Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εν αναμονή νέας κίνησης προς τις 1.360 μονάδες – Ποιες μετοχές «πρωταγωνιστούν»

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από τις 1.353 μονάδες ξεκινά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης. Θετικό άνοιγμα δείχνουν τα futures σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Νέα προσπάθεια προσέγγισης των 1.360 μονάδων αναμένεται να καταβάλλει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά futures σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκινά τη σημερινή πορεία από τις 1.353 μονάδες και το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, μετρώντας κέρδη +4,6% στις 16 συνεδριάσεις του 2024.

Τυχόν διάσπαση των αντιστάσεων των 1.369 μονάδων θα οδηγήσει την ελληνική αγορά σε ακόμη υψηλότερες «κορυφές», καθώς θα φέρει τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο σημείο από το 2011.

Από την άλλη πλευρά, όπως συνέβη και χθες, κανείς δεν πρέπει να «ξεγράφει» τους πωλητές, οι οποίοι σποραδικά σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τα μεγάλα κέρδη και να αφομοιώσουν τα κεκτημένα. Κάτι το οποίο είναι και εύλογο και υγιές.

Ανοδικά σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Όπως προαναφέρθηκε, στη σημερινή συνεδρίαση το Χ.Α. θα έχει ως σύμμαχο το ευοίωνο κλίμα στο εξωτερικό, καθώς τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα ανοδικό άνοιγμα.

Σήμερα, άλλωστε, οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον PMI του Ιανουαρίου, ο οποίος αποτελεί ένα δείκτη μέτρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Την Πέμπτη, δε, μην ξεχνάμε ότι ακολουθεί η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το νέο έτος, με τους αναλυτές να μην περιμένουν άμεσες μειώσεις στα επιτόκια, οι οποίες όπως όλα δείχνουν «πηγαίνουν» πλέον για το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, θετικό είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χθες βράδυ, ο S&P 500 σημείωσε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, ενώ ο Dow Jones πάτησε ελαφρά «φρένο». Όμως, σήμερα και οι δύο αμερικανικοί δείκτες αναμένεται να ξεκινήσουν τη συνεδρίαση με μικρή αύξηση.

Σε πολυετή υψηλά οι εισηγμένες

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, το θετικό momentum στην ελληνική αγορά αντικατοπτρίζεται εύγλωττα στο γεγονός ότι πολλές εισηγμένες βρίσκονται είτε σε ιστορικά υψηλά είτε σε πολυετή υψηλά.

Χθες, για παράδειγμα, στον απόηχο της παρουσίασης του τετραετούς στρατηγικού πλάνου, η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε σε νέο υψηλό 10ετίας, κλείνοντας μία «ανάσα» από τα 12,5 ευρώ.

Ταυτόχρονα, o Titan κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, η Motor Oil έφθασε πολύ κοντά στο ρεκόρ των 25,7 ευρώ, η Jumbo συνέχισε τη σύγκλιση με τα υψηλά των 29 ευρώ, ο Mytilineos παρέμεινε άνω των 39 ευρώ, ενώ η Intracom «πέταξε» στα επίπεδα του 2010.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τις τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να υπεραποδίδουν (+7,6%) έναντι του Γενικού Δείκτη (+4,6%), ευρισκόμενες πολύ κοντά στα πρόσφατα υψηλά 7ετίας (1.155 μονάδες).

Η ατζέντα της ημέρας

Για σήμερα, στο μεταξύ, είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση στη Motor Oil για την έγκριση της εξαγοράς της Anemos. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάκτωρ έχει ήδη ανάψε το πράσινο φως για τη συναλλαγή.

Ταυτόχρονα, «πρεμιέρα» θα κάνει το νέο ομόλογο της Autohellas, ύψους 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,2%, αλλά και οι νέες μετοχές της Trastor, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 75 εκατ. ευρώ.

Αύριο, δε, η Mytilineos θα γνωστοποιήσει τα οικονομικά μεγέθη του 2023. Πρόκειται για την πρώτη (χρονικά) εισηγμένη, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα 12μηνου, με τις προσδοκίες -αν μη τι άλλο- να είναι υψηλές.

Την ίδια ημέρα, θα λάβει χώρα και το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στο Λονδίνο, όπου τελικά ο πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» διαδικτυακά και όχι δια ζώσης.