Skip to main content

Χρηματιστήριο: Έτοιμες για… απογείωση οι 8+1 μετοχές των ΑΕΕΑΠ

EUROKINISSI

Στα 2,8 δισ. ευρώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ

Ευνοϊκές χαρακτηρίζονται οι προοπτικές για τις μετοχές των εταιριών επενδύσεων σε ακίνητα, γνωστές και ως ΑΕΕΑΠ, καθώς οι αναλυτές «βλέπουν» με μεγαλύτερη αισιοδοξία το 2024, ευελπιστώντας ότι η τρέχουσα στασιμότητα σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

Σήμερα οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ διαθέτουν μεγάλα discounts σε σχέση με την Καθαρή Εσωτερική Αξία, κάτι βέβαια το οποίο δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο (το ίδιο ισχύει και στο εξωτερικό). Όμως, ο ορίζοντας πλέον είναι λιγότερο «συννεφώδης», κι αυτό σχετίζεται άρρηκτα με την προοπτική μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο β’ εξάμηνο του 2024.

Την ίδια ώρα, οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές της οικονομίας, η βελτίωση της ελκυστικότητας των ελληνικών assets και η εκτιμώμενη υπεραπόδοση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ έρχονται να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερο «βάθος» στη χρηματιστηριακή αγορά των ακινήτων.

Αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον επιθυμούν να αξιοποιήσουν οι 8+1 εισηγμένες ΑΕΕΑΠ. Ο λόγος για τις Intercontinental, Μπλε Κέδρος, Orilina, Prodea, Trastor, Τrade Estates, BriQ και Premia. Σ’ αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε και την Κλουκίνας – Λάππας, η οποία λίαν συντόμως θα απορροφηθεί από την Intracom Properties. Παράλληλα, μην ξεχνάμε και την εισαγωγή της Noval, θυγατρικής του Ομίλου Viohalco, η οποία εντός των προσεχών μηνών θα περάσει το κατώφλι του Χ.Α., αποτελώντας τη 10η ΑΕΕΑΠ.

Η σημερινή χρηματιστηριακή αξία των 8+1 εισηγμένων ΑΕΕΑΠ ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ έναντι χαρτοφυλακίου ακινήτων 4,6 δισ. ευρώ (με βάση στοιχεία της KPMG έως τον Ιούνιο του 2023), κάτι που εξασφαλίζει ισχυρά περιθώρια ανόδου σ’ όλο τον κλάδο. Τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση κατέχει η Prodea, η οποία αποτελεί την πολυτιμότερη ΑΕΕΑΠ με αξία 1,8 δισ. Κι αυτό, παρά την πτώση της μετοχής κατά 12% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.

Από εκεί και πέρα, ακολουθούν η Trastor με αξία 252 εκατ. και η Trade Estates με αξία 205 εκατ. ευρώ. Μπλε Κέδρος, Orilina και Premia διαθέτουν κεφαλαιοποίηση 142, 133 και 101 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιπες κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα των 100 εκατ. Από τις αρχές του 2024, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσιάζει η Μπλε Κέρδος με αύξηση 2,5%. Στον αντίποδα, η εντονότερη κάμψη παρατηρείται στη μετοχή της Trastor με απώλειες 5,3%.

Μία από τις βασικές προκλήσεις των ΑΕΕΑΠ, πάντως, συνίσταται στα μικρά ποσοστά διασποράς, κάτι το οποίο προβληματίζει ιδίως εν όψει της έγκρισης των νέων κανονισμών για τα ελάχιστα επιτρεπόμενα όρια (διασπορά >25% για εισηγμένες αξίας έως 200 εκατ. ευρώ και διασπορά >15% για εισηγμένες αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ).

Για παράδειγμα, ενώ η Premia έχει διασπορά 20%, η Trade Estates 27% και η BriQ 45%, η Trastor έχει free float 3%, η Μπλε Κέδρος 25%, η Orilina 31%, η Intercontinental 22% και η Prodea 13%. Μια βελτίωση των παραπάνω ποσοστών, αναμφίβολα, θα τονώσει την εμπορευσιμότητα, οδηγώντας σε συρρίκνωση του τρέχοντος discount.