Skip to main content

Ο S&P βρίσκει «καύσιμα» για τις 5.000 μονάδες

REUTERS/Brendan McDermid

Συνεχίζεται η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ελάχιστοι πλέον θυμούνται το νωχελικό και νωθρό ξεκίνημα των διεθνών αγορών στο 2024. Και όχι άδικα, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street καταρρίπτουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, ενώ στην Ευρώπη ούτε ο κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία, ούτε οι γεωπολιτικές προκλήσεις δείχνουν να «ταράζουν» τον Stoxx 600, o οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, απέχοντας ελάχιστα από τα ρεκόρ του 2021.

Οπωσδήποτε, τα εταιρικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών, δηλαδή του λεγόμενου Big Tech, έχουν αλλάξει άρδην το κλίμα στο εξωτερικό, με τη μετοχή της Meta (πρώην Facebook) να εκτοξεύεται κατά τουλάχιστον 20%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου (+25% τα έσοδα), αλλά και την πρώτη ιστορικά διανομή μερίσματος (50 δισ. δολάρια) προς τους μετόχους.

Κατά σχεδόν 8% ενισχύθηκε την Παρασκευή και η μετοχή της Amazon, η οποία είδε την καθαρή κερδοφορία του 2023 να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ώθηση από τα εταιρικά μεγέθη

O S&P 500 απέχει λιγότερο από 50 μονάδες σε σχέση με το ψυχολογικό ορόσημο των 5.000 μονάδες, καταγράφοντας σωρευτική άνοδο της τάξης του 4,5% από τις αρχές του έτους. Και, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, δεν αποκλείεται μέσα στη νέα εβδομάδα να υπάρξει υπέρβαση των τεχνικών αντιστάσεων, λαμβάνοντας ώθηση από τα «φρέσκα» οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών εισηγμένων.

Caterpillar, Estee Lauder, McDonalds και Palantir σήμερα. Amgen, Ford Motors, Alibaba, Paypal, Walt Disney και Uber την Τρίτη. Phillip Morris και Pinterest την Τετάρτη. Pepsi την Πέμπτη. Αυτός είναι ο προγραμματισμός για τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο οποίος γεμίζει με προσδοκίες τους traders.

Μην ξεχνάμε ότι ιδίως οι εταιρίες τεχνολογίας εξακολουθούν να διαθέτουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς μια σειρά κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η διαφήμιση, το cloud, τα data και η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, γεμίζοντας τα ταμεία.

Σε δεύτερη μοίρα η Fed

Όλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, έχουν βελτιώσει αισθητά την επενδυτική ψυχολογία, ενόσω οι επενδυτές φαίνεται ότι βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη διαφαινόμενη διάψευση των προσδοκιών για άμεση μείωση των επιτοκίων, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν βιάζονται ιδιαίτερα να προβούν σε «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής.

Άλλωστε, η οικονομική ανάπτυξη, ιδίως στις ΗΠΑ, παραμένει άκρως ανθεκτική, με τους φόβους περί επικείμενης ύφεσης να μην επιβεβαιώνονται. Από το ΑΕΠ έως την απασχόληση, οι αριθμοί είναι ξεκάθαρα θετικοί, όπως διαπιστώνεται και στην εβδομαδιαία ανάλυση της XSpot.

Ακόμα και το επενδυτικό – καταναλωτικό συναίσθημα έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο από τα πρόσφατα χαμηλά, σε μια ένδειξη ότι οι αγορές μετοχών συμβαδίζουν απόλυτα με την ευρύτερη πορεία της οικονομίας. Όπως εξηγούν στη «Ν» οι αναλυτές της HellasFin, οι αμερικανικοί τίτλοι παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και «παρά τις υψηλές διακυμάνσεις που ενδεχομένως θα βρούμε στον δρόμο μας, οι αγορές κατά κύριο λόγο θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία».

Το εκλογικό effect

Το σημαντικότερο είναι, πάντως, ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η Federal Reserve, ούτως ή άλλως, θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντός του 2024, με τους traders να περιμένουν τέσσερις έως έξι μειώσεις επιτοκίων. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως του πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες περικοπές (τέλη της άνοιξης ή αρχή του καλοκαιριού το επικρατέστερο σενάριο), η ταχύτητα της χαλάρωσης θα είναι σημαντικά μεγάλη, με διαδοχικές μειώσεις.

Η εν λόγω αισιοδοξία εδράζεται και στην πεποίθηση ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα αυξήσουν τις πολιτικές πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα για στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, με βασικό στόχο έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο +3%. Κι αυτό, σίγουρα, απαιτεί γρήγορη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι τα διαχρονικά στοιχεία για τον S&P 500 καταδεικνύουν ότι το τελευταίο έτος κάθε προεδρικής θητείας αποδεικνύεται άκρως ευεργετικό για τις μετοχές, χάρη στις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται για την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία.