Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ετοιμάζεται για έναν «πράσινο» Ιανουάριο

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μόλις τρεις συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Από τα επίπεδα των 1.360 μονάδων εκκινεί στην 5η εβδομάδα του 2024 το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Ο Γενικός Δείκτης μετρά συνολικά κέρδη +5,2% από τις αρχές του έτους και, όπως είναι λογικό, αναμένεται να κλείσει στο «πράσινο» για τον πρώτο ημερολογιακό μήνα του έτους.

Κι αυτό, εν πολλοίς, είναι αποτέλεσμα της ξεκάθαρης υπεροχής των προσδοκιών έναντι των ανησυχιών. Η αισιοδοξία, άλλωστε, είναι πλήρως εδραιωμένη στους παροικούντες του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι λαμβάνουν ώθηση από μια σειρά ευοίωνων παραμέτρων.

Όλες οι αναλύσεις, ενδεικτικά, δείχνουν ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας θα παραμείνει σταθερά βελτιούμενη τα επόμενα χρόνια, ενώ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το +2% μέσα στο 2024, υπεραποδίδοντας έναντι της ευρωπαϊκής. Ταυτόχρονα, οι εισηγμένες περιμένουν ακόμη μία χρονιά βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών, κάτι που προλειαίνει το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερα μερίσματα (4 δισ. ευρώ το 2024).

Το σημαντικότερο είναι, δε, ότι η ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι διανύει το 4ο διαδοχικό ανοδικό έτος (συνολικά κέρδη άνω του +68% από τα τέλη του 2020), εξακολουθεί να θεωρείται «φθηνή», με τις αποτιμήσεις στο ταμπλό να παραμένουν ελκυστικές, δεδομένου ότι οι δείκτες P/E και P/BV βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι το «ταβάνι» των εισηγμένων είναι υψηλότερο.

Ευκαιρία για ορισμένες πωλήσεις

Βέβαια, μέσα στη νέα εβδομάδα, δεν αποκλείεται να δούμε ορισμένες κινήσεις διόρθωσης και κατοχύρωσης των μέχρι στιγμής σημαντικών κερδών, ενώ και η εν εξελίξει δημόσια προσφορά για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ολοκληρώνεται την 1η/2) επιδρά εν μέρει στη συναλλαγματική δραστηριότητα, καθώς απορροφά μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένεται να παράσχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, μην επιτρέποντας μια μεγάλη καθοδική κίνηση προς αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, με τις 1.330 μονάδες και τις 1.300 μονάδες να συνιστούν τις βασικές στηρίξεις της ελληνικής αγοράς.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Από πλευράς εξελίξεων, μετά τη «γεμάτη» ατζέντα της προηγούμενης εβδομάδας, η προσοχή πλέον στρέφεται στη Federal Reserve, δηλαδή την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την Τετάρτη θα ανακοινώσει την απόφαση για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων.

Παρότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα (5,25% – 5,50%), δεν αποκλείουν ο κεντρικός τραπεζίτης, Τζερόμ Πάουελ, να στείλει ένα σήμα για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, οι οποίες θα πυροδοτήσουν ακόμη ένα «πάρτι» σε μετοχές και ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική (+3,3% η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο), ενώ ο πληθωρισμός ετοιμάζεται να υποχωρήσει περαιτέρω προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, παρά το ελαφρύ «τσίμπημα» του Δεκεμβρίου (3,3%). Όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στο σενάριο της λεγόμενης «ομαλής προσγείωσης».

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς μέσα στο πενθήμερο θα δημοσιεύσει οικονομικά μεγέθη το 19% των εισηγμένων του S&P 500, ανάμεσα στις οποίες και οι τεχνολογικοί «γίγαντες» των Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet.

Στασιμότητα σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι βασικοί δείκτης στη Wall Street ετοιμάζονται να καταγράψουν μικρές μεταβολές στη σημερινή συνεδρίαση, συσσωρεύοντας γύρω από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, όπου ο γενικός δείκτης Stoxx 600 αναμένεται να ανοίξει με μικρές απώλειες, διορθώνοντας ελαφρώς από τα υψηλά 2ετίας της προηγούμενης εβδομάδας (483 μονάδες).

Στην Ασία, τέλος, τα κυριότερα χρηματιστήρια της ηπείρου έκλεισαν στο «πράσινο», με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχή της Evergrande στο Χονγκ Χονγκ, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.