Skip to main content

Χρυσός: Άνοδο ως 10% για το 2024, βλέπει η UBS

«Μην υποτιμάτε μια στροφή στην πολιτική της Fed», προειδοποιεί η τράπεζα

Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να ανέβουν το 2024 έως και 10% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα λόγω των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων, δήλωσαν στρατηγικοί αναλυτές της UBS.

Σημείωμα της UBS την Παρασκευή χαρακτήρισε τις πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών ως «μικρές» στο πλαίσιο της ανόδου του πολύτιμου μετάλλου κατά 15% έως το 2023 και προειδοποίησε ότι «η δύναμη της στροφής πολιτικής της Fed δεν πρέπει να υποτιμάται».

Η ράβδος χρυσού παραμένει πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS, προβλέποντας άνοδο στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους, παρά την κοντινή μεταβλητότητα.

Οι αναλυτές της Scotiabank διατήρησαν μια πιο επιφυλακτική προοπτική, αλλά αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για τις τιμές. Σε σημείωμά τους τη Δευτέρα, ανέφεραν ότι υιοθέτησαν υψηλότερες τιμές χρυσού και αργύρου για το τρέχον και το επόμενο έτος και μετέφεραν την πρόβλεψή τους για το τέλος του έτους για τον χρυσό στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, από 1.900 δολάρια, προηγουμένως.

Άλλωστε σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο Dominic Schnider, Head Commodities & APAC Forex CIO της UBS για το πώς θα κινηθούν οι αγορές το εμπορευμάτων την επόμενη χρονιά και την επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων, θεωρεί ότι ο χρυσός θα είναι «ο μεγάλος ωφελημένος»: «Από τη γενική διαπίστωση ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην αγορά εμπορευμάτων, εξαιρείται προφανώς ο χρυσός. Εάν δούμε όξυνση των εντάσεων, φόβο για πολεμικές συρράξεις, τότε οι επενδυτές θα τρέξουν προς τον χρυσό» σημειώνει ο κ. Schnider, προσθέτοντας ότι είναι «ο φυσικός ωφελημένος και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».