Skip to main content

Wall: Ξεπέρασε το φράγμα των 38.000 μονάδων ο Dow Jones

REUTERS/Brendan McDermid

Οι επενδυτές αναμένουν τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα

Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Dow Jones να καταρρίπτει όχι μόνο νέο ιστορικό υψηλό αλλά και να ξεπερνά το φράγμα των 38.000 μονάδων για πρώτη φορά.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 138,01 μονάδες ή 0,36% κλείνοντας στις 38.001,81 μονάδες, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,22% στις 4.850,43 μονάδες, αγγίζοντας επίσης νέο ιστορικό υψηλό. Ο Nasdaq έκλεισε στις 15.360,29 μονάδες με άνοδο 0,32%.

Η μετοχή της Macy’s ενισχύθηκε περισσότερο από 3%, καθώς απέρριψε προσφορά εξαγοράς ύψους 5,8 δισ. δολαρίων, ενώ της SolarEdge κατέγραψε κέρδη άνω του 4% μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να περικόψει το 16% των θέσεων εργασίας της.

Aντίθετα, η Archer-Daniels-Midland βούλιαξε περισσότερο από 24% αφού η εταιρεία εξέδωσε εξασθενημένη κατευθυντήρια γραμμή για την κερδοφορία της και έθεσε σε αναγκαστική άδεια τον οικονομικό διευθυντή της εν μέσω έρευνα για λογιστικές πρακτικές. Η B Riley Financial υποχώρησε επίσης περίπου 2,5% αφότου το Bloomberg ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές διερευνούν συμφωνίες με πελάτη που συνδέεται με χρηματιστηριακή απάτη.

Τα σημερινά κέρδη λαμβάνουν χώρα αφότου ο S&P 500 προσέγγισε την Παρασκευή το ιστορικό υψηλό που πέτυχε τον Ιανουάριο του 2022.

«Μοιάζει ότι όλοι φοβούνται μήπως χάσουν το πάρτι. Είχαμε κάποια αστάθεια στην αρχή του έτους καθώς οι επενδυτές διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους και προσπαθούν να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη. Όμως, τώρα φαίνεται ότι η τάση της εκρηκτικής ανόδου επιστρέφει», αναφέρει ο Μπράιαν Πράις, επικεφαλής επενδύσεων της Commonwealth Financial.

Η δυναμική της Wall Street ενδεχομένως να εξαρτηθεί από το εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ καταφέρει να επιτύχει μία ομαλή προσγείωση, αποθερμαίνοντας την οικονομία και μειώνοντας τον πληθωρισμό, χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Οι traders προεξοφλούν τώρα σε ένα ποσοστό 40% μείωση των αμερικανικών επιτοκίων το Μάρτιο, πολύ χαμηλότερα από το 81% που έδιδαν πριν από μία εβδομάδα. Επίσης, υπάρχει μία πιθανότητα 58% η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά από 19% μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου του 2023 και το δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό, τα οποία θα δώσουν μία πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.