των 1.400 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ετοιμάζεται για την 5η ανοδική εβδομάδα του 2024.

Με επιλεκτικά στηρίγματα συνεχίζεται η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ελληνική αγορά να ετοιμάζεται για την 5η θετική εβδομάδα του 2024 (σε σύνολο έξι), ενόσω το αγοραστικό κλίμα σταδιακά διαχέεται προς όλο το ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης δείχνει ικανός να εδραιωθεί στην περιοχή των 1.400 μονάδων (υψηλό 13ετίας), διευρύνοντας περαιτέρω τα συνολικά κέρδη του 2024, τα οποία ήδη υπερβαίνουν το +8,6%.

Στο μεταξύ, το ροτέισον στους τίτλους απορροφά τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης, με τους επενδυτές να βρίσκουν διαρκώς και νέους «πρωταγωνιστές», επιδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην κόπωση.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,20% και διαμορφώνεται στις 1.407,66 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.404,88 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.406,88 έως 1.412,53 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 52 εκατ. ευρώ -δηλαδή σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες-, εκ των οποίων τα 9,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο οποίος από τη Δευτέρα μπαίνει στον Γενικό Δείκτη, σταθεροποιείται στα επίπεδα των 9,2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες συνεχίζουν οριακά ανοδικά, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +1%. Στα υπόλοιπα blue chips, ο ΟΤΕ παραμένει σε θετικό έδαφος, ενώ η Helleniq Energy υπερβαίνει και τα 7,7 ευρώ.

Η «χρυσή» λίστα των πολυτιμότερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου (infographic)

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει απόδοση +16% από τις αρχές του έτους, ενισχύεται ελαφρώς στο +0,10% και τις 1.232 μονάδες, παραμένοντας σε μικρή απόσταση από το υψηλό 8ετίας των 1.245 μονάδων.

Η μετοχή της Πειραιώς διευρύνεται στο +1,31% και τα 3,858 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +0,41% και το 1,717 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,31% και τα 7,188 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,44% και το 1,921 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,20% και 3.423 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy αυξάνεται στο +1,2% και τα 7,7 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην αντεπίθεση των τελευταίων συνεδριάσεων. Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Titan. Από την πλευρά της, η μετοχή της Quest αναρριχάται στο +3% και τα 5,4 ευρώ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της αποτίμησής της. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ακολουθούν με άνοδο έως 0,8%, ενώ η Motor Oil κάνει… στάση έπειτα από τα νέα ιστορικά υψηλά. Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, δε, οπισθοχωρεί στο -1,7% και 15,5 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,12% και 2.403 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει θετικά στο +1,3% και τα 4,1 ευρώ, με τις Profile – ΑΔΜΗΕ – Intralot να έπονται τουλάχιστον στο +0,5%. Intrakat και Intracom, στον αντίποδα, περιορίζονται ελαφρώς κατά έως 0,5%. ΑΒΑΞ και Entersoft, τέλος, χάνουν από περίπου 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 68 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,0 δισ. ευρώ. 

Γιατί οι επενδυτές δεν βλέπουν τις κρυμμένες αξίες της Lamda

Διάχυση του αγοραστικού κλίματος

Ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται για ακόμη μία ανοδική εβδομάδα –η 5η σε σύνολο έξι εντός του 2024– και πλέον απομένει να δούμε πού ακριβώς θα «κάτσει» η μπάλα στη σημερινή συνεδρίαση της Παρασκευής.

Οι ειδικοί περιμένουν διατήρηση των επιλεκτικών στηριγμάτων, αν και οι πωλητές είναι βέβαιο ότι θα βρουν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών, τα οποία ξεπερνούν το +8,6%.

Το κλίμα στην αγορά, σε κάθε περίπτωση, παραμένει άκρως αισιόδοξο, κάτι το οποίο αντανακλάται ιδίως στους υψηλούς ημερήσιους τζίρους, με τα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ να αποτελούν τη νέα πραγματικότητα.

Χρηματιστήριο: Γιατί η Quest κάνει μίνι – ράλι

Την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτές ανακαλύπτουν διαρκώς αξίες στο ελληνικό ταμπλό, καθώς το αγοραστικό κύμα διαχέεται σταδιακά και προς μετοχές, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν μείνει πιο πίσω, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του ΟΤΕ.

Οι σταθερές του Χρηματιστηρίου

Από εκεί και πέρα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει και τις σταθερές του, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του 16% από τις αρχές του έτους, με τις τέσσερις τράπεζες να βρίσκονται σε πολυετή υψηλά.

Στα υπόλοιπα blue chips, Motor Oil και Titan καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενόσω η πρώτη αξίζει πλέον 3 δισ. ευρώ και η δεύτερη απέχει μία ανάσα από τα 2 δισ. ευρώ. Κοντά στα ιστορικά ή πολυετή υψηλά βρίσκονται και οι Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Cenergy.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το «πάρτι» στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, στην οποία αναμφίβολα ξεχωρίζουν τα τρία «Intr» (Intracom, Intrakat, Intralot).

Όσον αφορά τον νέο μεγάλο «παίχτη», δηλαδή τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 14 Φεβρουαρίου, όταν και εισαχθεί στους δείκτες FTSE Russell, γεγονός το οποίο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον κι άλλων ξένων επενδυτών. Αυτήν την στιγμή, η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 9,20 ευρώ, με την αξία της εισηγμένης να αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα σημάδια… ζωής στον ΟΤΕ και τα ρεκόρ σε Titan & Motor

Στασιμότητα στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 485 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του S&P 500 δείχνουν υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 5.000 μονάδων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει μικρές μεταβολές, εν μέσω των εξελίξεων στη Γάζα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,06% και τα 81,5 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ ανέρχονται στο +0,08% και τα 76,2 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,04% και τα 2.047 δολάρια/ουγγιά.