Skip to main content

Κέρδη στη Wall με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα

REUTERS/Brendan McDermid

Οι μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι καθώς οι επενδυτές «βομβαρδίστηκαν» με μία σειρά ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα αμερικανικών επιχειρήσεων.

Ολοταχώς προς το επίπεδο των 5.000 μονάδων οδεύει πλέον ο S&P 500 αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό, καθώς οι επενδυτές φαίνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα νέα εταιρικά αποτελέσματα που καταδεικνύουν τις υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας.

Ο S&P 500, ο οποίος διαπέρασε το φράγμα των 4.000 μονάδων τον Απρίλιο του 2021, ενισχύθηκε 0,82% στη σημερινή συνεδρίαση κλείνοντας στις 4.995,06 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε και πιο υψηλό επίπεδο στις 4.999,89 μονάδες, που είναι ιστορικά υψηλά.

Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,95% στις 15.756,64 μονάδες, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 156 μονάδων ή 0,4%, κλείνοντας στις 38.677,36 μονάδες, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Οι μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι καθώς οι επενδυτές «βομβαρδίστηκαν» με μία σειρά ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα αμερικανικών επιχειρήσεων. Η μετοχή της Nvidia και της Microsoft ενισχύθηκε περίπου 2% αγγίζοντας νέα υψηλά, ενώ της Meta Platforms έκανε άλμα 3,3%. Άνοδο 1% εκάστη σημείωσε και η μετοχή των Alphabet και Amazon.

Ξεχώρισε η μετοχή της Enphase Energy με κέρδη 17% αφότου η εταιρεία στον χώρο της ηλιακής ενέργειας γνωστοποίησε ότι τα μεγάλα αποθέματά της αναμένεται να εξαντληθούν. Η Ford ενισχύθηκε 6% καθώς τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου ήταν καλύτερα των προσδοκιών.

Τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά κέρδη σε συνδυασμό με τις καλύτερες προοπτικές αποτελούν πηγή ισχύος για την αγορά, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες είναι εύρωστες και ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική μέσα στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

«Το θετικό νέο είναι ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει ασυνήθιστη αντοχή. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού να συνεχίζεται και αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αρχίσει να μειώνει κάποια στιγμή φέτος τα επιτόκια», αναφέρει η Νάνσι Κάρτιν της AITi Tiedemann Global.

H άνοδος λαμβάνει χώρα παρά το γεγονός ότι τα στοιχήματα των αγορών για άμεσες επιτοκιακές μειώσεις έχουν αρχίσει να μειώνονται μετά τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ.

Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της New York Community Bancorp έκλεισε τελικά με άνοδο 6,7% παρά την αρχική μεγάλη πτώση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της τράπεζας σε αξιολόγηση junk. Μόνο τον Φεβρουάριο, η μετοχή της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας υποχώρησε 31% καθώς ανακοίνωσε απρόσμενες ζημίες την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση το μερίσμά της εξαιτίας της έκθεσής της στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων.

Οι Walt Disney, PayPal και η Arm Holdings αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου μετά το κλείσιμο της αγοράς.